Ilyen lenne az ideális párnád

Olvasási idő kb. 3 perc

Annak ellenére, hogy életünk több mint egyharmadát alvással töltjük, méltánytalanul kevés figyelmet fordítunk azokra a tárgyakra, melyek a nyugodt pihenésünket szolgálják. Ilyen a párna is.

Ha már mindenáron spórolni szeretnél a lakberendezésen, akkor inkább a dekorációnál fogd meg a pénzt, és helyette fektess be egy minőségi párnába (illetve matracba). Mivel ez közvetlenül kihat az alvásminőségre, később még hálás leszel magadnak érte. A Lifehack.org összeszedte, milyen szempontokat érdemes figyelembe venni, hogy megtaláljuk azt a párnát, ami tökéletesen passzol az igényeinkhez. 

Hogyan befolyásolja a párna az alvásminőséget?

A kényelmen túl a párna legfőbb szerepe, hogy megfelelő alátámasztást nyújtson a nyaknak és a gerincnek. Ha ez valamilyen okból csorbát szenved, megváltozhat a testtartásod, így nem fogsz tudni nyugodtan aludni, és az egész éjszakát forgolódva töltheted.

Ha még mindig ugyanazt azt a párnát nyúzod, mint amikor a Knight Ridert bemutatták a tévében, szinte biztosra veheted, hogy nem ad olyan alátámasztást, amilyet kéne. Lehet, hogy ezért alszol rosszabbul és emiatt küzdesz visszatérő nyakfájással is. 

Sok múlhat rajta, hogy milyen párnát veszel
Sok múlhat rajta, hogy milyen párnát veszel97 / Getty Images Hungary

Milyen párnát érdemes választani?

Ez leginkább attól függ, hogy a hasadon, a hátadon vagy az oldaladon alszol-e. Lássuk, melyik pozícióhoz milyen a legideálisabb:

Ha az oldaladon alszol, keményebb, magasabb párnára van szükséged, mivel nagyobb távolság marad a fejednél és a válladnál, ami nyakfájáshoz vezethet.

Ha a hátadon alszol, egy vékonyabb párnával jársz a legjobban – különösen, ha ergonomikus kialakítású habszivacs termékről van szó, ami remekül alátámasztja a nyakat és a gerincet.

Ha a hasadon alszol, akkor egy kifejezetten vékony, alacsonyabb párna lehet a nyerő döntés, ami nem változtatja meg túlzottan a fej tartását.

Mennyi ideig használható?

Az egyik legnagyobb klasszikus a tollpárna, melynek előnye, hogy akár 8 évig is használható, de legalább ilyen jó döntés a pehelypárna is, ami akár 5 éven át is kiszolgálhat. A szintetikus töltetű termékek életciklusa ezzel szemben csupán 6 hónap és 2 év között alakul, ráadásul ha kifogsz egy rosszabb minőségű darabot, cseréje már 12-14 hónap után is esedékessé válhat. Az alvásszakértők ugyanakkor megjegyzik, idő előtti alakvesztés egy minőségi tollpárnánál is előfordulhat. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Ha le akarod tesztelni, hogy a párnád megfelelő alátámasztást nyújt-e, tedd egy kemény felületre, hajtsd félbe és szorítsd ki belőle az összes levegőt. Ha visszanyeri eredeti alakját, nyugodt lehetsz, hogy nem áll a pihenésed útjába. Ha viszont összehajtva marad, időszerű a cseréje.

Hány párnára van szükség?

Ha két párnát használsz, a fejed természetellenes pozícióba kerülhet, ami megint csak egy sor kellemetlenség forrása lehet, szóval valójában csak egyre van szükség, de az tényleg legyen jó minőségű. Egy második párnának legfeljebb akkor lehet értelme, ha a lábaid közé teszed. Ez ugyanis csökkenti a derekadra nehezedő nyomást.

Most, hogy már tudod, milyen párnát érdemes venned, engedd meg, hogy kiokosítsunk a mactracvásárlással kapcsolatban is.

Oszd meg másokkal is!
Ezt olvastad már?
Érdekességek