Lehet gyümölcsöse 3 négyzetméteren

Az új trendeknek – és persze az egészség megőrzésének – eleget téve mindenki egyre szívesebben vásárol olyan gyümölcsöket és zöldségeket, melyeket kiskertekben, vegyszerek nélkül, nem nagyüzemi körülmények között termesztettek. Ezek ára azonban nem éppen alacsony, így sokszor csak egy-egy hónap luxusának szánják, nem rendszeres fogyasztásra. Pedig többnyire otthon is megtermelhetőek volnának, még csak saját kert sem kell okvetlenül hozzá.

Ha van egy erkély, vagy kicsit nagyobb odafigyelés, máris működhet a dolog. Arról már sokszor volt szó, hogy hogyan lehet a zöldségeket kicsi terekben, erkélyen vagy apró kertekben, akár cserepekben is nevelni, de a gyümölcstermesztés mégiscsak nagyobb falat. Főleg az alma, barack, szilva, körte – hiszen ezeket fákról szüretelik, amiknek hely és szabad föld kellene, nem? Hát, nem.

Amikor tényleg nem a méret a lényeg

Nem ön az első, akiben felmerült, mennyire jó lenne, ha a gyümölcsfákat kisebb helyen is lehetne nevelni: a kertészmérnökök már igen régóta próbálkoztak azzal, hogy a termést nevelő fákat olyan kompakt formára hozzák, amik gyakorlatilag minden kicsike kertben elférnek.

shutterstock 64034392

Ennek több módja is lehetséges, az egyik az, ha például a falnál, drótok segítségével rögzítve-terelve neveljük a fákat. Ez esetben annyiból persze korlátozottak a lehetőségeink, hisz nem mindenkinél akad erre alkalmas fal, illetve egy fal többnyire egy fát jelent, ilyenkor pedig dönteni kell, melyik gyümölcsöt is szereti a legjobban...

Szerencsére azonban az igények jellemzően előbb vagy utóbb beteljesülésre találnak, jelen esetben az oszlopos gyümölcsfák formájában. Nevelésük egyáltalán nem nehéz, és ami még jobb, metszeni sem igazán kell őket. A lényegük az, hogy nem nevelnek oldalhajtásokat, tehát egyetlen fő szárból állnak. Persze vannak kis ágacskáik, de ezekkel együtt sem nagyon lesznek szélesebbek 40-50 centinél. Termést ugyanúgy nevelnek, bár értelemszerűen persze kevesebbet, mint egy terebélyes, nagy, kerti fa, és a permetezést is igénylik. Így azonban már akár egy kis előkertekben sem kell választani a gyümölcsfák közül, hiszen 60-70 centis távolságot tartva ültethetőek a körték, almák, szilvák, cseresznyék: kinek-kinek kedve szerint. Fontos azonban, tudni, hogy ha a választottak közt cseresznyefa is van, azokból legalább kettőt kell ültetnie a terméshez, mivel ezek a fák nem önbeporzók.

Az erkélyen is?

Mivel sokan nevelnének gyümölcsfát az erkélyen is, így a kertészek erre is figyeltek. Az oszlopos fák ugyanis konténerben is tarthatóak, csak megfelelő nagyságú edényekre lesz szüksége, meg persze azért egy kicsit nagyobb erkélyre, mint egy zsebkendő.

„A minimális cserépméret a 30-35 cm egy kis gyümölcsfa esetében, de ez az abszolút minimum, nekünk viszont lehetőleg a maximumra kell törekednünk. A lehető legnagyobb ültető-közegbe kell kerüljön a fácska, hiszen a tápanyagot is abból nyer, márpedig a tápanyagból lesznek a gyümölcsök! A nagyobb cserép mellett szól az is, hogy a fa, bár oszlopos kialakítású, azért mégsem egy oszlop: ahogy a gyümölcsök megjelennek rajta, és a súlyuk elhúzza, könnyen féloldalra dőlhet, ilyenkor pedig jól jön egy stabilabb alap.

shutterstock 47192194

Mivel egy cserépben korlátos a tápanyag mennyisége, sokkal gyakrabban és intenzívebben kell tápanyagot pótolnunk, mint a szabadföldi gyümölcsfák esetében. A természetes megoldások hívei a szarvasmarha trágya, a kényelmesebb utat választók a műtrágyák mellett dönthetnek. Ma már kapható a kertészetekben egészen kis kiszerelésű szárított szarvasmarha trágya és külön gyümölcsöknek fejlesztett műtrágya is. Fontos, hogy ne adagoljuk túl ezeket, mert az inkább kárt okoz, nem pedig több termést hoz!” – mondja Boross Dávid, az Oázis Kertészet munkatársa.

 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek