Éttermet választani bizalom, amit a vendéglátók azzal hálálnak meg, hogy minőségi ételeket és italokat szolgálnak nekünk fel. Biztosan mindannyiunknak van kedvenc helye, ahová ha belépünk, tudjuk, hogy mindig változatlan színvonalat kapunk. Ezért nagy csalódás, ha a kényszer vagy a szükség úgy hozza, hogy egy kevésbé színvonalas helyre csöppenünk. Az Insider séfek, bártenderek és pincérek tanácsait gyűjtötte össze arra vonatkozóan, hogy ilyenkor mit nem érdemes rendelni az étlapról.
A hollandi mártás a baktériumok melegágya lehet
A hollandi mártás alapvetően tojás és vaj. A rizikós összetevő itt a tojás, ami miatt bizonyos időközönként nem árt új adagot készíteni a mártásból, különben csak a baktériumok járhatnak vele jól. Egy megkérdezett séf nem mindenhol vállalná be, érdemes olyan helyen rendelned, ahol biztosan tudod, hogy frissen érkezik eléd a hollandi is.
A tej nem mindig jó választás
Egy bártender - elmondása szerint - inkább kihagyja a tejet tartalmazó alkoholos italokat, ugyanis szerinte előfordulhat, hogy a tejet a bárpult mögött tartják, ami a nagy pörgésben elkerülheti a hűtőt.
Penész a csapolt sörben?
Egy korábbi élelmiszerbiztonsági felügyelő a csapolt söröket kerüli. Sajnos nem mindenhol figyelnek oda arra, hogy tisztítsák a csapot, ezért a penész könnyen megtelepedjen benne. Olyan helyen válaszd a csapolt sört, ahol biztos vagy a tisztaságban.
Csirkét is csak minőségi helyen
Az egyik válaszadó a csirkéből készült ételektől tart. A minőségi éttermekben rendelj bátran húsételt, de azokban a bizonyos útszéli vendéglőknél lehet, hogy inkább gondold meg.
Levest a levesezőnél
Ha igazán jó levest szeretnél enni, akkor válassz olyan helyet, ahol biztos vagy benne, hogy nem csalódhatsz, vagy ami kifejezetten a levesekre specializálódott.
Rendeld azt, amiben jó az étterem
A levest a levesezőnél elve szinte mindenre alkalmazható: hamburgert a hamburgerezőben, pizzát a pizzázóban. Ha egy steakhouse-ban jársz valószínűleg nem érdemes tésztát rendelned. Kérj olyat, amiről tudod, hogy különlegesen jók benne.
Előfordulhat, hogy valakinek a maradékát eszed?
Remélhetőleg nem, bár az egyik válaszadó sajnos belefutott már ebbe. Szerinte azok az ételek gyanúsak, amelyekben több a hozzávaló, és jó sok szósszal tálalják fel. Mi biztosak vagyunk benne, hogy a legtöbb helyen nem találkozhatsz ezzel a trükkel.
Mi lehet a szószodban?
Jó helyen csak jó. Egy pincérnő elárulta, hogy ők csak felkapták az előre kikészített tálkákat, de nem tudta, hogy mi lehet benne. Ha a szósz egyenesen a konyháról érkezik, biztonságban vagy.
Hanyagold az étteremláncokat
Egyél inkább olyan helyen, aminek nincs kabalája. Nem számíthatsz semmi jóra egy olyan helyen, ahol a szakács azt a menüt készíti el, amit valaki több ezer kilométerre álmodott meg. Hol marad a kreativitás?
Ne válaszd a ház borát
Rendelj egy teljes üveg, bontatlan palackot, abból nem lehet semmi baj. Figyelj az árra is: ha túl olcsó, mellényúltál - ez a boltokban is érvényes. A ház bora pedig nem mindig a legjobb minőségű.