Így tudod gatyába rázni a félresikerült paradicsomszószt

A tésztafőzés után hátramaradt víz és a parmezán héja is csodákat művelhet a szósszal, amennyiben híg vagy íztelen lett a végeredmény.

Számos olyan S.O.S. megoldás létezik a Skillet szerint, amelyek a kissé elbaltázott paradicsomszószokba is képesek pillanatok alatt új életet lehelni. A paradicsom vagy az umami ízt is könnyűszerrel kiemelhetjük a paradicsomszósz-kisokos összeállítói szerint, és arra is van megoldás, ha nem elég testes a végeredmény.

Nem elég umamis

Szardellapasztával, halszósszal és egy kevés parmezánnal is előcsalogathatjuk az ötödik ízt a kicsit egyhangú szószokból, de az is megoldást jelenthet az umamihiányra, ha még a főzés elején belecsúsztatjuk a szószba egy pármezen héját. Paradicsomsűrítményből is hozzáadhatunk még egy kicsit a szószhoz, ebben az esetben azonban nem árt egy külön serpenyőben, friss fűszerekkel, hagymával, majd egy kevés borral is felönteni a vésztartalékot, mielőtt hozzáöntenénk a már kész szószhoz.

shutterstock 361792658

Egyhangú, monoton szószok

Egy adag friss fűszerrel könnyen segíthetsz a kicsit uncsira sikerült szószokon is: bazsalikommal, oregánóval, kakukkfűvel, petrezselyemmel és természetesen egy adag csípős paprikával is…. felpaprikázhatod a kicsit egyhangúra sikeredett főzetet.

Ha pont a paradicsomot nem érezni

Az éretlen paradicsomok szabotázsakcióira egy csipetnyi cukor a megoldás.

Túl nehéz és unalmas

Ideális esetben persze a főzőcskézés elején kéne hozzáadni a bort, ha azonban túlságosan nehézkes a végeredmény, utolsó menedék is lehet a szósznak gyümölcsös, savas ízt kölcsönző nedű. Ha nincs bor, egy kevés balzsamecetet vagy vörösborecetet is használhatsz.

Nem elég testes

A vaj és a tejszín is rögtön sűrűbbé teszi a híg szószokat, de amennyiben durumlisztből készült mellé a tészta, a tésztafőzés után hátramaradt vízzel is segíthetünk a problémán.

Mustra