Ha gluténmentesen étkezel, úgy tűnik, a spagettizés örömeiről a jövőben sem kell lemondanod, az eredmény alapján ugyanis kijelenthető, hogy mind a kilenc kukoricaliszt alapú száraztészta biztonsággal fogyasztható. Jelölési hiányosságok azonban ezúttal is akadtak. Kiderült például, hogy a csomagolásra írt tápérték nem mindig fedi a valóságot.
A holland tészta, ami román
A vizsgált 9 tészta közül 5 kukoricalisztből, míg 4 kukoricaliszt és rizsliszt keverékéből készült. Ezek a származási helyet tekintve 4 olasz, 2 román és 2 magyar gyártó termékei voltak.
Akadt ugyanakkor egy kakukktojás is. Az egyik spagetti csomagolásán holland forrást tüntettek fel, csakhogy azt valójában egy román cég állította elő, a felelős vállalkozót ezért határozatban kötelezték a megtévesztő információ javítására.
Egy kicsi még belefér
A gyártók – a gluténmentességen kívül – 3 terméket tojásmentesnek, 2-2 másikat pedig laktóz- és tejmentesnek tüntettek fel. A laborvizsgálat keretében ezért a szakemberek ezen állítások valóságtartalmának is utánajártak.
Az előírások szerint a „gluténmentes” kifejezés csak abban az esetben használható, ha az élelmiszer legfeljebb 20 mg/kg glutént tartalmaz. A jó hír, hogy a paraméter 8 terméknél a kimutatási határ alatt volt. Egy száraztésztában kis mennyiségben (7,4 mg/kg) ugyan találtak glutént, de a határértéket ez sem érte el.
A mikotoxin-, GMO-, tejfehérje- és tojásfehérje allergének szempontjából a vizsgálaton szintén kedvező eredmények születtek, a kritériumoknak valamennyi termék megfelelt. Sőt, a két laktózmentesnek hirdetett tészta sem lógott ki a sorból.
A tápérték néha csalóka
Azt, hogy a száraztésztáknak milyen minőségi kritériumoknak kell megfelelnie, a Magyar Élelmiszerkönyv írja elő. A nedvességtartalom mellett ide tartoznak még a különböző főzési tulajdonságok (pl. szétfővés és összetapadás mértéke) is. A vizsgálat során a szakemberek arra jutottak, hogy ezeknek a paramétereknek az összes tészta megfelel.
A jelölésekkel viszont már akadtak problémák. Három terméknél nem stimmelt a feltüntetett tápérték, ezért a Nébih hatósági eljárást indított az érintett gyártókkal szemben, és figyelmeztette őket a hibák javítására.
Ezek a legfinomabbak
A kedveltségi teszten laikusok és szakértők kóstolták meg a gluténmentes spagettiket – szárazon és megfőzve egyaránt –, melyeket külső megjelenésük, állományuk, illatuk, színük és természetesen ízük alapján pontoztak. Ennek alapján a következő rangsor állt fel:
- Le Veneziane
- Nutri Free
- Cornito
A részletes eredményeket erre találod.