5 tipp, hogy ne mérgezd meg a családot a karácsonyi menüvel

Meg tudod állapítani, hogy friss-e a hal? És az megvan, hogy a maradékot meddig lehet tárolni?

Ahhoz, hogy a karácsony a legtökéletesebben sikerüljön, és betegség nélkül teljenek el az ünnepek, a Nébih szerint érdemes szem előtt tartanod pár alapszabályt. A következőkben megtudhatod, mire kell ügyelned az ételkészítés során, hogy száz százalékig biztos lehess benne, biztonsággal fogyasztható a főztöd.

1. Csak kifogástalan alapanyagokkal dolgozz

A karácsonyi menü legnépszerűbb fogásait, a sülteket, a halászlevet, a rántott halat és a töltött káposztát valószínűleg neked sem kell bemutatni. Ezek kapcsán viszonylag egyszerű a dolgod, hiszen a húsok és halak frissességét a szagukból, színükből és állagukból is meg lehet állapítani. Ha úgy tapasztalod, hogy valami eltér a megszokottól, ne vedd meg.

Alaposan ellenőrizd a süteményekhez, bejglihez kiszemelt diót, mákot és aszalt gyümölcsöket is. Ha a mák poros, törmelékes, keress másikat, ha pedig csak otthon veszed észre, mosd át és szárítsd meg.

2. Ügyelj a tisztaságra

Az emberi és állati szervezetekben, valamint környezetünkben szabad szemmel nem látható mikrobák találhatóak, melyek rákerülhetnek a kezedre, edényeidre, konyhai eszközeidre, majd az étellel a szervezetedbe jutva megbetegíthetnek. Éppen ezért rendkívül fontos, hogy a főzés előtt és közben is többször, alaposan mosd meg a kezed.

Figyelj oda, hogy a főzéshez, előkészítéshez használt edények és eszközök, illetve az élelmiszerrel érintkező felületek is tiszták legyenek. Alaposan mosd le őket az ételkészítés előtt, közben és utána is. Legalábbis, ha szeretnél elkerülni egy esetleges gyomorrontást vagy ételmérgezést.

Ne csak a kezed legyen tiszta, hanem az eszközeid és a konyhád is
Ne csak a kezed legyen tiszta, hanem az eszközeid és a konyhád isShutterstock

3. Különítsd el az alapanyagokat

A nyers húsokat, zöldséget és tojást a többi élelmiszertől elkülönítve tárold. Ezeket különösen a már elkészült, fogyasztásra kész ételektől tanácsos távol tartani – már a bevásárláskor és hazaszállításukkor is. A nyers húson és a kicsepegő húslében súlyos megbetegedést okozó mikrobák tanyázhatnak, ezért azokat a konyhai kellékeket, amelyek érintkeznek velük, a főzés során más célra már ne használd.

Ajánlott külön eszközöket használni a húsok és a zöldségek előkészítéséhez,

melyeket a munka végeztével, illetve a sütés-főzés folyamata közben is alaposan mossunk el! Kórokozó mikroorganizmusok egyéb tisztítatlan nyersanyagokon, a földdel szennyeződött, esetleg szennyvízzel öntözött zöldségeken, valamint a tojáson is előfordulhatnak. A zöldségeket, gyümölcsöket ezért alaposan mosd meg!

4. Figyelj rá, hogy átsüljön az étel

Alapvető élelmiszer-biztonsági alapszabály, hogy a melegen készülő ételeket addig kell sütni, főzni, míg belső hőmérsékletük eléri a 75 °C-ot. Ezen a hőmérsékleten ugyanis a legtöbb hasmenést, hányást okozó, emberre veszélyes mikroba elpusztul.

Alacsonyabb, 50-60 °C körüli hőmérséklet esetén a baktériumok ugyan legyengülnek, a számuk is csökken, de a túlélő csírák az étel hosszabb tárolása során újra elszaporodhatnak, ami megbetegedésekhez vezethet.

Az ennél is alacsonyabb, langyos hőmérséklet még veszélyesebb lehet.

A különböző élelmiszerek jellege, tömege, hővezetése lényegesen eltérő lehet, így az is változó, hogy belsejük mennyi idő alatt éri el a mikrobák elpusztításához szükséges hőfokot. Miközben a kisebb darab sültek gyorsabban érik el a biztonságos tartományt, addig az egyben sült csirke és az egyéb, nagyobb darabban, egészben elkészített húsok, vagy a darált húsos, illetve a töltelékes, göngyölt húsos fogások átforrósítása különös figyelmet igényel. A nyers darált hús szintén kényes, ezért még a vásárlás napján készítsd el!

5. Időben hűtsd le a maradékot

Az ételt frissen tálald, ne hagyd huzamosabb ideig szobahőmérsékleten állni, mert már két óra elteltével is veszélyes lehet. A nyers tojással készült fogásoknál fokozottan ügyelj a megfelelő hűtésre, az élelmiszer-biztonsági kockázatok miatt inkább ne adj belőle kisgyerekeknek.

A menü egymást követő fogásait mindig hűtve tárold, mielőtt felszolgálnád őket. A megmaradt ételeket azonnal hűtsd le és mielőbb tedd be a hűtőszekrénybe, lehetőleg lefedve, zárható dobozokban elkülönítve, hogy ne szennyezhessék be egymást. A maradékokat a hűtőben se tárold 2-3 napnál tovább!

Mire figyeljek a halaknál?

A legfontosabb szabály, hogy csakis megbízható forrásból vásárolj. Ha biztosra szeretnél menni, keress fel egy halkereskedőt vagy egy piaci halárust. A halhúsból készített ételeket azonnal, frissen fogyaszd el, mert gyorsan megromlanak. Ha a halat nem a vásárlás napján főzöd meg, zárható dobozba helyezve fagyaszd le, majd amikor kiolvasztod, minél előbb készítsd el. A halvásárlással kapcsolatos további tudnivalókért kattints alábbi cikkünkre.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek