5 érv, hogy miért igyon több vizet, ha fogyni akar

A víz fontosságát még mindig sokan alábecsülik, hiába hangoztatják a szakértők, hogy vízivással még a súlyvesztés hatékonysága is fokozható. Természetesen a kalóriabevitel és –égetés egyensúlya az egyik legfontosabb tényező egy fogyókúra során, de aki jót akar magának, annak az állandó hidratáltságról is gondoskodnia kell. A Women's Health magazin összegyűjtött néhány érvet, hogy miért nem szabadna megfeledkeznünk a megfelelő folyadékbevitelről – különösen akkor, ha fogyni szeretnénk.

1. Nő az edzés hatékonysága

Intenzív testmozgás során még az enyhe kiszáradás is befolyásolja teljesítményünket. Tudta, hogy két százalékos dehidratáltság akár tíz százalékkal is csökkentheti a sportteljesítményt? Ráadásul elég csak másfél százalékot veszítenünk testünk víztartalmából (az emberi szervezetnek átlagosan 60-65%-a víz), hogy elérjük az enyhe dehidratáció határértékét; és minél nagyobb mértékű a kiszáradás, annál inkább romlanak az eredményeink. Márpedig a sportteljesítmény romlásával a súlyvesztés hatékonysága is csökken. Sajnos azonban a legtöbben addig nem érezzük magunkat szomjasnak, amíg testtömegünkből legalább két százalék vizet veszítünk. Egy, a The American Journal of Clinical Nutrition című szaklapban megjelent tanulmány szerint ez tulajdonképpen ugyanaz a pont, amikor a fizikai teljesítmény szintje zuhanni kezd.

shutterstock 140189488

Az ajánlások alapján az aktív életmódot folytató nőknek naponta 2,7 liter vizet kellene fogyasztaniuk, Leah Kaufman dietetikus, a New York Egyetem Súlykezelő Programjának szakértője pedig azt nyilatkozta a Women's Health magazinnak, hogy ennek egyötödét az edzőterembe érkezés előtt, míg a mozgás során 30 percenként érdemes meginni ennek a mennyiségnek egy egytizedét. (Ez jóval több, mint napi nyolc pohár víz.) Meg akar győződni róla, hogy elegendő vizet fogyaszt? Mérje meg a súlyát edzés előtt és után is, és ha a sportolást követően a mérleg legalább két százalékkal kevesebbet mutat, mint edzés előtt, az azt jelenti, hogy még nem ivott eleget.

2. Fokozza az anyagcserét

„Az alapanyagcsere egyensúlyának megtartásában is nagy szerepe van a rendszeres vízivásnak, hiszen a megfelelő folyadékbevitel a fizikai teljesítmény mellett a kalóriaégetés folyamatát is segíti. Ez azért van, mert minden egyes evés vagy ivás alkalmával szervezetünknek energiát kell felhasználnia ahhoz, hogy feldolgozza, amit elfogyasztunk. Ezt hívják étkezés indukálta termogenezisnek (diet induces thermogenesis), ami a vízivás során is ugyanúgy működik, mintha bármilyen magas kalóriatartalmú ételt vinnénk be a szervezetünkbe” – magyarázza Leah Kaufman dietetikus.

Egy egészséges nők és férfiak bevonásával készült amerikai vizsgálat eredményei szerint 5 dl víz elfogyasztása átmenetileg 30 százalékkal fokozza az anyagcsere ritmusát. A kutatók ebből azt a következtetést vonták le, hogy ha másfél literrel növelnénk a napi vízbevitelünket, akkor kb. 200 kilokalóriával többet égethetnénk el, ami egy hét alatt mínusz 1400 kilokalóriát jelentene. Ha ön is az a típus, aki nehezen veszi rá magát a folyadékfogyasztásra, akkor állítson be a telefonján óránkénti emlékeztetőt, és ilyenkor igyon meg legalább egy-egy pohár vizet, vagy vigyen magával mindenhova egy palack ásványvizet, amiből bármikor kortyolgathat.

3. Csökkenti az éhségérzetet

Önnek is többen mondták már, hogy a víz segít a teltségérzet kialakításában? Ez sem rossz tulajdonság, de másképp is segíthet abban, hogy ne együnk többet a kelleténél. „Sokszor ugyanis, amikor azt hisszük, hogy éhesek vagyunk, valójában szomjazunk” – magyarázza Jaime Mass dietetikus. Jó néhány testi érzet, amit az éhség jeleként észlelünk – például az alacsony energiaszint, a korgó gyomor vagy a kábultság – valójában annak a jele, hogy innunk kell. Amikor tehát úgy érzi, éhes, igyon egy kis vizet, hiszen az segíteni fog eldönteni, hogy tényleg ennie kell, vagy inkább folyadékra van szüksége a szervezetének.

vízivás

Ezzel az egyszerű módszerrel elkerülhetjük a fölösleges nassolást és a falásrohamokat is. Egy 12 héten át tartó vizsgálatban résztvevő túlsúlyos felnőtteknél, akik az étkezések előtt két pohár vizet ittak, a kutatók lényegesen kisebb napi összkalória-bevitelt állapítottak meg, és ezek az alanyok 1,2 kg-mal többet fogytak a kísérlet alatt – azokkal a kontrollalanyokkal szemben, akik egyszerűen csak elképzelték, hogy tele van a gyomruk, amikor asztalhoz ültek.

4. Energiával tölt fel

Az energia és a súlyvesztés szorosan összefügg, erre az az egyszerű magyarázat, hogy magas energiaszint esetén jobban teljesítünk, olyankor háttérbe szorul a sóvárgás és sokkal nagyobb eséllyel állunk fel a képernyő elől, hogy aktívan tevékenykedjünk. Itt jön a képbe a víz, ami testünk kb. hatvan százalékát teszi ki. A vízivás serkenti a sejtek működését, hogy azok oxigénnel és tápanyagokkal lássák el az izmokat, illetve az agyat, így persze az összpontosítás is jobban megy, legyen szó munkáról, tanulásról vagy a fogyókúrás célokért való küzdésről. Ha délután háromkor úgy érzi, az álomkór kerülgeti, lehetőleg ne a csokoládéautomatához szaladjon, hanem igyon 1-2 pohár vizet, hiszen az a fáradtság elkerülésére is kiváló – és kalóriamentes – gyógyír.

5. Segít leszokni az üres kalóriákról

A víz önmagában is nagyon egészséges és hasznos, de főleg akkor érzékeljük jótékony hatásait, ha olyan, kalóriadús folyadékokkal hasonlítjuk azt össze, mint a szénsavas üdítők, a gyümölcslevek, a capuccinók vagy az alkohol. Márpedig aki minél több vizet iszik, az jóval kevesebbet fog fogyasztani a kevésbé egészséges alternatívákból. Ezt egy tavalyi kutatás is bizonyítja, amelyben több mint 1100 felnőtt vett részt. Kiderült, hogy minden 100 ml víz elfogyasztása hozzájárul ahhoz, hogy 20 ml-rel kevesebbet igyunk a kalóriadús folyadékokból.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek