7 tévhit a kiszáradásról

A nagy kánikulában előtérbe kerül a külső hidratálás mellett a belső is, így sokat lehet hallani a folyadékfogyasztás fontosságáról. Ennek ellenére számtalan tévhit kering a kiszáradásról, így a Huffington Post összegyűjtötte a leggyakoribbakat.

A dehidratáció kellemetlen, ám nem veszélyes

Amikor már olyan rég nem jut az ember folyadékhoz, hogy szinte vattát köp, különböző tünetek lépnek fel, melyekre sokan csak legyintenek, pedig nem ártana komolyan venni őket. Enyhébb esetben fejfájás, kevesebb vizelet, vagy izzadás utalhat a problémára, azonban ez akár súlyossá is válhat. Ekkor bizony orvosi segítség szükséges, ugyanis a kiszáradás olyan súlyos következményekkel járhat, mint például az izomgörcsök, agyi ödéma, illetve veseelégtelenség, mely utóbbi sajnos halálos kimenetelű is lehet.

A Mayo Klinika szerint a felnőttek már az enyhe, illetve a közepes kiszáradást is gyorsan orvosolhatják egy kis folyadékbevitellel, azonban a gyerekeknél és az időseknél vannak olyan állapotok (pl. hányás, hasmenés, láz), amikor fokozottabban kell ügyelni a víz pótlására, főleg ha már a dehidratáció első jelei megmutatkoznak.

Ha szomjas, akkor már dehidratált

Sokáig tartotta magát az a tévhit, miszerint ha valaki szomjas, akkor az már dehidratált, azonban ez nem teljesen igaz. A test ugyanis már akkor jeleket küld, amikor még csak fogyóban a szervezet vízkészlete, de még nem olyan mennyiségben, hogy az bármiféle gondot jelentsen. Ezt figyelembe véve az is egy tévhit, miszerint óránként inni kéne valamit, hiszen a test úgyis üzen, ha itt az ideje, tehát senki nem tudja egyértelműen megszabni senkinek, hogy mikor is kéne innia.

Mindenkinek 8 pohár vizet kéne innia egy nap

Ez a szabály már szintén elavult, hiszen az Institute of Medicine szerint a férfiaknak naponta 3 liter vizet kéne inniuk, míg a nőknek 2,2 liter is elég. Többen eleve úgy határozzák meg az optimális napi folyadékbevitelt, hogy nem is kell figyelni a mennyiségeket, és mindenki csak akkor igyon, ha szomjas. Dr. Timothy Noakes dél-afrikai sporttudományi professzor szerint azonban nem szabad azt sem elfelejteni, hogy ez nem csak a vízre egyedül vonatkozik, hiszen máshonnan is lehet folyadékot bevinn: kávéból, üdítőkből, teából, levesekből, gyümölcslevekből. Ráadásul még ott vannak az élelmiszerek is: a folyadékbevitel kb. 20 százaléka származik a táplálkozásból, persze ez különösen a magas víztartalmú ételekre vonatkozik, mint pl. az uborka vagy a görögdinnye.

A tiszta vizelet a hidratáltság biztos jele

Több felől lehet hallani, hogy ha a vizelet sárga és zavaros, az a dehidratáltság jele, míg ha tiszta, csaknem átlátszó, akkor az a kielégítő hidratáltságé. Ebben van némi igazság, azonban nem is elsősorban a tisztaságra, hanem a halványsárga árnyalatra kell figyelni. (Lawrence Armstrong, Ph.D, gyakorlati fiziológus létre is hozott egy színskálát a vizelet színéhez, mellyel a szervezet hidratáltságát lehet mérni.) Ez azonban nem teljesen egyértelmű segítség, mivel több minden is befolyásolhatja a vízelet színét, például az étkezés, és bizonyos gyógyszerek is.

Nincs olyan, hogy túl sok víz

Bár mindenhonnan azt hallani, hogy igyunk minél több vizet, az igazság az, hogy a túlhidratáltság is nagyon veszélyes lehet, bár ez ritkábban fordul elő. Az állapot neve hyponatremia, amikor a szervezetben lévő nátriumszint annyira felhígul, hogy a sejtek elkezdenek feldagadni. Ezt leggyakrabban fejfájás, hányinger, hányás, zavartság jelzi, súlyosabb esetben pedig akár kóma is felléphet. Ez leggyakrabban sportolóknál szokott előfordulni, amikor az edzés, vagy a verseny végeztével óriási mennyiséget öntenek magukba viszonylag rövid idő alatt. Ezért is ajánlott ilyen esetekben rövidebb szünetek közbeiktatásával, egyszerre csak kisebb mennyiségeket fogyasztva inni.

Edzés közben sportitalra van szüksége

Amennyiben kevesebb, mint egy órát sportol, akkor bőven elég, ha csak vizet fogyaszt, ugyanis ekkor még nem használ el annyi elektrolitot, illetve szervezete glikogénraktárai sem ürültek ki drasztikus mértékben. A cukorral és nátriummal dúsított energiaitalokat valójában inkább a komolyabb állóképességet igénylő sportokat űzőknek ajánlják, ám mivel a mai termékek általában rengeteg káros adalékanyagot tartalmaznak, számukra sem biztos, hogy ez a legjobb választás. A legjobb, ha maga készíti el az italát, vagy fogyasszon magas nátrium- és szénhidráttartalmú ételeket!

A kávé dehidratál

A jobb kávézókban mindig adnak a kávé mellé egy kis pohár vizet is, mivel állítólag a fekete dehidratál. Ez azonban csak akkor érvényes, ha túlzásokba esik, hiszen a dehidratáló hatás csak a koffeinre vonatkozik, ám a kávéban víz is van. Nyugodtan igyon egy-két csészével kánikulában is, hiszen a frissítő hatása mellett még hidratáltabbá is válik utána. A túlzó mennyiség viszont nem is olyan sok, a Mayo Klinika szerint kb. 500 mg koffeinre (ez kb. 5 csésze kávénak felel meg) lenne szükség ahhoz, hogy a szervezet kiszáradjon, így ezt a mennyiséget próbálja azért betartani!

Oszd meg másokkal is!
Mustra