Beszedhető a lejárt szavatosságú gyógyszer?

Kivételek is akadnak persze, de az amerikaiak tartalékait újratesztelő kutatók szerint ugyanakkor a lejárt szavatosságú gyógyszerek túlnyomó többsége fogyasztható marad még egy ideig.

A potenciális perek miatt persze a témát elemző hobbiszakértők sem tehetnek egyértelmű kijelentéseket, a bonyolult vegyületek átalakulását/átrendeződését ugyanis számos külső tényező is felgyorsíthatja. A Reactions szerint ez az esetek többségében nem azt jelenti egyébként, hogy mérgezővé válik egy-egy gyógyszer, inkább csak azt, hogy teljesen haszontalanná válnak.

Nem tesztelhetnek évtizedeken át

A hőmérséklet, a fényviszonyok és a környezet nedvességtartalma mind hatással vannak egyébként a gyógyszerek szavatosságára, amit tulajdonképpen pont így vizsgálnak a gyártók: otthagyják őket a polcon, és időnként újra letesztelik, változott-e a különböző hőmérsékletek és fényviszonyok hatására a kémiai felépítésük.

A hadsereg máshogy gondolja

Ezt azonban természetesen nem folytathatják örökké a gyógyszerészek:, a dobozokra kerülő dátumok csak azt jelzik, meddig szavatolják a gyártók, hogy valóban működőképesek maradnak a készítmények. Ahogy az a hadsereg tartalékait elemző kutatók munkájából is kerül, ezek a dátumok korántsem jelentik azt, hogy ezután mintegy varázsütésre, azonnal megromlanak a gyógyszerek, a többségük ugyanis jó pár évvel a szavatosságuk lejárta után sem "romlanak meg". Egy-két kivétel van azért, ilyen például az aszpirin.

Szóval?

Reactions szerint annyi az amerikai kormány tartalékaira vonatkozó tesztek hiányában is kijelenthető, hogy a gyógyszerek többsége a szavatosság lejárta után is potens és biztonságos marad.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek