Nincs 3000 forint a tökéletes szendvicssütő

A melegszendvics műfaja halhatatlan. Reggelire, ebédre vagy vacsorára is tökéletes, a variációk gyakorlatilag végtelenek. Csak egy jó sütő kell hozzá.

Gyerekkorunkban a melegszendvicssütő egyet jelentett az ezüst színű, tetején vörösesen izzó fűtőszállal pirító szerkezettel, ami gyakorlatilag minden háztartásban megtalálható volt. Sok helyen még a mai napig, vagy könnyes szemmel nosztalgiáznak róla. Akinél pedig még működik, az nagy becsben tartva, remegő kézzel veszi elő néha, hogy csináljon egy igazi klasszikus melegszendvicset. Pedig az új generációs melegszendvicssütők sem rosszak, igaz, más műfajt képviselnek, mint az elődök, de megnéztünk néhányat, hogy könnyebb legyen a választás. 

A két toastkenyér között sült melegszendvicsnek vagy a panininek talán kisebb a társadalmi elfogadottsága, pedig tökéletes választás, arról nem is beszélve, hogy akár elektromos grillnek is használhatjuk, vagy a kontaktgrillt foghatjuk be szendvicssütőnek. 

Kontaktgrill vagy hagyományos szendvicssütő? 

Mindkettőnek megvan a maga előnye és hátránya. A kontaktgrillben gyorsabban elkészül a melegszendvics, és akár kettőnél több is belefér, vagyis gyorsabban előállíthatod a vacsoraadagot az egész családnak. Ha viszont egyedül eszel ilyet általában, akkor tökéletes lesz a hagyományos is. Azonban a kontaktgrillben húsokat is egyszerűen tudsz grillezni a lakásban is, viszont több helyet foglal a szekrényben vagy a konyhapulton. A sima szendvicssütő is alkalmas lehet arra, hogy néha egy kis zöldséget is grillezz benne, sőt némelyikben csirkét is sütöttünk, hogy megnézzük, bírja-e a kiképzést. A sima szendvicssütőknél általában limitált az is, hogy mennyire tudod teletömni a szendvicsed, mert ha nagyon megpakolod, akkor egészen egyszerűen nem tudod összezárni. Viszont sokszor kivehető a sütőtálca, ami egyszerűbbé teszi a tisztítást, és azt is, hogy nagyon gyorsan gofrisütővé változtasd a szendvicssütődet. 

Mire figyelj, mikor megveszed? 

Bármelyik mellett tetted le a voksod, arra nagyon figyelj, hogy milyen a felülete. A tapadásmentes sütő áldás, a többség egyébként ilyen is, a cél pedig az, hogy ilyen is maradjon, szóval ne nyúlkálj bele fémvillával meg késsel, csak fa vagy műanyag spatulát használj, amit a serpenyőben sütéskor is elő mersz venni. Sok modell érkezik állítható hőmérséklettel, vagyis nemcsak a zöld és piros fények váltakoznak rajta aszerint, hogy jó vagy nem jó a hő, hanem te állíthatod be, hogy mennyire égesse szét a szendvicsedet. Arra is figyelj, hogy mennyire egyszerű tisztítani. Valamiért szeretik a gyártók nagyon rövid vezetékkel értékesíteni ezt a terméket, szóval lehet, hogy hosszabbítóra lesz szükséged. Ha gofrit is szoktál sütni, akkor érdemes olyat választanod, amin cserélhető a sütőlap, a kontaktgrill esetében pedig sokkal nagyobb buli, ha olyat veszel, amit teljesen ki lehet nyitni, vagyis például a húsok és a zöldségek grillezésekor megduplázhatod a sütőfelület méretét, és nagyon hasonló lesz az élmény is, mint mikor a kertben sütögetsz.

A teszt

Néhány gyártótól bekértük a legújabb vagy éppen a legnépszerűbb termékét több árkategóriában is, és megnéztük, hogy mit tudnak. A szendvicssütők száma a piacon elég nagy, úgyhogy nyilvánvalóan esélyünk sem volt az összeset letesztelni. Valószínűleg nem is győzné senki elolvasni, ezért olyanokat választottunk, melyek vagy a jól bevált termékek, vagy valamiben kitűnnek a többi közül. Nem pontoztunk, hiszen nem lett volna célszerű összehasonlítani teljesen más kategóriájú termékeket. A teszthez pontosan ugyanabban a zacskóban fellelhető szabvány toast kenyereket használtunk, és mindegyiket vajjal kentük meg, sonkát és sajtot tettünk bele, pulykamellet sütöttünk, valamint ahol engedte a termék leírása, a gofrisütést is kipróbáltuk. A jó hír az, hogy mindet meg tudtuk enni, és senki nem lett rosszul. A termékek mellé a cikk írásakor éppen aktuális árat is megírtuk, az esetleg változó árról a linkeken lehet információkat találni.

Sencor szendvicssütő

Klasszikus szendvicssütő, ami két négyzet alakú szendviccsel birkózik meg, és jelenleg 5300 forintba kerül az Alzán. Automatikus hőmérséklet-szabályozással működik, azaz amint elég meleg, beleteheted a szendvicseket. 700 watt a teljesítménye, ami szendvicssütésre ideális, de akár pirítóst is készíthetsz benne. Nem vágja háromszögre a szendvicseket, hanem marad a négyzet forma, ezért jobban meg lehet pakolni a szendvicseket. 

Nem a megszokott forma
Nem a megszokott formaRuzsovics Dorina / Dívány

ECG 3 in 1 szendvicssütő

Lehet benne szendvicset és gofrit sütni, sőt akár grillezni is. Mindhármat kipróbáltuk, mindhárom ment, ráadásul a végére ráéreztünk arra is, hogyan kell egyszerűen kicserélgetni a sütőlapokat. Jelenleg 7590 forintba kerül, és ha azt nézzük, hogy három funkciót is ellát, akkor ez az ár elég baráti. Nem a szokásos átlósan félbevágott négyzet alakú szendvicset készíti, ez azoknak jó hír, akik hozzám hasonlóan mindig rosszul állítják össze a szendvicseket, és az átlónál folyamatosan harcolnak azzal, hogy a sonka benne maradjon a szendvicsben. A 700 wattos teljesítménye szendvicshez és gofrihoz jó, grillezéshez már kissé karcsú, legalábbis ha nemcsak zöldséget sütnél, hanem beledobnál egy vékonyka csirkemellet is. A gofri készítési tehetségéről pedig legközelebb mesélünk. A hőmérséklet nem állítható, viszont azzal, hogy könnyedén kivehető a sütőlap, a tisztítása is gyerekjáték, ráadásul kis helyet foglal. 

Akár grillezni is lehet vele
Akár grillezni is lehet veleRuzsovics Dorina / Dívány

Ambiano – Aldi szendvicssütő

Ez volt a teszten a legklasszikusabb szendvicssütő, ami ár-érték arányban a maga 3000 forintos árával nagyon jó választás, ha éppen látsz akciósan. 3 év garanciát kapsz rá, ami szintén nem hangzik rosszul. Négyzet alakú szendvicsből csinál háromszög alakút, a 750 watt teljesítményének köszönhetően meglehetősen gyorsan meg is van. Talán még zöldséget is tudsz benne grillezni, ha nagyon szeretnél, mindenesetre arra tökéletes, amire kitalálták, vagyis olcsó, és ugyanúgy megsül benne a szendvics, mint a drágább verziókban. 

Olcsó és jó
Olcsó és jóRuzsovics Dorina / Dívány

Clatronic kontaktgrill

És itt fordítottunk a dolgon, ugyanis, ha melegszendvicsre vágysz, akkor ezt egy kontaktgrillel is megkaphatod. Akkor érdemes ebben gondolkoznod, ha nemcsak a melegszendvics mellett teszed le a voksod, hanem húsokat, zöldségeket is grilleznél. Melegszendvicsből akár több is ráfér, ha pedig teljesen kinyitod, akkor megduplázod a sütési felületet, és télen is fölidézheted a kerti parti hangulatát, csak azért nyisd majd ki az ablakod vagy indítsd be az elszívót is. A 15 990 forintos sütőnek kerámiabevonata van, ami elég könnyen tisztítható, gyakorlatilag csak át kell törölgetned a felületet és meg is vagy. A teljes kinyitása okozott első körben gondot, de ha az ember rájött, hogyan is kell, vagyis hogyan feszegesd a kis kart anélkül, hogy azt éreznéd, a kezedben marad, akkor már nyert ügyed van. A 2000 watt teljesítménynek hála a szendvicsek pár pillanat alatt elkészültek benne közepes fokozaton is, és a csirke is nagyon hamar megpirult. 

Grilleztünk is vele, és a szendvics is ilyen csíkos lett
Grilleztünk is vele, és a szendvics is ilyen csíkos lettRuzsovics Dorina / Dívány

A kisgépes tesztünk legközelebb a gofrisütőkkel folytatódik, addig is, ha a kenyérpirítók érdekelnek, akkor látogass el ide, ha pedig vízforralót vennél, akkor itt tudod megnézni, hogy jobb-e a drágább típus. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek