Vízre szükség van - vidd magaddal a legszebb palackokban! Mutatjuk, melyikben!

Nyáron különösen fontos, hogy sok folyadékot fogyassz. Szerezz be egy vidám kulacsot, amivel nem csak a környezetedért teszel sokat, de magadat is feldobod. Mindig legyen nálad egy palack víz.

Nehezen viselem a kánikulát, az a fajta ember vagyok, aki a negyven fokban árnyék vagy klíma nélkül egész nap szédelegve botorkál, és biztos vagyok benne, hogy a reggeli munkába való eljutást túl sem élném folyadék nélkül. A táskámban ezért mindig van egy palack víz, akárhova megyek. Ráadásul havonta több ezer forintot is megspórolok az ásványvizeken, arról nem is beszélve, hogy a környezetemet rengeteg egyszer használatos műanyagtól kímélem meg. Szerezz be te is egy palackot, amit magaddal vihetsz a fesztiválokra, a strandra, az edzőterembe vagy a kocsidba a dugók idejére. Rengeteg színű, formájú és anyagú közül válogathatsz. Megmutatom, hogy melyek az én kedvenceim.

1. A mintás műanyag

Sokáig hordtam magamnál lecsavarható tetejű műanyag kulacsot, mert egyrészt könnyen beszerezhető, másrészt nem húzza úgy a vállamat a könyvek és kulcscsomók közé behajítva. Igaz, többször beleborult a táskámba, ami inkább a saját ügyetlenségemnek tudok be, és szerintem macerásabb elmosni, mint az üveget vagy a fémet, viszont rengeteg színben, mintával és méretben találhatsz a boltokban.

(H&M, 1790 forint)

1. H&M 2. Up to Style 3. Butlers kulacs
1. H&M 2. Up to Style 3. Butlers kulacs

2. BPA-mentes

A BPA-t főleg olyan műanyagok előállításánál használják, amiknek fontos, hogy nagyfokú törés- és hőellenállóképességük legyen, ezért a legtöbb ásványvizes palack gyártásánál is jelen van. Különféle megbetegedésekért felelhet, ezért nem árt, ha odafigyelsz, hogy a kulacs, amit vásárolsz, BPA-mentes legyen. Választhatod a klasszikus palackokat, de találhatsz dizájnosabb formájú verziókat is.

(Up to Style, 8290 forint)

Figyelj a folyadékbevitelre!

Még a szakemberek között is megoszlanak a vélemények arról, hogy mennyi vizet kéne innia egy felnőtt embernek. Sokan a napi nyolc pohár vízre esküsznek, bár az egyéni folyadékigény személyenkét változhat. Azt viszont fontos megjegyeznünk, hogy a dehidratáltság jelentősen befolyásolja a mentális és fizikai teljesítményt. Ha szomjas vagy, a szervezeted azt jelzi, hogy kiszáradtál, ezt az állapotot nem érdemes megvárnod, iszogass sokszor napközben. Ha fogyni szeretnél, mindenképpen elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű folyadékbevitel. A bőröd segítségével megállapíthatod, hogy eleget ittál-e. Csípd meg a kézfejedet, és ha a bőröd azonnal visszaugrik az eredeti állapotába, nincs miért aggódnod. Nem árt tudnod azt sem, hogy a túlhidratáltság is problémát okozhat, de ennek a veszélye főként a sportolóknál áll fenn, akik egy verseny végeztével óriási mennyiségű vizet isznak meg nagyon rövid idő alatt. Napközben mindig legyen a kezed ügyben egy kulacs vagy egy pohár víz, és amíg gondosan mosogatsz és nem kerül semmilyen szennyeződés bele, attól sem kell tartanod, hogy megposhad

3. Az üveg

Ha üveg kulacsot vásárolsz, teljesen biztos lehetsz benne, hogy BPA-mentes, ráadásul, ha már nem használható, nem kell attól tartanod, hogy a világban felhalmozódó, nehezen lebomló műanyag halmokat fogja gyarapítani. Bár ezek a palackok vékony falúak, számolj azzal, hogy nehezebbek és törékenyebbek, mint műanyag társaik. A legtöbbször védőhuzat is jár hozzájuk, ami akkor is hasznos, ha forró italt tárolsz benne.

(Butlers, 2490 forint)

4. A vidám üveg

Az üvegkulacs választása esetén sem kell lemondanod a mintákról, ha nem a huzatos verziót választod, rengeteg minta közül válogathatsz.

(Equa, 4900 forint)

4. üveg kulacs, Equa, 5. termosz a Skandi Trendtől
4. üveg kulacs, Equa, 5. termosz a Skandi Trendtől

5. A multifunkcionális termosz

A praktikum embere vagy? Miért ne használhatnál nyáron termoszt? Télen melegen, nyáron pedig hidegen tartja az italodat, viszonylag könnyű, és a mintákról sem kell lemondanod, ráadásul tartósabb és fenntarthatóbb, mint a műanyag.

(Skandi Trend, 5942 forint)

Mondj nemet az egyszer használatos műanyagokra

Ha szívügyed a környezetvédelem, te is tudod, hogy milyen sok eldobható műanyag kerül az óceánokba és a folyókba. A belőlük keletkező mikroműanyag részecskék pedig még a csapvízben és a palackozott vizekben is megtalálhatók. Csatlakozz a Greenpeace kezdeményezéséhez, és írd alá itt a petíciót, hogy Magyarországon is betiltsák az eldobható nylonszatyrokat.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek