Így válasszon gyümölcsfát a kertjébe vagy balkonjára!

Gyümölcsfát nevelni ma már szerencsére nem csak a kertben, a szabadföldön lehet. Léteznek olyan fajták is, melyek a teraszon, egy nagyobb dézsában is megélnek, sőt, még termést hoznak. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ha ma bemegy egy faiskolába, akkor minden esetben tökéletes formájú és erős fát tud majd beszerezni. Ugyanakkor egyes fajták esetében ez szinte lehetetlen a növekedési tulajdonságai miatt. Minden fácskából lehet szép és gazdagon termő fát nevelni, egy kis hozzáértés segítségével.

Mit és hova?

Mielőtt nekiállna a gyümölcsfélék közül választani, érdemes tervet készítenie, amit szakembernek is megmutat. Ezen jelölje be a fákat, amiket szeretne, feltüntetve azt is, hogy milyen gyümölcsfajra gondolt. Ennek a jelentősége abban rejlik, hogy sajnos nem minden faj vagy fajta él meg egyes országrészeken, illetve ha életben is marad, termést ne várjon tőle.

„Hazánkban az egyes gyümölcstermő növények termeszthetőségének klimatikus vagy talajtani gátjai lehetnek. Elsősorban azok a növények teremnek biztonsággal, amik hazánkban is biztosan télállóak, illetve a tájegységre jellemző kémhatású és összetételű talajon megélnek. A trópusi és szubtrópusi származású fajok csak dézsás növényként nevelve vagy üvegházban tarthatók és nem mindig hoznak ilyen tartási körülmények között termést. A mediterrán növények, mint a füge vagy a gránátalma, csak védett, melegebb mikroklímájú kertekben fejlődnek jól és teremnek. A hazainál hűvösebb éghajlatú helyekről származó növényeknek néha „melegük” van nyáron, ilyen lehet a feketeribizli és a szamóca is. Magyarországon a kontinentális klímájú helyekről származó növények termeszthetőségét a talaj kémhatása akadályozhatja: a savanyú talajokat igénylőeket biztosan csak Ny-Magyarországon, illetve a Tisza környékén elterülő savanyú talajokon lehet jól termeszteni. Ilyen növény pl. az áfonya. A többi tájegységen csak különleges és költséges eljárásokkal tarthatók meg a szabadföldön. A talajok kémhatását szaklaborokban vizsgálják be, illetve interneten is tájékozódhat ezek elterjedéséről.

128135428
Claire Higgins / Europress / Getty

Manapság, amikor szinte évente új kártevő és kórokozó jelenik meg Magyarországon, nem lehet semelyik gyümölcsfajra mondani, hogy évente biztosan, odafigyelés és gondozás nélkül terem. A gyümölcsökre, mint minden növényre érvényes az, hogy utána kell nézni szakkönyvekben, érdeklődni kell szakembernél, hogy melyik fajtát érdemes ültetnünk. A hagyományosan termesztett növények biztosabban teremnek, így az alma, őszibarack, szilva, mandula is gyakrabban megtalálható a kertekben és biztosabban terem” – mondja Kálmán Kata kertészmérnök, a Kertelünk Kft. cégvezetője.

A válogatás

Amikor eldöntötte, hogy mit, és persze hogy hova szeretné ültetni, akkor már csak a vásárlás van hátra – ha csak nem próbálkozik meg az oltással önmaga. A kertészetekben és faiskolákban kapható gyümölcsfák ugyanis oltványok, vagyis egy alanyra a nemes gyümölcsfélét oltják vagy szemzik. A fácska tövét és a gyökereket adja az alany, míg a többi részt, a koronát – így a gyümölcsöket is – fejleszti az oltvány nemes fele.

129307080
Dorling Kindersley / Europress / Getty

„A kereskedelemben lévő gyümölcsfa-szaporítóanyagok többnyire oltványok. Ezek ún. mesterséges kimérák, hiszen az alany és a nemes más genetikai adottságú. A gyümölcstermő bokortermetű növények között előfordulnak dugvánnyal vagy magról szaporított egyedek is (pl. ehető som, galagonya, áfonya, ribizi).

Az oltványok lehetnek szabad gyökerűek vagy gyökérlabdával rendelkezők. Ez utóbbiakat ma már többnyire nagyobb cserépben (konténerben) nevelik és ebben is értékesítik. Az oltványon ne látszódjék betegségnek nyoma és ne vegyünk törődött, sérült növényeket! A szabadgyökerű növényeknek minél több gyökerük legyen és minél kevesebb sebesülés legyen ezeken. Azt érdemes tudni, hogy ez utóbbi növények esetében a kitermeléskor a gyökerek mindig sérülnek. Amennyiben teljesen biztosan szeretnénk vásárolni, úgy hatósági ellenőrzésnek alávetett, a termelés helyének megfelelő növényegészségügyi hatóság által kiállított címkével kell rendelkeznie minden egyes oltványnak, amit vásárol. Ezek hiányában igencsak bizalmi a vásárlás. Ha a kihajtáskor valamilyen probléma merül fel, vagy az érő termés nem olyan, ami a fajtának megfelel, ez alapján tud reklamálni. A gyümölcsfa-oltványok szinte mindig fiatal növények (az alany kétéves, a nemes egyéves). Sokkal idősebb növények a sok évig iskolázott fák, amelyek már az ültetés évében is teremnek, de az áruk mindig magasabb, mint a fiatal növényeké.” – fűzi hozzá a szakértő.

185868926
The Landscape Of Regional Cities In Japan. / Europress / Getty
 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek