Teszt: ez a legjobb bécsi virsli a szilveszteri bulidhoz

A virsli és mustár már a hétköznapokban is népszerű választásnak számít, szilveszterkor meg aztán végképp. Ezért is szilárdult meg bennünk az elhatározás, hogy feltérképezzük számodra a kínálatot.

Tesztünk első részében a bécsi virslik kerülnek terítékre, de nyugodj meg, hamarosan visszatérünk a mustárokkal is. Méghozzá nem is kevéssel! (Spoiler: a tízféle virslit tizenegyféle mustárral együtt ettük végig!)

Miért pont bécsi virsli?

A virsli legalább annyira megosztó műfajnak számít, mint a párizsi. Az emberiség egy részét már a bélbe töltött húspép gondolatától is erős viszolygás fogja el, mások viszont nem akadnak fent ilyen apróságokon, és lelkesen fogyasztják. Persze, virsli és virsli között is van különbség. Különösen a hústartalom tekintetében. Na, ez az oka annak, hogy a bécsi, avagy frankfurti, avagy roppanós virsli mellett döntöttünk. Ezek ugyanis magasabb minőséget képviselnek, mint hagyományos társaik.

DSC0697
Kaszás Tamás / Dívány

Ami a merítésünkben szereplő termékeket illeti, az már alapvetően is dicséretes, hogy mindegyik hústartalma 70 és 89 százalék között mozog, ahogy az is, hogy többségük juhbélbe töltve, mentes kivitelben (igaz, hogy némi tartósítószerrel megspékelve) kapható. Kóstolónk ugyanakkor rámutatott, hogy ez semmire sem garancia. Van, amit csupán akkor ajánlanánk emberi fogyasztásra, ha a másik lehetőség az éhhalál lenne.

DSC0707
Kaszás Tamás / Dívány

Ahogy fentebb már szóba került, vaktesztünk során a virsliket a klasszikus felállásban, kenyérrel és mustárral próbáltuk ki, de szigorúan csak azután, hogy magában is megkóstoltuk őket. Az értékelés szokás szerint érzékszervi benyomásaink alapján, egytől öt pontig zajlott, majd a végeredményt – ami továbbra is a jelenlévők szubjektív ízlésvilágát tükrözi – átlagolással számoltuk ki.

10. helyezett: Auchan bécsi virsli – 1,14 pont (649 forint/400 g)

Összetevők: sertéshús (70%), ivóvíz, szalonna, sertésbőrke, étkezési só, burgonyakeményítő, stabilizátorok (difoszfátok, trifoszfátok), dextróz, cukor, antioxidáns (aszkorbinsav), hidrolizált növényi fehérje (kukorica, repce), fűszerkivonatok, élesztőkivonat, színezék (kárminsav), tartósítószer (nátrium-nitrit).

DSC0651
Kaszás Tamás / Dívány

Az Auchan bécsi virslis nekifutása már a külsejével sem aratott osztatlan sikert. Mint azt tesztelőink találóan megjegyezték, nagyjából olyan színben pompázott, mint egy serdülő kismalac, vagy egy posztnukleáris répa. Neked lenne gusztusod a szádba venni valamelyiket? Hát nekünk sem akaródzott! Jobban is jártunk volna, ha eltekintettünk volna tőle, mert a színe harmonizált az ízével: iszonyatos volt.

  • Olyan a színe, mint valami atomtámadás után nőtt répának. És az íze is. 
  • Emberi fogyasztásra alkalmatlan. A színe is rossz. 
  • Mállós, kelletlen ízű bénaság.
  • Már ránézésre is egyes, meg se akarom kóstolni.
  • Félek tőle! Kismalac színe van, nehezen megy le.
  • Nem, köszi, de mi ez az édeskés íz?
  • Iszonyú rossz az íze, rettenetes hullaszínű.

9. helyezett: Lidl Pikok Bécsi roppanós virsli – 1,28 pont (1049 forint/500 g)

Összetevők: sertéshús (80%), ivóvíz, sertészsír jódozott étkezési só (étkezési só, kálium-jodát), fűszerek, stabilizátorok (difoszfátok, nátrium-citrátok), sertésfehérje, glükóz, antioxidáns (nátrium-eritroaszkorbát), savanyúságot szabályozó anyagok (nátrium-acetátok), tartósítószer (nátrium-nitrit), természetes juhbél.

DSC0653
Kaszás Tamás / Dívány

Első benyomásra a Lidl juhbélbe töltött, füstölt versenyzőjétől sem indult be a nyálelválasztásunk, amiért tesztelőink fura, pöttyökkel tarkított külsejét tették felelőssé. A rejtélyes mintázat eredetét a kóstolás tárta fel: erőteljes ízéből kiindulva alapos gyanú merült fel, hogy a bors mértéktelen használata vezetett erre az eredményre. A cég termékeiben viszonylag ritkán szoktunk csalódni – ez sajnos pont egy ilyen alkalom volt.

  • Aggodalomra ad okot, hogy fekete pöttyök vannak benne, nem olyan jó a fűszerezése.
  • Vegyszerízű. 
  • Fúj! Ennek iszonyú az íze! Pedig állagra jó. 
  • Dögízű, sós. 
  • Roppan, de kevésbé lehet megenni. Fűszerekkel nyomják el az ízét. Külsőre meg pöttyös.
  • Ez mi? Nagyon rossz utóíze van, rosszul vagyok tőle. Furán pöttyös, borsos ízű.
  • Fura, pöttyös, az íze pedig borsos. 

7. helyezett: Zimbo bécsi virsli – 2 pont (999 forint/400 g)

Összetevők: sertéshús (60%), ivóvíz, sertésszalonna, marhahús (20%), nurgonyakeményítő, étkezési só, fűszerek, repceolaj, stabilizátor (difoszfátok), dextróz, cukor, aromák, maltodextrin, antioxidánsok (aszkorbinsav, nátrium-aszkorbát), színezék (kárminsav), tartósítószer (nátrium-nitrit), füst.

DSC0656
Kaszás Tamás / Dívány

A Zimbo mintha fűszerhegyekkel töltötte volna ki a mentes összetevők (szója, glutamát, lakóz és mesterséges színezék sincs benne) helyén keletkező űrt, ami nem igazán vált a termék javára. Bár úgy roppant, ahogy a nagykönyvben meg van írva, ez kevés volt ahhoz, hogy ellensúlyozza a sokkot, ami ízlelőbimbóinkat érte. 

  • Ebbe beleborult a fűszeres polc. Mármint az összes fűszer egyszerre.
  • Túl fűszeres, elveszik a karaktere.
  • Hű, a színe, az állaga és az íze is béna.
  • Semleges, harmonikus ízű, kicsit gyorsan ráncosodik.
  • Színre a legvilágosabb, fűszeres mellékíz.
  • Jesszusom, mi ez?
  • Ez meglepően fűszeres a többihez képest, de ez nem válik a javára. De legalább jól roppan.

7. helyezett: SPAR frankfurti virsli – 2 pont (899 forint/500 g)

Összetevők: sertéshús (70%), ivóvíz, sertésszalonna, sertés bőrke, nitrites pácsó (étkezési só, tartósítószer (nátrium-nitrit)), szőlőcukor, növényi rost, emulgeálószer (trifoszfátok), állati fehérje (sertés), maltodextrin, ízfokozó (nátrium-glutamát), sűrítőanyag (karboximetil-celluóz), antiodáns (aszkorbinsav), fűszerkivonatok, fűszerek, színezék (kárminsav), füst.

DSC0655
Kaszás Tamás / Dívány

A Sparban nem találtunk előre csomagolt bécsi virslit, ezért frankfurti testvérével kellett beérnünk. A mentes utat (ami itt a glutén, a laktóz és a mesterséges színezék mellőzésére utal) követő termék a külcsínt tekintve teljesen rendben volt, más vonatkozásaiban viszont már kevésbé: rágós belére és sajátos mellékízére is érkeztek kifogások.

  • Hű, az oké, hogy roppanós, de mintha nejlonzacskó ropogna a fogam alatt. Ez a bél nagyon rossz. 
  • Csak, ha nincs más, és az éhhalál fenyeget. 
  • Ez tök szép. Kár, hogy íze is van. 
  • Füstölt íz, kemény, a színe jó. 
  • Ízre, szagra érdekes, nem sorolnám a kiemelkedőek közé. 
  • Egész finom, de mi ez az édeskés íz? 
  • Ő is a füstösségével akar hódítani, de sajnos fura mellékíze van. 

6. helyezett: Pick roppanós virsli – 2,28 pont (759 forint/275 g)

Összetevők: sertés- és marhahús (79%), víz, sertésszalonna, sertésbőrke, étkezési só, fűszerek, emulgeálószer (E450), aromák, füstaroma, antioxidánsok (E300, E392), fűszerkivonatok, tartósítószerek (E250, E262), ehető bél (marha kollagén).

DSC0654
Kaszás Tamás / Dívány

A Picktől szintén többet vártunk volna, de hiába. Tesztelőink szomorúan konstatálták, hogy a híres szegedi gyártó roppanós terméke csak alulról súrolja a lécet. A színe még kecsegtetőnek tűnt, de aztán eljött a kóstolás pillanata, ami rávilágított, hogy ízvilága épphogy csak elmegy. Csupán egyvalaki tudta azt mondani rá, hogy egészen finom.

  • Hihetetlenül sós. 
  • Fura mellékíze van és az állagával is van gondom. 
  • Ez tipikus hotdog virsli. 
  • Egészen finom.
  • Színre ez a leggusztább. Ízre éppen elmegy. 
  • Ne, ez nem olyan tragikus, de azért fura az íze. 
  • Nem vészes a többihez képest, roppan, füstös. 

3. helyezett: Teco sertés bécsi virsli – 2,42 pont (949 forint/400 g)

Összetevők: sertéshús (60%), ivóvíz, marhahús (10%), sertésszalonna, sertésbőr, burgonyakeményítő, étkezési só, cukor, stabilizátor (difoszfátok), emulgeálószerek (trifoszfátok, polifoszfátok), citrusrost, zöldborsó, fűszerek (mustárt tartalmaz), szőlőcukor, sertés állati fehérje, antioxidáns (aszkorbinsav), maltodextrin, fűszerkivonat, tartósítószer (nátrium-nitrit).

DSC0657
Kaszás Tamás / Dívány

A harmadik helyen egyből három termék sorakozott fel, nem valami fényes, 2,42 pontos átlaggal. Elsőként jöjjön a Tesco juhbeles virslije, ami azon vesztett egy halom pontot, hogy pépes állaga a parizerhez tette hasonlatossá – abból is a rosszabbik, filléres fajtához, amelyet a gyártásnál rengeteg sóval ütnek fel, hogy ne érezd, mennyire rossz.

  • Fura utóíze van. Olyan, mintha egy édeskésen rossz parizert virsliformába öntenének. 
  • Túl sós, mást nem is nagyon érezni. 
  • Mállós, fura mellékíz.
  • Finom, kicsit sós. A leginkább ez ráncosodik.
  • Fűszeres íz érződik, harapás után pépes.
  • Előre egészen furcsa, májkrémes íze van.
  • A kemény bél pépes belsőt takar, blöe.

3. helyezett: Wiesbauer prémium bécsi virsli – 2,42 pont (999 forint/400 g)

Összetevők: sertéshús (80%), ivóvíz, sertés szalonna, sertés bőrkepép, marhahús (4%), burgonyakeményítő, étkezési só, fűszerek és fűszerkivonatok (mustármag származékot tartalmaz), stabilizátor (difoszfátok), emulgeálószer (trifoszfátok), ízfokozó (nátrium-glutamát), dextróz, antioxidáns (aszkorbinsav), színezék (kárminsav), tartósítószer (nátrium-nitrit).

DSC0652
Kaszás Tamás / Dívány

A Wiesbauer juhbélbe töltött, glutén-, laktóz- és szójamentes terméke ugyancsak középszerűnek bizonyult. Mire lecsúsztak az első falatok, már el is felejtettük, hogy milyen az íze. Bár ezen a ponton ez már inkább előnynek számított, mint hátránynak.

  • Nekem ez ízlik. Klasszikus virslis ízvilág. 
  • Középszerű, semmi különös.
  • Rágós, de nem kellemetlen.
  • Sós, jellegtelen. 
  • Zsíros.
  • Egészen húsos íze van, semmi tragédia. Valami buciba sütve meg lehetne sütni. 
  • Pusztító mellékíz. 

3. helyezett: Kométa bécsi virsli – 2,42 pont (979 forint/400 g)

Összetevők: sertéshús (80%), ivóvíz, szalonna, sertésbőrke, étkezési só, burgonyakeményítő, stabilizátorok (difoszfátok, trifoszfátok), dextróz, cukor, antioxidáns (aszkorbinsav), hidrolizált növényi fehérje, fűszerkivonatok, marha kollagén bél, élesztőkivonat, színezék (kárminsav), tartósítószer (nátrium-nitrit).

DSC0659
Kaszás Tamás / Dívány

A Kométa gluténtől, szójától, laktóztól, tejfehérjétől és glutamáttól mentes bécsije a sós vonalat követte, ám ettől eltekintve nem hagyott bennünk mély nyomokat. Tesztelőink főleg sápatag színét és jellegtelen ízét emelték ki, így nem éreztünk ellenállhatatlan késztetést, hogy újra megvegyük.

  • Ennek nincs sok hússzerű színe, de annyira azért ez sem rossz. 
  • Ebben nem nagyon van hús.
  • Íztelen, nagy nedvességtartalom. 
  • Nagyon rossz. Sós, kemény a héja, a színe gusztustalan. 
  • Az egyik mustárral együtt mézeskalács ízű. 
  • Kicsit sós íze van, a sápadt színe nem túl bizalomgerjesztő. 
  • Olyan íze van, mint egy virsliformájúra formázott párizsinak. 

2. helyezett: ALDI bécsi virsli – 3,42 pont (949 forint/400 g)

Összetevők: sertéshús (76%), ivóvíz, marhahús (8%), szalonna, sertés bőrkepép, burgonyakeményítő, étkezési só, fűszer (mustár), állati fehérje (sertés), cukor, stabilizátor (E450), emulgeálószer (E451, E452), dextróz, antioxidáns (E300), fűszerkivonatok, tartósítószer (E250).

DSC0650
Kaszás Tamás / Dívány

Már éppen kezdtük feladni a reményt, hogy ehető bécsi virsli is létezik az univerzumban, de itt végre felcsillant a fény az alagút végén: az ALDI juhbeles, glutén és ízfokozó hozzáadása nélkül készült terméke kereken egy pontot vert rá a harmadik helyezettekre. Ropogós bele és semleges irányba húzó íze ugyan nem mindenkinek jött be, ám akinek igen, annak nagyon.

  • Egyáltalán semmi ízt nem érzek, de azt képzelem, hogy ez jó. A bél ennél is ropog.
  • Nekem a második legjobb. 
  • Ez csúnya, de nem rossz. Sőt.
  • Ez jó! 
  • Roppan, meg is lehet enni. 
  • Rágós, ropogós, de miért? Teljesen semleges íze van. 
  • Kicsit csoffadt, füstös illatú, roppanós, kicsit sós, de ebben a mezőnyben ez is jónak számít. 

1. helyezett: Penny Karát bécsi virsli – 4,14 pont (949 forint/400 g) 

Összetevők: sertéshús (81%), marhahús (8%), ivóvíz, sertésszalonna, étkezési só, stabilizátor (nátrium-citrátok), fűszerek, dextróz, andioxidáns (aszkorvinsav), szacharóz, citromsav, fűszer kivonatok, tartósítószer (nátrium-nitrit), juhbél, füst.

DSC0660
Kaszás Tamás / Dívány

Tesztünkön nagy meglepetésre a Penny terméke hozta el a győzelmet. Az összességében 89 százalékos hústartalmú virsli minden téren remekül vizsgázott. Kellemesen roppant, érződött rajta, hogy tényleg nem csak mutatóban került bele hús, és enyhén füstös, harmonikus ízébe sem lehetett belekötni. Valahogy így képzeljük az eszményi bécsi virslit, ami bármelyik szilveszteri buliban megállná a helyét.

  • Amennyire rosszul néz ki, annyira nem rossz. 
  • Ízre, állagra, mindenre megfelel.
  • Nahát, roppan! 
  • Talán ebben van a legtöbb hús. Finom, kicsit füstölt. 
  • Bécsi. Pont.
  • Eléggé műíze van, utálom, hogy a héját meg kell rágni.
  • Enyhén füstös íz, roppanós, ebben a mezőnyben jó! 

A bécsi/frankfurti virsli története

A bécsi, vagy más néven frankfurti virslit egy Johann Georg Lahner nevű hentesnek köszönhetjük, aki Frankfurtban tanulta ki a hentes mesterség fortélyait, majd 1805. október 15-én állt elő találmányával. Jól tette, mert akkora sikere volt, hogy azt állítólag még II. Ferenc is a kedvenc ételei közé sorolta.

„Mivel Bécsben nem érvényesültek a szigorú frankfurti céhes szabályok, így az osztrák főváros kiváló helyszínnek bizonyult egy új termék kikísérletezésére. A frankfurti céhszabályzat ugyanis soha nem engedte volna meg, hogy Lahner mester két húsfajtát, a marha és a disznóhúst egy masszába keverje össze. A kétféle darálthúsból készített masszához sót, fűszert és meghatározott mennyiségű vizet adott. Ezek szolgáltak alapanyagul ahhoz a krémes pasztához, melyet juhbélbe töltött, majd enyhén megfüstölte. Georg Lahner büszkén nevezte remekművét bécsi Frankfurtinak”

– idézte fel a National Geographic.

A mester halála után egyik fia vette át az üzletet, aki később húsfeldolgozó gyárat alapított. A többi már történelem!

A bécsi és a frankfurti virslit manapság már egymás szinonimájaként emlegetik, és a Magyar Élelmiszerkönyv sem teszt közöttük különbséget. Nem véletlenül: az egyetlen gyakorlati eltérés, hogy az előbbibe kétféle hús, marha és disznó szokott kerülni.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek