A zöldségek eltarthatósága elsősorban a frissességen áll vagy bukik. Minél frissebb az áru, annál tovább tart, amíg menthetetlenül megromlik. Napi zöldségfogyasztásod sikere ugyanakkor nem csak azon múlik, hogy mi kerül a kosaradba. A NÉBIH az „Ételt csak okosan!” kampány keretében hívta fel a figyelmet, hogy a megfelelő tárolás legalább ennyire fontos. Az például megvan, hogy a hűtés nem is minden zöldségnél indokolt?
Mire figyeljek a vásárlásnál?
Az Ételt csak okosan! útmutatója szerint az alapszabály az, hogy
a friss zöldség mindig kemény, a héja feszes, nem ráncos.
Egyes fajtáknál, mint a retek, a csomózott sárgarépa vagy a karalábé, árulkodó lehet a zöld rész állapota is. Ha friss és egészséges, akkor bátran megveheted, ha viszont már nagyban fonnyadozik, az annak a jele, hogy meg vannak számlálva a napjai.
Mivel a nagy levélfelület hamar „kiszippantja” a vizet a retekből vagy a répából (ami gyorsabb fonnyadást eredményez), a vásárlás után az legyen az első dolgod, hogy levágod a zöldjüket. Néhány cég már levélzet nélküli forgalmazással is kísérletezik, de a kis fóliatasakba, vagy műanyag dobozva csomagolva kapható hónapos retek egyelőre nem túl sikeres. Talán azért, mert a vevők pont a frissességet hirdető zöldet hiányolják róla.
És a tárolásnál?
A gyökérzöldségek, mint a retek, remekül tárolhatók a hűtőszekrényben (persze szigorúan a zöldjük nélkül!). Ha kellően magas a páratartalom, akár egy hetet is kibírnak. Főleg úgy, ha a megmosott, megtisztított retkeket nedves papírba csavarod, majd nejlonzacskóban teszed be a frigóba. Még valami: a zacskót véletlenül se zárd le, mert ellenkező esetben csak hamarabb megpenészedik a tartalma.
A fejes saláta sajnos nem tartozik a jól tárolható zöldségek közé, rendkívül gyorsan fonnyad. Egyes kereskedők ezt úgy próbálják megelőzni, hogy a pulton öntözik, ami azonban nem a legtutibb megoldás, hiszen a vizes salátalevél könnyen megromlik.
A jégsaláta szerencsére már kevésbé problémás. Sokkal lassabban fonnyad, így a hűtőben becsomagolva 5-6 napig is friss marad.
Magas víztartalma lévén a kígyóuborkát sem tanácsos szobahőmérsékleten tárolni. Legalábbis, ha nem szeretnél odáig eljutni, hogy karikát formázhass belőle. Rakd be inkább a hűtőbe, ott 4-5 napig is elállhat becsomagolva.
Van, amit nem kell hűteni?
Van hát! Ilyen például a paprika és a paradicsom. Ezek a zöldségfélék alapvetően melegigényesek, de a fűtött üvegházaknak és fóliasátraknak (na meg a délről jövő importnak) köszönhetően gyakorlatilag egész évben kaphatók.
A paprika abból a szempontból kicsit kényesebb, hogy szobahőmérsékleten néhány nap alatt megfonnyad, a hűtőszekrényben meg csúnya, vizenyős foltok alakulhatnak ki rajta. A legjobban akkor jársz, ha keresel neki egy hűvös helyet, mondjuk a pincét vagy az éléskamrát, ahol 8–10 °C-on tárolva akár egy hétig is kibírja.
A paradicsomot szükségtelen a hűtőbe tenned. A konyhában sem lesz baja 4-5 napon át, az említett 8–10 °C körüli hőmérsékleten tartva pedig akár másfél hétig is fogyasztható marad.
Ha netán kissé éretlen lenne a paradicsom – ami a primőr árunál gyakran előfordul –, akkor kifejezetten ajánlott pár napra a konyhában hagyni, mert „utóérő” lévén szépen bepirosodik majd, sőt valamelyest még az íze is javulni fog.