Miért vannak a pöttyök a mikró ajtaján?

Csak nehezítésnek vannak ott azok a pöttyök, hogy véletlenül se lássam, mikor kezd el kifutni a tej?

A tudomány és a design kéz a kézben már annyi mindent elért, az azonban még a mai napig nem megy, hogy normálisan be lehessen nézni a mikrohullámú sütőbe, miközben melegítesz valamit. Pedig annyira kézenfekvő lenne, és mennyivel jobban is nézne ki a mikród! El kell keserítenünk, a megoldás még várat magára. 

Faraday-kalitka

Talán valami rémlik még a fizikaórákról, de ha nem, akkor nagyon nagy vonalakban elmagyarázzuk, mi is ez. A Faraday-kalitka az elektromágneses hatás kiküszöbölésére szolgáló, fémhálóval körülvett terület. A fémháló védőhatása miatt nem hatol be a külső elektromos erőtér, és tulajdonképpen ez védi meg az utasokat, ha a repülőgépbe csap a villám, de ugyanez miatt lesz biztonságos az autód is zivatar esetén. Ugyanakkor esetünkben most az lesz fontos, hogy a sugárzás ne jusson ki. 

A mikród egy erőd

Mármint nem elpusztíthatatlan, de elvileg abból semmilyen sugárzás nem juthat ki, ez biztosítja, hogy rendesen átmelegedjen az ételed, és ne szökjenek el konkrétan a mikrohullámok. Eleve véletlenül találta fel Percy Spencer, aki radaralkatrész kidolgozása közben felfedezte, hogy mellesleg az ételét is fel tudja melegíteni a munka közben. Ennek azonban az a feltétele, hogy ezek a mikrohullámok ne jussanak ki. Vagyis a Faraday-kalitka elve szerint, ha egy területre nem jutnak be az elektromágneses hullámok, akkor nem is jutnak ki onnan, ezért a mikród gyakorlatilag Faraday-kalitkaként kell, hogy működjön. Ehhez pedig szükség van a fémhálóra, a rossz hír pedig az, hogy igen, az ajtón is. 

Pedig jó lenne látni, mikor van kész az étel
Pedig jó lenne látni, mikor van kész az ételFotó: Shutterstock

Azért nem mindig működik jól a dolog

Nyilvánvalóan a gyártók is hallják az igényt, hogy szeretnél belátni a sütődbe, ennek az eredménye a számtalan olyan videó, amiben egy mikrohullámú sütőben vígan csörög a telefon, pedig elvileg ez nem következhetne be az előbb említett hatás miatt. Aggodalomra egyébként így sincs ok, a sugárzás még a rosszul szigetelt mikrók esetében sem olyan, ami kifejezetten veszélyeztetné az egészséged, de nyilvánvalóan túlzottan jót sem tesz, ezért nem érdemes nagyon közelről percekig bámulni, hogyan melegszik a tökfőzeléked a mikróban, főleg, mert ugye nem is látod rendesen. 

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.