Az élelmiszerekkel kapcsolatos aggodalmaskodás igazi slágertémának számít az interneten. Szinte az összes létező életmód bloggernek és önjelölt life coach-nak van valami tuti tippje az életünkre törő mérgek és vegyszerek felszámolására. Ha például rákeresel a gyümölcsökön lévő vegyszermaradványok eltávolítására, töménytelen mennyiségű blogposztot találhatsz, ami megoldást kínál a problémára. De ezek vajonvalóban megbízhatóak?
Rengeteg a féligazság
Persze nagyon is érthető, hogy minél kevesebbet szeretnél a szervezetedbe juttatni azokból a anyagokból (hivatalos nevükön peszticidekből), amelyeket a mezőgazdaságban a kártevők és gyomok kiirtására használnak. A Popular Science ugyanakkor megjegyzi: ha már ki akarod zárni a vegyszereket, akkor olyan módszerhez folyamodj, ami bizonyítottan működik. Gondolj csak mondjuk a csirkehúsra, amit az élelmiszer-biztonság jegyében sokan gondosan leöblítenek a főzés előtt. Csakhogy feleslegesen! A víz nem pusztítja el a baktériumokat, viszont szétfröccsenve veszélyes kórokozókkal boríthatja be a konyhai felületeket.
Ezt javasolja a tudomány
A vizes öblítés a gyümölcsöknél sem tökéletes megoldás, mert jellemzően csak részben távolítja el a vegyszereket. Azt, hogy konkrétan mennyit, attól is függ, hogy milyen a gyümölcs héja. A viasszal kezelt almát például hiába dörzsölgetnéd naphosszat a víz alá tartva, nem igazán fog beválni. A boltokban kapható készítményekben szintén nem lehet maradéktalanul megbízni. Még ha működnek is (ami egyáltalán nem garantált), soha nem tudhatod, hogy felszívódik-e valami belőlük.
A helyzet ennek ellenére nem reménytelen. Létezik ugyanis egy olcsó és természetbarát alternatíva, melynek hatékonyságát tudományos eredmények is alátámasztják: a szódabikarbóna. Ha felöntöd vízzel, és hagyod hatni legalább egy percen át, sokkal több vegyszertől szabadít meg mint a sima víz.
A kísérletek során nagyjából 8 perc kellett hozzá, hogy a vegyszerek szinte teljesen eltűnjenek a beáztatott almák felületéről, 12-15 perc elteltével pedig hírmondó sem maradt utánuk. Mint kiderült, ez annak köszönhető, hogy a sokoldalú szódabikarbóna elősegíti a kutatásban vizsgált két peszticid, a tiabendazol és a foszmet lebomlását. Mivel azonban más anyagok reakciója eltérő lehet, totális vegyszermentességet ettől a módszertől sem várhatsz. Már csak azért sem, mert ha az említett anyagok beszivárognak a gyümölcshúsba, nincs az a házi praktika, amivel kimoshatnád onnan azokat.
A biogyümölcs biztonságos?
Az Environmental Working Group környezetvédelmi szervezet évről évre a „Piszkos Tizenkettő” néven elhíresült listán veszi számba a leginkább szennyezett amerikai zöldségeket és gyümölcsöket. Idén ez a következőképpen néz ki:
- eper
- spenót
- nektarin
- alma
- szőlő
- őszibarack
- cseresznye
- körte
- paradicsom
- zeller
- burgonya
- kalifornia paprika
A szervezet korábban azt állította, hogy a listán szereplő zöldségek és gyümölcsök az átlagosnál nagyobb kockázatot hordoznak, a bio változataikra való áttérés viszont kifejezetten építő jellegű az egészségre nézve. Az nem is vitás, hogy a bio varációk fogyasztása önmagában semmiképp sem káros, hanem inkább előnyös (az árukról most ne beszéljünk), ám a megállapítás ettől még nem helytálló.
A Popular Science szerint a vegyszerek szintje a Piszkos Tizenkettő esetében is messze elmaradt az egészségügyi határértékektől, ráadásul egyes peszticidek kisebb arányban a biogazdálkodásból származó terményekben is előfordulhatnak.
Ha szeretnél biztosra menni, a legjobban talán akkor jársz, ha közvetlenül a termelőtől vásárolsz, és megkérdezed tőle, hogy felhasznált-e valamilyen növényvédő szert, majd otthon a biztonság kedvéért leöblíted a gyümölcsöt szódabikarbónás vízzel.
Érdekel, hogy itthon is ugyanazok-e a szabályok vonatkoznak a növényvédő szerekre, mint az Egyesült Államokban, illetve, milyen rendszer szerint vizsgálják, hogy Magyarországon melyek a legszennyezettebb zöldségek, gyümölcsök? Erről itt írtunk részletesebben.