Azt már egy korábbi cikkünkben kitárgyaltuk, hogy a csomagolás mennyire fontos, hiszen ha simán csak betuszkolod az ételt a fagyasztóba, azzal könnyen tönkreteheted az étel állagát és textúráját. A sikerhez azonban nem csak a megfelelő eszköztár – fagyasztásra alkalmas, jól záródó edények, zárható tasakok, alufólia és folpack és többször használatos címkék – elengedhetetlen, de a különféle élelmiszerek fagyaszthatósági idejének ismerete is. Erről a realsimple.com közölt egy összefoglalót.
Kilenc hónap a felső határ
Az alábbi eltarthatósági ajánlások -17 Celsius-fok alatti hőmérsékletre vonatkoznak. A cikk szerint az élelmiszerek ezután sem feltétlenül válnak ehetetlenné, de minél tovább vársz, annál tovább romlik a textúrájuk és az ízük, vagyis egyre inkább csökken az élvezeti értékük.
- nyers csirke és pulyka: 9 hónap
- gyümölcsös pite (nyers tésztával): 8 hónap
- gyümölcsök: 6-12 hónap
- nyers steakhús: 6-12 hónap
- vaj: 6-9 hónap
- sovány húsú halak: 6 hónap
- nyers pecsenyehús, rostélyos: 4-12 hónap
- főtt csirke és pulyka: 4-6 hónap
- nyers kagyló és rákfélék: 3-6 hónap
- hamburger: 3-4 hónap
- kenyér és sütik: 3 hónap
- kész húsos ragu: 3 hónap
- zsírosabb halak: 2-3 hónap
- kész levesek és pörköltek: 2-3 hónap
- fagyi és sörbet: 2 hónap
- főtt sonka: 1-2 hónap
- bacon: 1 hónap