Ilyen színűre fesd a hálódat, hogy jobban aludj

Ha már egy csomó időt töltöttél a legkényelmesebb matrac, takaró és párna felkutatásával, hogy minél pihentetőbb közeget teremts a hálószobádban, van egy másik tényező is, amit érdemes figyelembe venned: a fal színe.

Ha albérletben laksz, valószínűleg nem szólhatsz bele, hogy milyen legyen a fal. Ha azonban szabadon választhatsz, akkor fontos szempont lehet, hogy a relaxáló hatású színek pozitívan befolyásolhatják az alvásminőséget is – állítja a téma egyik szakértője, Jamie Gold, aki a CNET-en osztotta meg tanácsait.

Milyen színű legyen a hálószoba?

Gold abban sem lát különösebb kivetnivalót, ha a hálóban a kedvenc színvilágodat akarod viszontlátni, de mint mondja, némi tudatossággal, illetve a színek hatásainak megértésével még nyugodtabb körülményeket teremthetsz magad körül. A színkutatók ide elsősorban a világoskék, a lila, a lágy barackszínű, a lágy zöld, a rózsaszín és a sárgabarackszínű árnyalatokat ajánlják. Gold szerint ugyanakkor nem tévedhetsz nagyot az olyan semleges színekkel sem, mint a barna, a bézs vagy a taupe. Ha a falakat nem is tudod kifesteni, a dekorációkon, így az ágyneműkön, a függönyökön és a szőnyegeken akkor is megjelenhetnek.

A taupe lényegében vakondszínű
A taupe lényegében vakondszínűalabn / Getty Images Hungary

Melyek azok a színek, amelyeket jobb kerülni?

A szakember óva int attól, hogy élénk, merész színeket alkalmazz a hálószobában. Ezeket tartogasd inkább a dolgozószobára, ahol még jól is jöhet némi extra stimuláció. Gold például téglavörösre festette az irodáját, ami saját bevallása szerint nemcsak a kreativitását serkenti, hanem összeköti a belső teret a kinti privát terasszal, aminek szintén hasonló a fala. A hálószobájában (amely mély szilvaszínű) viszont nem tudna elviselni egy ilyen színt, még akkor sem, ha ugyanoda nyílna. Persze itt megint csak sok múlik a személyes preferenciákon, de a szakember általánosságban azt tanácsolja, hogy kerüld a piros, a narancssárga és az élénksárga színeket, mivel energizáló hatásuk miatt nem épp a nyugodt pihenés javát szolgálják.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek