Csokis zabkásák tesztje: egészséges reggeli vagy cukros rettenet?

Az újévi fogadalom nyomásának engedve az év első hónapjában mindig többen próbálnak egészségesen étkezni. Ezért is határoztuk el, hogy a végére járunk, a csokis zabkása mennyire felel meg az ilyen irányú törekvéseknek.

Csak fel kell önteni egy kevés forró vízzel, megkevergetni, várni 3-5 percet, és már kész is a finom és tápláló reggeli. Ezt az ígéretet hordozza a zabkása, ami magától értetődő választás lehet, amikor sebtében szeretnél bekapni valamit a meló előtti rohanásban. De mennyire egészségesek a csokoládéval felturbózott bolti termékek? És milyen különbségek vannak az ízükben? A válaszok nyomába eredtünk.

Miből állnak a bolti termékek?

Traszkovics Zsolt élelmiszermérnök, a DIATRA Mérnöki Iroda Kft. ügyvezetője a Dívány kérdésére elmondta, a hagyományos zabkása elsősorban magas rosttartalma miatt illeszthető be az egészséges étrendbe, elkészítése azonban időigényes lehet. A zabkásaalapporok, vagy ismertebb nevükön instant zabkásák ehhez képest gyors és praktikus alternatívát jelentenek, csak épp az összetételük merőben különböző.

Az összetevők között általában előkelő helyen szerepel a cukor
Az összetevők között általában előkelő helyen szerepel a cukor

Lényeges eltérés, hogy miközben a házi zabkása zabpehelyből és tejből áll (esetleg némi ízesítéssel vagy édesítéssel megtoldva), addig a bolti termékek számos adalékanyagot tartalmazhatnak, a tejet pedig még jobb esetben is tejkészítményekkel helyettesítik bennük. A szakember szerint ezzel nincs  baj, de nem árt tisztában lenni vele, hogy a tasakos zabkásák nem azonosak a házi változattal.

Az élelmiszermérnök hozzátette, a teszten vizsgált csokis zabkásánál a felhasznált csokoládé mennyiségét fel kell tüntetni az összetevők között. A tápérték jelölésénél nemcsak ezt, hanem a cukortartalmat is tanácsos ellenőrizni, mert elég nagy lehet a szórás a termékek között. Más téren viszont nincsenek egetverő különbségek, ezért Traszkovics Zsolt szerint leginkább az ízek alapján érdemes dönteni.

Hogyan teszteltünk?

Kóstolónkhoz a nagy láncoktól szereztük be a csokoládés ízesítésű zabkásákat, amelyekből vásárlásunk pillanatában összesen tízfélét találtunk, köztük ismert gyártók termékeit és saját márkás termékeket vegyesen. Ezeket aztán a csomagoláson szereplő utasítások alapján készítettük el.

Volt pár termék, ami kimerítette a borzalmas fogalmát
Volt pár termék, ami kimerítette a borzalmas fogalmát

Módszerünk ezúttal is a vakteszt volt. Résztvevőink nem tudták, hogy milyen termékeket, milyen sorrendben kóstolnak, ezért a szigorúan szubjektív szempontok alapján történő értékelés során pusztán érzékszerveikre hagyatkozva mondtak felettük ítéletet egy 1-től 5 pontig terjedő skálán. Az összesítés és átlagolás után ennek alapján született meg az alábbi rangsor. 

3. helyezett Cerbona csokoládés zabkása – 3,14 pont (189 forint/95 g)

Összetevők: lapított zabpehely (glutén) 50 százalék; cukor, sovány tejpor, kukoricakeményítő, glükózszirup, csokoládédarabkák (3,0 százalék ) [cukor, kakaómassza, zsírszegény kakaópor, kakaóvaj, emulgeálószer (szójalecitinek)], zsírszegény kakaópor, pálmaolaj, aromák, laktóz, tejfehérje, étkezési só.

IMG 0973

A Cerbona zabkásája nem lett volna rossz, de pontszámát némileg megtépázta, hogy több tesztelőnk számára túlzottan édesnek hatott, illetve az állagával kapcsolatban is panaszok merültek fel. Valaki például fűrészporosnak nevezte, egy másik vélemény pedig „pépesített müzliszeletként” hivatkozott rá.

  • Fűrészporos.
  • Túl édes.
  • Finom, édes.
  • Ropogós, édes.
  • Ez szuper, ízre és állagra is.
  • Pépesített müzliszelet.
  • Túl édes.

2. helyezett: Lidl Porridge Oats zabkészítmény étcsokoládé-darabkákkal – 3,57 pont (99 forint/65 g)

Összetevők: teljes kiőrlésű zabpehely (58 százalék), tejporkészítmény (laktóz, tejfehérje, tejzsír), glükózszirup, nyers nádcukor (6,5 százalék), étcsokoládé-darabkák (6 százalék) [cukor, kakaómassza, dextróz, emulgeálószerek: lecitinek (szójából)], kukoricakeményítő, részben hidrogénezett szójaolaj, zsírszegény kakaópor (2,2 százalék ), természetes aroma, étkezési só.

IMG 0996

A Lidl terméke a csapat egyik fele szerint finom csokis ízeket mutatott, ám olyanok is akadtak, akik összességében kissé visszafogottnak találták az ízvilágát. Ha azt nézzük, hogy a második helyen végzett és 99 forintba kerül, ezzel még meg lehet békélni – főleg, ha a mezőny más tagjainak teljesítményét nézzük. 

  • Egész jó, tejcsokiízű.
  • Ízletes.
  • Íztelen.
  • Csokis, finom.
  • Ez jó.
  • Műkakaóízű, de nem rémes.
  • Kicsit jellegtelen, de az ebben a mezőnyben jó.

1. helyezett: Tesco instant étcsokoládé-ízű zabkása – 3,64 pont (399 forint/4×65 g)

Összetevők: zabpehely (45 százalék), tejsavópor, cukor, glükózszirup, kukoricakeményítő, csokoládé (5 százalék ) [cukor, kakaómassza, dextróz, emulgeálószer (szójalecitinek)], részben hidrogénezett szójaolaj, zsírszegény kakaópor, tejfehérje, étkezési só, aroma.

IMG 1008

A Tesco versenyzője csak hármas vagy magasabb pontszámokat kapott. Tesztelőink nem sok konkrétumot mondtak róla azon túl, hogy csokis és egészen kellemes az íze, értékelései azonban mindenképp az átlag fölé emelték, továbbá kedvező ár/érték aránya is mellette szól.

  • Közepes.
  • Átlagos.
  • Pudingos íze van ennek is.
  • Nem rossz.
  • Tökéletes.
  • Csokis. Majdnem kellemes. Majdnem.

Futottak még

4. helyezett: Penny Crip Crop csokoládés zabkása – 3 pont (99 forint/65 g)

A Penny zabkásája mintha gyengébb ízeket mutatott volna. Kóstolóink nagyrészt úgy nyilatkoztak, hogy alig lehet érezni rajta a csokit. Hárman viszont kifejezetten szerették.

5. helyezett: Dr. Oetker Vitalis csokoládés zabkása – 2,78 pont (189 forint/61 g)

A Dr. Oetker termékénél a csokiíz nagyon is rendben lett volna, de fura állaga eléggé belerondított a képbe. Kóstolóink egyebek mellett „rágós kakaógöröngyöknek” és „szétázott pop-cornnak” minősítve pontozták le.

6. helyezett: Delicious csokoládés zabkása – 2,57 pont (198 forint/65 g)

A Delicious zabkása sajnos rácáfolt a nevére. Legalábbis tesztelőink szerint, akik közül csak ketten tudták kijelenteni, hogy finom. A többiek úgy vélték, hogy csúnya, nem is csokiízű, és az utóízével sem stimmel valami.

6. helyezett: ALDI Happy Harvest csokoládés zabkása – 2,57 pont (99 forint/65 g)

Az ALDI terméke főleg „ragadós”, „nyálkás” állaga miatt gyűjtött be egy sor alacsonyabb pontszámot. Mindössze egy kóstolónknak ízlett igazán, akinek az ovis tejberizs jutott róla eszébe.

8. helyezett: Bona Vita Good Porridge csokoládés zabkása – 2,42 pont (559 forint/4×65 g)

A Bona Vita zabkása egytől ötig mindenféle pontszámot szerzett. Volt, aki azt írta róla, hogy ízre egész jó, és van egy kis csokipudingos beütése, a többség ellenben rettenetesnek, borzalmasnak, szétázottnak és takonyállagúnak titulálta.

9. helyezett: DM Biozabkása-keverék csokoládéval – 2,28 pont (1699 forint/400 g)

A DM keverékébe a teljes kiőrlésű gluténmentes zabpehely mellett puffasztott quinoa és amaránt is került, ám ez a kombináció csak két tesztelőnknek jött be igazán. „Étcsokidarabos fűrészpor”, „lókaja” és „mindennek az alja” – fogalmaztak róla mások.

10. helyezett: Fit Reggeli zabkása chiamaggal és étcsokoládéval – 2,21 pont (179 forint/65 g)

A csökkentett cukortartalmú, chiamagokkal felvértezett Fit Reggeli zabkása hiába nyerte el az Év Terméke 2019 díjat, két kivételtől eltekintve kóstolóinkat cseppet sem győzte meg. Az utóíze miatt például három kritikát is kapott – az egyiket arra hivatkozva, hogy uborkás –, de az értékelőlapokon szerepelt egy „vizes müzli” és egy „madáreleség” minősítés is.

Az egyébként megvan, hogy miért olyan egészséges a zab? Ha nincs, alábbi cikkünkre kattintva most képbe kerülhetsz.

Oszd meg másokkal is!
Mustra