Ha rendszeresen olvasol Díványt, akkor már tudnod kell, hogyan is érdemes eljárnod, ha a darált hús megbarnulva kerül elő a hűtőből, vagy ha kedvenc sajtodat penészfoltok lepik el. De mi a helyzet a csirkehússal? Mikor jön el az a pont, amikor már kockázatos a fogyasztása, és tanácsos inkább kidobni? A Takeout megkérdezett néhány szakembert.
Óvakodj a nyálkától
Martin Bucknavage élelmiszer-biztonsági szakértő szerint a csirkehúsnál – mint sok más élelmiszernél – a minőségmegőrzési idő lehet a vízválasztó. Amint eléred, nincs több vesztegetni való időd, cselekedned kell: jobban teszed, ha rögvest megfőzöd vagy legalább lefagyasztod. Kivéve, ha nyálkás, ragadós a felülete vagy savanyú a szaga, mert akkor már lecsúszhattál róla.
Az Arkansas Egyetem professzora, John A. Marcy egy kicsit tovább árnyalta a képet. Mint mondta, az enyhe savanyú szag a hűtési hőmérsékleten szaporodó bomlási baktériumokból fakadhat, ám ezek nem összetévesztendőek a szalmonellával és más megbetegedést okozó kórokozókkal. Ha tehát 70 fokon megsütöd a húst, továbbra is biztonságosnak kell lennie.
A szakember ennek ellenére nem javasolja, hogy a csirke a frissességének megítéléséhez kizárólag az orrodra támaszkodj. Ha ugyanis tapintásra nyálkásnak érződik, valószínűleg már nem lesz jóízű.
Ne pazarolj, ha nem muszáj
Az amerikai Nemzeti Csirketanács (National Chicken Council) kommunikációs alelnöke, Tim Super az alkalmat megragadva felhívta a figyelmet: a húsok közül a csirke rendelkezik az egyik legrövidebb eltarthatósági idővel. Miközben a vörös húsok akár 3-7 napig is kihúzzák hűtve, addig a szárnyasok legfeljebb 1-2 napig. Szóval nem is feltétlenül a csomagoláson lévő dátumból kéne kiindulnod, hanem abból, hogy mennyi ideje tárolod a húst a hűtőben.
Martin Bucknavage úgy vélte, bár a lejárati idő gyakran túlzottan is óvatos becsléseken alapul, az embereknek egyáltalán nem kéne eljutniuk odáig, hogy feltegyék magukban a kérdést, ki kell-e dobni valamit. Főleg annak fényében, hogy mennyi étel végzi a kukában. Ha nem szeretnél részt venni az iszonyatos méreteket öltő élelmiszer-pazarlásban, próbáld meg előre megtervezni az étrended, a csirkehúst pedig még a minőségmegőrzési idő lejárta előtt főzd meg, majd néhány napon belül fogyaszd el.
Mindig jusson eszedbe, hogy az a szegény teremtmény talán csak azért adta az életét, hogy megromoljon a hűtődben.
Arról, hogy más élelmiszereknél mennyire érdemes komolyan venni a lejárati időt, alábbi cikkünkben olvashatsz: