A 10 főbűn, amit a sajt ellen elkövetsz

A sajt egy igazi csoda. Ne rontsd el azzal, hogy rosszul tárolod, vagy nem úgy fogyasztod, ahogy megérdemelné!

Lehet, hogy nemes szándékok vezérelnek, mégis súlyos bűntetteket követsz el kedvenc sajtod ellen anélkül, hogy egyáltalán tudnál róla. Ennek pedig az lehet a vége, hogy egy nyálkás, ammóniaszagú katasztrófává válik, aminek köze sincs eredeti valójához. A Thrillist ezért is gyűjtötte össze a sajtot érintő leggyakoribb hibákat.

1. Fóliában tartod

Ha a boltban még ínycsiklandónak tűnő sajt ízéről a zsírkréta, esetleg a macskapisi jut eszedbe, ne a terméket hibáztasd, hanem a műanyagfóliát, amiben tartottad. Mint sok más fermentált élelmiszer, a sajt egy élő valami, így oxigénre van szüksége, hogy lélegezni tudjon. A műanyagfólia azonban elzárja a levegő útját, ezért lényegében megfojtja a sajtot, ami kellemetlen, ammóniás ízt kölcsönözhet neki. Másik hátránya, hogy csapdába ejti a nedvességet, ami miatt a sajt nyálkás jelleget ölthet és megjelenhet rajta a penész. Ha szeretnéd ezt elkerülni, a sajtot csomagold sajtpapírba vagy zsírpapírba, majd lazára hagyva egy műanyag zacskóba.

Hidegen eszel szeletelt sajtot? Ez máris két bűn!
Hidegen eszel szeletelt sajtot? Ez máris két bűn!Shutterstock

2. Hidegen fogyasztod

A hideg eltompítja a sajt komplex ízét, ahogy textúrájának sem tesz jót, ezért ha a hűtőből kivéve rögvest elfogyasztod, viszonylag sokat veszíthetsz vele. Az olyan hideg sajtoknál, mint a camambert, legalább 20 percet, míg a keményebb fajtáknál, mint amilyen a gouda, minimum 40 percet érdemes várnod. Hidd el, megéri!

3. Kidobod a kérgét

Hacsak a sajt nem viasszal vagy ruhával van bevonva, a kérge nagyon is ehető, és izgalmas ízeket tartogat. Még ha finnyás is vagy, egyszer akkor is ajánlott kipróbálnod. Ha nem jön be, legfeljebb nem próbálkozol újra. Az igazán kemény sajtok (például a parmezán) ugyan kivételt képeznek a szabály alól, de kérgük így is felhasználható levesekhez, vagy akár jutalomfalatként kutyáknak.

4. Magában meg sem kóstolod

Persze, egy jó sajt képes feldobni számos más étel ízét, de ez a mágikus, műremeknek is beillő tejtermék igazán megérdemli a teljes figyelmedet. Ha szeretnéd megtapasztalni igazi, nyers valóját, először mindenképp magában kóstold meg.

5. Túl sokat vásárolsz

Ahelyett, hogy egyszerre vennél sokat, inkább vásárolj gyakrabban. Abban a pillanatban, ahogy felvágod a sajtot, elkezd veszíteni az ízéből, majd elindul a romlás felé vezető úton. Éppen ezért mindig csak annyi sajtot tarts otthon, amennyit néhány napon belül el is tudsz fogyasztani.

6. Lereszelve veszed

Bár így megkímélheted magad az extra melótól, nem biztos, hogy megéri! A reszelve kapható termékeket gyakran tartósítószerekkel kezelik, melyek az olvasztáskor gumiszerű textúrát kölcsönöznek a sajtnak. Ha magadnak reszeled le a sajtot, nemcsak olcsóbb lesz, de finomabb is. Ez igaz a szeletelt termékekre is.  

7. Nem is eszel, mert laktóérzékeny vagy

Ebben az esetben nem árt tudnod, hogy egy csomó sajt gyakorlatilag laktózmentesnek tekinthető, mivel a sajtgyártás során a laktóz (tejcukor) tejsavvá alakul. Minél öregebb egy sajt, annál kevesebb laktózt tartalmaz, vagyis elsősorban a cheddar, gouda és parmezán vonalon gondolkozz.

Ha többféle sajtot vágsz fel, mindegyikhez használj külön kést
Ha többféle sajtot vágsz fel, mindegyikhez használj külön késtShutterstock

8. Minden sajthoz ugyanazt a kést használod

A sajtok egyedi és összetett ízvilágáról már eddig is sok szó esett. Az ok ennél a pontnál is ide vezethető vissza: ha ugyanazzal a késsel vágod fel a kecskesajtot, amivel aztán az stiltont (vagy fordítva), átveszik egymás ízét, aminek jellegzetes karakterük láthatja kárát.

9. Lefagyasztod

Ez különösen a friss sajtoknál, a fetánál és a mozzarellánál óriási hiba. A bennük lévő víz ilyenkor jégkristályokká alakul, ami megváltoztatja fehérjeszerkezetüket, ezzel tönkreteheti textúrájukat. Az idősebb, keményebb sajtok viszont már más lapra tartoznak. Ezeket nyugodtan lefagyaszthatod – lehetőleg szorosan papírba, műanyag zacskóba, majd alufóliába csomagolva, hogy ne vegyék át a hűtőben lévő szagokat. Arra azonban készülj fel, hogy a fagyasztás valamelyest még a kemény sajtokra is hatással lehet, ezért inkább a főzésnél érdemes felhasználnod őket.

10. Kockára vágod

A nagyobb felület több ízt hordoz, ezért vékony szeletekre vágd a sajtot, ahelyett hogy kockákra darabolnád. A helyes irányt a formái mutatják meg. Az ék alakú sajt például háromszögekre szelhető, egészben pedig úgy kell felvágni, mint egy pitét. A legízletesebb sajtokhoz, mint a francia Comté, elkélhet egy sajtszeletelő is, amivel olyan papírvékonyra vághatod, hogy szétolvad a szádban. A kéksajtoknál ezzel szemben a morzsolás a nyerő.

A sajt és a penész viszonyáról alábbi cikkünkben olvashatsz bővebben:

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek