A teljes kiőrlésű lisztek népszerűsége az egészséges táplálkozás terjedésével egyre nő a fogyasztók körében, ezért a Tudatos Vásárlók Egyesülete a nagyobb áruházláncokban vagy kisebb (bio)boltokban kapható teljes kiőrlésű búza-, tönkölybúza- és rozsliszt mikotoxin-tartalmát vizsgálta meg. A gabonafélék esetén hazánkban a trichotecének közé tartozó DON toxin, a T-2 és a HT-2 mikotoxinok jelenléte okozhat leginkább problémát; így a TVE ezek koncentrációját vizsgáltatta akkreditált laboratóriumban.
Jó hír, hogy egyik termékben sem találtak T-2, illetve HT-2 toxint, ellenben a DON toxin két eset kivételével mindegyik termékből kimutatható volt, igaz, egyik esetben sem érte el a határérték 50%-át.
Mik azok a mikotoxinok és miért veszélyesek?
A gabonanövényeken lévő Fusarium gombák által termelt toxinok (mikotoxinok) több esetben már kis mennyiségben is jelentős egészségügyi problémát okozhatnak. Típustól függően befolyásolhatják a hormon- és immunrendszer működését; károsíthatják a szaporodási képességet; elősegíthetik a daganatos megbetegedések kialakulását, és az idegrendszert, vesét, májat is károsíthatják. A gabonák tisztítása, őrlése során a csökken a mikotoxin tartalom, hiszen a szemek külső részén találhatók meg nagyobb koncentrációban ezek a mérgező vegyületek. Leginkább a korpa jelent ebből a szempontból kockázatot, de a teljes kiőrlésű lisztek esetén is magasabb mikotoxin-érték várható, mint például a finomliszteknél.
Toxin nélküliek szerepelnek az élen
A legtöbb pontot (23) két olyan ökotermék kapta, amelyekből egyik mikotoxint sem lehetett kimutatni. Ezek a Naturgold Teljes őrlésű bio tönkölyliszt és a Piszkei Bio Teljesőrlésű tönkölybúzaliszt voltak. Hogy hogyan szerepelt a többi liszt, melyikben mennyi mikotoxint talált a labor, azt a Tudatos Vásárlók egyesületének honlapján tudod megtekinteni.
Ne azért fizess többet érte, mert bio
A 19 vizsgált lisztből 13 származott ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból. Nem volt kimutatható eltérés az ökogazdaságból származó, illetve a konvencionális termékek között a DON-toxin koncentrációjában.
Bármelyik gabonaőrleményt veheted, a mikotoxinban nincs különbség
A teszt során nem volt kimutatható, hogy bizonyos gabonaőrleményben inkább előfordult volna mikotoxin szennyezettség: a búza- (8 db), tönkölybúza- (7db), és rozslisztek (4db) esetén is találtak magasabb és alacsonyabb toxintartalmú terméket is.