Így válaszd ki az otthonod színeit!

Egy lakásfelújítás során számos akadállyal kell szembenéznünk. Az egyik legnagyobb falat talán éppen az egyik leginkább élvezhető feladat is – a színek leválasztása. Rengeteg lehetőség közül választanunk, és könnyen előfordulhat, hogy az aktuális trendek vagy hirtelen jött fellángolások eltérítenek minket attól a választástól, ami a mi örömünket és a lakásunk harmóniáját szolgálná.

Anna Starmer Színes otthon című könyvével azoknak szeretne segítséget nyújtani, akik egy stílusuknak megfelelő, hangulatos otthonra vágynak, de bizonytalanok, hogy milyen színekkel szeretnék felfrissíteni a lakásukat. A tanácsaival sokkal egyszerűbbé válik ennek a dilemmának a megoldása, ráadásul abban is biztosak lehetünk, hogy végül időtálló elhatározásra jutunk majd.

Kezdj hozzá

Inspirálódj

Első lépésként derítsd ki, hogy melyek azok a színek, amik igazán tetszenek, közel állnak hozzád. Inspirálódj a környezetedből, fotózz le mindent, ami tetszik, legyen szó egy kapualjról vagy a legjobb barátod hálószobájának a faláról. Nyomtass fotókat az internetről, vágj ki képeket a magazinokból, és készíts hangulattáblát. Ne hagyd, hogy olyan trendek vigyenek el, amik nem illenek hozzád vagy a lakásodhoz, mindig emlékezz rá, hogy a divathóbortok jönnek és mennek.

Gyűjtögess

Szinte végtelen számú színből válogathatunk, ezért fontos felismerni azokat, amiket szeretsz, és amik a stílusodhoz is illenek.

„Az otthon díszítésének aranyszabálya, hogy ha valóban szeretünk valamit, akkor biztosan hosszú éveken keresztül szívesen élünk majd vele együtt”

– mondja Stramer. Azt tanácsolja, hogy hagyatkozz az ösztöneidre, és gyűjtsd össze azokat a tárgyakat, apró kincseket, amikhez vonzódsz, legyen szó egy csillogó cukorkapapírról vagy a kedvenc körömlakkodról, ezek kiindulási pontként szolgálhatnak a színek világában tett kalandozásodban.

Ismerd meg a teret

Ha a lakásunk berendezéséről van szó, rengeteg akadályba ütközünk, a túl sok lehetőség könnyen összezavarhat minket. Minden szobában tölts el egy kis időt, mielőtt határoznál a színéről, mérd fel a jellegzetességeit, és csökkents a tárgyak mennyiségét, csupaszítsd le a helyiséget annyira, amennyire csak lehetséges. Egyedül azokat a bútorokat és apróságokat tartsd meg, amiket valóban szeretsz, amikre tényleg szükséged van.

Válaszd ki a színt

Az összegyűjtött kincseid nem csak a színhez, az anyaghoz is támpontot adhatnak. Előfordulhat, hogy anélkül, hogy tudatosítottad volna magadban, természetközeli tárgyakat gyűjtöttél össze, ez pedig segíthet a szobád hangulatának kialakításában. Teszteld a színes tárgyakat a szoba különböző pontjain: az ablak mellett, a padlóhoz közel; és figyeld meg, hogyan változik a hatásuk a napszakokkal együtt. Figyeld meg azt is, hogy melyek mutatnának jól egymás mellett. A cél, hogy megtaláld a különböző színek és felületek között a harmóniát.

Gyűjts olyan tárgyakat, amik közel állnak a szívedhez, majd figyeld meg a színüket és a textúrájukat
Gyűjts olyan tárgyakat, amik közel állnak a szívedhez, majd figyeld meg a színüket és a textúrájukatNeydtstock

Figyelj a hangulatra

„Az érzelmi kiegyensúlyozottságnak megfelelő szín kiválasztása pozitív hatással lehet arra, ahogyan a hétköznapok során érezzük magunkat, és ahogyan megéljük a saját otthonunkat” – árulja el Starmer. A kék és a zöld például a természettel kapcsol össze, nyugtató hatásuk van, a napsárga javítja a közérzetet. Gondold végig, hogy melyik helyiségben hogyan szeretnéd érezni magad, és hogy az általad kiválasztott színek milyen hatással vannak rád.

Színek, színek, színek

Nyugodt és halvány

A nyugalmat árasztó színekkel és a lágyabb textúrákkal a hálót a béke szigetévé alakíthatod, a fürdőből pedig saját wellnessközpontot hozhatsz létre, ahol kipihenheted a nap fáradalmait. Válassz olyan színeket, amik lágyak – ezek általában a púderes és tört színek – és hasonló tónussal rendelkeznek, vagy kísérletezz egy szín sötétebb és világosabb tónusaival. Kerüld viszont a kontrasztokat. Az olyan halvány színek, mint a tejfehér, a vanília és a szürke bizonyos árnyalatai, visszatükrözik a fényt a szobába, ezzel emelik a hangulatot.

Sötét és telített

Nem igaz, hogy a sötét színek mindenképpen komorrá és kisebbé teszik a teret, ha okosan használod őket, különleges helyeket hozhatsz létre. Gondolj csak a viktoriánus hölgyszalonokra vagy az arisztokrata klubhelyiségekre. Az étkezőben, a társalgóban vagy az előszobában bátran kísérletezhetsz a telített színekkel. A sötétkék tintás árnyalatai vagy a sötétszürke olyan hatást keltenek, mintha a falak hátrafelé mozognának, ezért a szobák tágasabbnak tűnhetnek tőlük. A kis terekben használj olyan színeket, amik visszatükrözik a fényt, vess be zománcozott asztalokat vagy gazdagon díszített üvegfelületet.

Élénk színek

Az élénk színek elevenséget fejeznek ki, képesek boldoggá tenni minket. A narancssárgával és a rózsaszínnel például megtalálhatjuk a motivációt, hogy energikusan induljon a napunk, de nem illenek minden helyiségbe. Fontos, hogy a hálószoba nyugalmat árasszony, hogy ki tudjuk pihenni benne magunkat, ezért ide nem valók, de máshol se ess túlzásba. Az élénk színeket kisebb felületeken használd, különböző mintákkal és tapétákkal könnyen életet vihetsz egy-egy szobába. Kerüld el a túlzást, használd kiegészítők és textíliák segítségével.

Meleg színek

A meleg színek képesek védelmezőn körülvenni minket. A vörössel, a narancssárgával és a sárgával a tüzet idézhetjük meg, a fűszeres színekkel csalogató környezetet hozhatsz létre. Izzó színeket ott használj, ahol kevés a természetes fény: a szűkös előszobában vagy a fürdőszobában. Fokozd a melegséget olyan anyagokkal, mint a természetes homokkő vagy a vörös tégla, használj nagy párnákat, vastag szőnyegeket. Viszont kerüld a túlságosan mesterséges fényforrásokat.

A hűvös színeket olyan terekben használd, ahová kevés fény jut
A hűvös színeket olyan terekben használd, ahová kevés fény jutJon Lovette

Hűvös színek

Ha hűvösebb színeket is szívesen látnál az otthonodban, használj melléjük melegséget árasztó szöveteket. Hűvös szín a kék, a zöld, a lila, a szürke egyes árnyalatai, a piszkosfehér és a rózsaszín kékes árnyalatai. Azonban a terekben kerüld ezeket a színeket, amikbe kevés fény jut.

Kontrasztszínek

Kontrasztot elérhetsz a fekete és a fehér vagy a színspektrum ellentétes oldalú színeinek szembeállításával. Társítsd a hűvösebb színeket a melegebb színekhez, de fontos, hogy a szobában mindig csak egy szín domináljon, a másik pedig csak kiegészítője legyen.

Túl a színeken

Textúra és felület

A színek mellett nem árt, ha tisztában vagyunk a felületek és textúrák hatásával, amiket nap mint nap érintünk. A csillogó, fényvisszaverő anyagok fokozhatják a színek hatását, a viaszborítás és a tükrök világosabbá teszik a tereket, a puha textilek a természetes szövetek, a bársony és a matt festék ezzel szemben elnyelik a fényt.

Minták és tapéták

A minták segítségével a megfáradt szobáknak kölcsönözhetünk személyiséget. Választhatsz mintás járólapot, kárpitot, lámpaburát, függönyt, sötétítőt, parkettát, tapétát, dísztárgyat vagy terítéket, lehetsz merész vagy visszafogott. A színkombinációk legyenek egyszerűek, és a minta domináljon a szobában.

Kísérletezz mintás tapétákkal, de vigyázz, hogy ne ess túlzásba
Kísérletezz mintás tapétákkal, de vigyázz, hogy ne ess túlzásbaOnzeg

Fény és szín

„A belső terekben négyféle fénytípust különböztetünk meg: a természetes nappali fényt, a feladatok elvégzéséhez szükséges világítást, a környezetvilágítást és a hangulatvilágítást” – írja Starmer, és azt javasolja, hogy próbáljuk maximalizálni a természetes fényt a függönyök elhúzásával és fényvisszaverő felületek alkalmazásával. A feladatvilágítás arra a felületre irányul, ahol egy bizonyos munkát elvégzünk, a konyhában csökkenthetjük a fényerejét, ha a pult fölött alacsonyabban lógó, szabályozható fényerejű lámpát használunk. A környezetvilágítás a szoba egyes pontjait vagy tárgyait megvilágítva ad mélységet a térnek, a hangulatfény pedig akár kandallótüzet vagy gyertyát is takarhat.

Építészeti sajátosságok

Lakásunk berendezésénél még egy fontos tényező közrejátszik, mégpedig az otthonunk építészeti sajátosságai. A színek, a textúrák és a minták kiválasztásánál vedd figyelembe, hogy milyen térben szeretnéd őket alkalmazni. Sőt, a lakásod hátránynak tűnő jellegzetességeit akár előnyükre is fordíthatod.

Oszd meg másokkal is!
Mustra