Csapd be az agyad, éld túl vele a fülledt meleget!

Úgy érzed magad, mintha bezártak volna egy szaunába? Kezd az agyadra menni a hőség? Mutatunk néhány módszert, melyeket követve anélkül is lehűtheted a tested, hogy magadhoz kötöznél egy légkondit.

A nyári meleg egy kellemes vízparton henyélve nagyon is élvezhető tud lenni, a városi közegben viszont már kevésbé, de ez nem jelenti azt, hogy bele kéne törődnöd abba a mérhetetlen szenvedésbe, amit például az átizzadt pólóban történő tömegközlekedés során érzel.

A tudomány segít

A Popular Science szerint a tudósok az 1960-as években kezdték alaposabban tanulmányozni, hogyan hat az időjárás a szervezetre. Nagyjából ebben az időben jelentek meg az első légkondicionáló berendezések is, melyek lehetővé tették, hogy az emberek legalább a négy fal között ne bolonduljanak bele a pokoli melegbe.

A kutatások egyik úttörője Povl Ole Fanger dán mérnök volt, aki arra jutott, hogy komfortérzetünket számos tényező, így a hőmérséklet, a légmozgás, a viselt ruházat és az aktivitási szint is befolyásolja. Neki köszönhető, hogy ma már teljesebb képünk van arról, miként tudjuk hűsen tartani testünket a kánikula idején is. Itt van 4 tudományos alapokon alapuló tipp, ami neked is segíthet.

1. Öltözz bő ruhákba

Ez talán annyira nem fog meglepni: ha bő ruhákat hordasz, elősegítheted a levegő szabadabb áramlását, ami hűsíti a bőrödet. A szorosabb ruhák, mint például a testhezálló farmerek ezzel szemben csak „csapdába ejtik” a meleget, ezért ezekben úgy fogod érezni, hogy a valós hőmérsékletnél is melegebb van. Nem mindegy az sem, hogy milyen anyagú öltözéket viselsz. A szintetikus textíliákat inkább kerüld, és válaszd a pamutot, ami jobban átengedi a levegőt.

shutterstock 208472749
Shutterstock

2. Verd át az agyad

Az emberi test hőmérsékletét a hipotalamusz szabályozza, amit egy kis mogyoró alakú területként kell elképzelned az agyunkban. Ez lényegében hasonlóképpen működik, mint egy termosztát a lakásban, és megemeli vagy csökkenti a hőmérsékletét, attól függően, hogy milyen tényezők hatnak ránk éppen – például, hogy mennyire hideg vagy meleg éri a bőrünket.

Ez a hatás a bőr egyes részein fokozottan érvényesül. Itt jönnek a képbe a pulzuspontok. Az elnevezés nem véletlen: ezeken a pontokon kitapinthatod a pulzusodat, az ereid ugyanis olyan közel vannak a bőrödhöz, hogy könnyedén érzékelheted, ahogy áramlik bennük a vér.

A trükk abban rejlik, hogy ha hideg vízzel vagy jéggel stimulálod a csuklódon, halántékodon vagy a nyakadon pulzuspontokat, azzal azt üzenheted az agyadnak, hogy

fázom.

Az agyad válaszul „letekeri” a termosztátot, ezért a forróság ellenére is jobban fogod magad érezni a bőrödben

3. Ne vidd túlzásba az edzést

A legbrutálisabb hőhullám idején kőkeményen edzeni általában elég rossz ötletnek számít. A testmozgás alapvetően is megnöveli a testhőmérsékletet és izzadáshoz vezet, ami meglehetősen kényelmetlenül érinthet. Már csak azért is, mert minél többet izzadsz, annál nagyobb eséllyel nézhetsz szembe a kiszáradás veszélyével. Szóval, ha úgy érzed, nem tudsz lemondani az edzésről a melegben, semmiképp se vidd túlzásba.

shutterstock 272962934
Shutterstock

4. Hidratálj okosan

Bár amikor szakad rólad a víz és látványos izzadságfoltok jelennek meg a hónod alatt, nem feltétlenül érzed így, de az izzadás igazából jó dolog, hiszen ez az egyik legfontosabb eszközünk a testhőmérséklet szabályozásában. Főleg, ha gondoskodsz róla, hogy elegendő folyadékot igyál. A lelkiismeretes hidratálás szabályozza a váráramlást, ami meg abban segít, hogy kordában tartsd a testhőmérsékleted.

A szomorú hír, hogy amikor elkezd gyötörni a szomjúság, akkor az már sajnos annak a jele, hogy ki vagy száradva. Tehát nem érdemes megvárnod, amíg eljutsz ebbe az állapotba. Hiába nem érzed szükségesnek a folyadékpótlást, iszogass szorgosan a nap folyamán, hogy megelőzd a bajt.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek