A legjobb fotók napnyugtakor és napfelkeltekor készülnek

Vannak olyan napszakok, amikor szinte lehetetlen rossz képet csinálni. Bónusz holdfotózási kisokos.

Blue hour és golden hour. Ezek az időszakok azok, amikor szinte lehetetlen rossz fotót készíteni, vagy legalábbis nagyon sokat kell rajta dolgozni, hogy béna legyen. Ha közép vagy csúcskategóriás telefonod van, akkor pedig nagyon valószínű, hogy neked is sikerül majd jó képeket lőni. A fotósiskolánkat a portrékészítéssel kezdtük, aztán elmondtuk azt is, hogy mi kell ahhoz, hogy a nyaralós képeidet feldobd egy kicsit, most pedig egy újabb leckét kapsz tőlünk, illetve profi fotósoktól, akik elmondják, hogyan tudsz a telefonoddal is jó képet csinálni. De nézzük mit is kell tudni ezekről a furcsa fényes időszakokról, amik majdnem minden képedből képeslapot csinálnak.

Blue hour, azaz kék óra

Kétszer is szerencséd van hozzá egy nap, az egyikhez mondjuk nagyon korán kell kelni. Akkor beszélünk kék óráról amikor a nap még nem jött fel, vagy már lenyugodott. Ilyenkor 20-40 percre az ég hihetetlenül kék lesz, és tökéletesek lesznek a fények ahhoz, hogy jó képeket csinálj mondjuk városnézés közben. Épületek, városrészletek, furcsa építészeti megoldások azok, amik jól mutatnak ebben az időszakban. Erről Uli Weber fotós mesélt a Díványnak, aki arra figyelmeztetett, hogy akkor lesz igazán jó a kép, ha már maga az épület is ki van világítva, vagy eleve világos színű. 

Ha vízpart közelében vagy, akkor ebben az időszakban is nagyon jól kihasználhatod a tükröződést a vízen, ezt könnyen ki is próbálhatod akár Budapesten is a Duna mellett sétálgatva. 

shutterstock 1008305221
Kiss Gergely / Shutterstock

Lehet, hogy szükséged lesz már egy állványra a tökéletes végeredmény eléréséhez. Főleg a kék óra vége felé, amikor már azért nem éppen ideálisak a fények, viszont ha stabil marad a telefon, akkor még így is jobb képeket tudsz csinálni, mint sötétben

Készülj fel rá, hogy ha tökéletesíteni szeretnéd a képeidet, és van profi mód a telefonodban, amivel a záridőt tudod változtatni, akkor még jobb képeket készíthetsz. Egyébként Weber szerint érdemes szabad idődben is kísérletezgetni a beállításokkal, mert ha belejössz, akkor például ezzel és egy állvánnyal tudod megcsinálni a sokak által kedvelt képet, amikor az autók fényszórói csíkban elmosódnak. Ezt egyébként hosszú záridővel tudod elérni, a titka pedig az, hogy a telefonod minimálisan sem mozdulhat be, vagyis még az exponáló gombot is nagyon óvatosan nyomd meg, érdemes inkább időzítőre állítani a felvételkészítést.

shutterstock 635938208
Shutterstock

Golden hour, azaz arany óra

Szintén egy nap kétszer, napfelkeltekor és napnyugtakor lehet olyan képeket készíteni, amikor minden arany színben ragyog, innen kapta a nevét az arany óra. Persze ez sem egy teljes óra, ezért érdemes időben érkezni, hogy romantikus hatású képeid legyenek. 

Tervezd meg jól, hogy mit fogsz fotózni, például a nappali városnézés során nézd meg, hogy mit szeretnél majd később lekapni, az időjárásjelentő alkalmazások pedig abban segítenek majd, hogy egészen pontosan mikor van napkelte és napnyugta. A napnyugta egyébként nyilvánvalóan kényelmesebb, de ha olyan képet szeretnél, amin még alig vannak emberek, akkor a napkelte lesz a te időszakod. 

shutterstock 752445667
Shutterstock

Most is jó ha téma háta mögött van a nap. Ilyenkor megnyúlnak az árnyékok is, tökéletes időpont arra, hogy olyan képeket készíts, amin például az emberek körvonala látszódik a fényben. 

De arra is jó, ha portrét fotózol, ugyanis érdekes lehet sejtelmes képeknél ha az alany háta mögül jön a fény. De ilyenkor működhet az is, ha az alany egyenesen a Nap irányába néz, mert ilyenkor már nem fog hunyorogni a fénytől, viszont tudsz játszani azzal, hogyan esik az arcára a lenyugvó nap sugara. 

Weber elmondta nekünk, hogy teljesen érthető, hogy ilyenkor elfog a kísértés, hogy a tengerparton ezernyi képet készíts a tengerbe bukó napról, de próbáld ki milyen az, amikor inkább ebben a fényben a partot fotózod. Komponálj a képbe színes napernyőket, a felfújható unikornisodat vagy éppen pálmafákat. 

shutterstock 462953734
Shutterstock

Eddig mindig azt írtuk, hogy változtass a pozíciódon, járd körbe azt, amit le szeretnél fotózni. Most viszont azt tanácsolja a profi, hogy amennyiben úgy érzed, hogy megvan az a pont, ahonnan minden tökéletes, akkor maradj ott. Az arany óra alatt ugyanis folyamatosan változik a fény, az árnyékok, vagyis előfordulhat, hogy nem azonnal, csak 10-15 perc elteltével lesz meg a tökéletes fotód. 

Érdemes úgy komponálni a képet, hogy valami kitakarja a Nap egy részét, ettől lesznek a fotók vintage hatásúak, ahol a fény gyakorlatilag egy csóvában jelenik meg. 

Ha tényleg úgy érzed, hogy életed képét csináltad

Az a jó hírünk van, hogy éppen két fotópályázat is fut, amire mobilos képekkel nevezhetsz. Az egyikben a Huawei keresi több kategóriában is a legjobb képet, a nyertes fotó pedig a National Geographic magazinba is bekerül, ami azért elég vagány, sőt elmehet a Natonal Geography expedíciójára is, illetve kap még egy csomó mindent, de a többi helyezett is menő kütyüket kaphat.  Ehhez fel kell tölteni a képeket, amiket majd a zsűri értékel, annyit azért elmondunk, hogy az az Alex Lambrechts is a zsűri tagja, akinek a tanácsait eddig már többször is felhoztuk, szóval érdemes megfogadni őket.

A  Samsung fotópályázatán pedig az arany órában készült legjobb képeket díjazzák S9+ okostelefonnal, ehhez a közösségi oldalra kell feltölteni és betaggelni a képeket július 29-ig, de a részleteket itt éred el. 

Jön a holdfogyatkozás!

Pénteken 22:21-től indul a 21. század leghosszabb teljes holdfogyatkozása. Holdat fotózni nehéz, hiszen általában csak egy apró pöttyöt lát az ember a képen. Holdfogyatkozást meg ennél is nehezebb, szóval kicsit össze kell szedned magad, ha igazán sok lájkot akarsz begyűjteni. Az a rossz hírünk van, hogy telefonnal nem valószínű, hogy jó képet tudsz majd lőni, egészen egyszerűen azért, mert lehet, hogy egyébként tök jó képeket készít, de a holdfotózás nem tipikusan telefonos téma. 

A Popular Sience cikke szerint jó mélyen a zsebedbe kell nyúlni ahhoz, hogy értékelhető képeket csinálj, ők a Canon 5D Mark III vázhoz egy 150-600-as teleobjektívet javasolnak, ami összesen bőven egy millió forint feletti árra jön ki, és még csak nem is az a kategória, amit mindenfajta előképzettség nélkül csak úgy csavarhatsz, kattintgatsz  és kijön a díjnyertes fotó. 

Ha ebbe nem fektetnél be, viszont van akár egy olyan digitális fényképezőgéped, aminek a zoomtartománya kellőképpen erős, azzal is megpróbálhatod. Itt arra figyelj, hogy a digitális zoomot iktasd ki, h kell, akkor használj állványt, mert el fog mosódni nélküle a kép, és előtte ksérletezgess, hogy mi az a zoomtartomány, amiben még értékelhető fotóid születhetnek. Ha DSLR kamerád van, akkor vedd elő a teleobjektíved. Ha nem vagy benne biztos, hogy milyen is, akkor keresd meg a fókusztávolságot mutató számokat, amik általában 18-55 mm a sima alap objektíveknél, de ha van például egy 70-200 mm objektíved, akkor azt használd. Minél nagyobb ez a szám, annál jobb lesz a holdfogyatkozás megörökítéséhez. 

shutterstock 216682714
Shutterstock

Helyet úgy válassz, hogy ne csak a Hold legyen a képen, hanem legalább egy fa, vagy a templomtorony, esetleg háztetők, bármi, ami viszonyítási alapot adhat. Ha nem csak holdfogyatkozást szeretnél fotózni, hanem néha egyébként is fotózgatnád a Holdat, akkor arra figyelj, hogy mikor jön föl a horizont mögül, mindig nagyobbnak tűnik, ez különösen szuperhold idején lehet nagyon látványos. 

A kamera fénymérője megzavarodhat, mert ki akarja majd egyenlíteni a sötét ég és a fénylő Hold közti különbséget, vagyis egy nagy fénygömb lesz az egészből. Ha nem igazán ismered ki magad a DSLR géped használatában, akkor a profik szerint érdemes az expozíció korrekciót legalább -2 értékre állítanod, és alacsony ISO érték mellett f/8- f/11 rekeszértékkel, 1/125 záridővel elkezdened fotózni. Lehet, hogy túl sötét lesz elsőre, de az értékek változtatásával látni fogod, hogy min kell módosítanod a jó képhez. Arra még figyelj, hogy automatikus fókusz helyett manuálisan használj, különben azt fogod hallani, hogy a fényképezőgéped folyamatosan próbál fókuszálni, általában kevesebb mint több sikerrel. Ha kész vagy beállításokkal, akkor használd az időzítőt, mert a legkisebb bemozdulástól is életlen lehet a kép ilyenkor. A legtöbb kamerában van olyan funkció, ami az exponáló gomb lenyomása után két másodperccel később készíti el a felvételt, na ez kell most neked. És persze egy kép nem elég, fotózz lelkesen, de azért érdemes nem csak a kamera mögül megélned a nagy holdfogyatkozást. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek