2010 - A boldogulj év

Most, hogy az ünnepeken feltöltöttük kalória-raktárkészleteinket, megindulhat az emésztés: hogyan éljük túl 2010-et? Nehéz évnek tűnik, a prognózisok szerint mi magyarok az első félévben fogunk padlót igazán. Romló gazdaság, kétessé váló egzisztenciák, fokozódó stressz, ami visszahat az életünk minden területére. Egyáltalán hogyan éljünk, amikor a túlélés a kézenfekvő stratégia? Szóval: Hajrá 2010! – de hogyan? A Díványon Tari Annamária pszichológus és Horváth Gergely (MR2-Petőfi rádió) gondolta végig a kérdést.

Tari Annamária

Január van és a számvetések időszaka. Van, aki végiggondolja az elmúlt évét és nyilván számosan akadnak közöttünk is, akik inkább csak előrefutnak bekötött szemmel.
Van, aki szereti levonni a tanulságokat, mert abból okulhat és terveket is abból kovácsolhat, de sokan inkább ruletteznek tovább, nézve: mit dob majd a gép. Vannak, akik ígéreteket tesznek, mi minden lesz majd másképp.
Néha a fogadkozás kissé túlméretezett, ezt ugyan már akkor is látni, de varázslatos módon képesek vagyunk ilyenkor súlytalanítani a legnehezebb dolgokat is. Ha ezt a súlytalanítást és zsugorítást elvégezzük (természetesen tudattalan mechanizmusaink segítségével), akkor már könnyű a dolgunk. Hiszen annyira egyszerűnek látszik, sőt az elszántságunk is komoly méreteket ölthet.
A realitás szomorú betolakodásával egy időben viszont a megfogadott, súlytalanított „ügy” hirtelen növekedésnek indul és már nem olyan felhőtlen vele érzelmi viszonyunk.
A klasszikus leszokások (alkohol, evés, cigaretta) csak kevésszámú esetben válnak valóra, ugyanígy az új, régebben soha be nem váltott új szokások bevezetése (torna, úszás) pedig idő hiányában ugyanúgy a képtelenségek számát növelik.
A pszichológiai tapasztalat az, hogy jobb egy kevésbé hangsúlyos döntés, mint egy igazi, komoly újévben beváltandó fogadalom. A saját gyártású feszültségek sorát fogják gazdagítani ezek a magunknak tett ígéretek, és Damoklész kardjaként függenek majd fejünk felett addig, míg egy racionálisnak tűnő indokkal ismét meg nem szabadulunk tőle.
Ezekben a helyzetekben ésszerűnek látszó, és a realitásban bombabiztos, külső magyarázattal élünk. Az „én megtenném, de olyan a helyzetem, hogy egyszerűen képtelenség” – szituációk, sokáig fennmaradnak, mert az a pszichológiai céljuk, hogy a felmentést prolongálják.
Fontos tudnunk, hogy ilyenkor a tudattalan érzelmeinkből a valódi motiváció hiányzik, a valódi érzelmi válasz a „nem”, tehát a cselekvésben és a tudatos módon megfogalmazható mondatokban hiába jelenik meg ennek ellenkezője, előbb utóbb a valódi fog győzni. Ez aztán azt jelenti, hogy napok – hetek kérdése és ismét a régi, megszokott helyzeteinkben találjuk magunkat.
Azt is mondhatnánk, hogy az önáltatás csapdájába estünk, ami ideig-óráig működik, azonban általában a visszarendeződés hamar bekövetkezik, mert az “ismerős rossz” nagy csábítóerővel rendelkezik. Az élet ugyanakkor persze a maga módján folyik tovább, mindenki ugyanabba a környezetbe megy vissza, nagyjából ugyanazokkal az emberekkel találkozik, és ilyen módon tehát a régi díszletek között kezdi az új felvonást.
Ez nem azt jelenti, hogy nem lehet változtatni dolgokon, mindössze csak annyit, hogy a jól megválasztott és valóban elérhető célok teszik sikeressé és konstruktívvá valakinek az életét. Mondhatnánk persze, hogy az előző év tapasztalatai és negatív emlékei joggal hívnak életre fogadalmakat, hiszen mindenki látja már, min kellene változtatnia és mit szeretne elérni. De nem érdemes mondatokba kapaszkodni, melyek üres szóvirágok csupán. Sokkal jobb akkor és úgy dönteni, amiben valóban benne vagyunk, teljes szívvel és lélekkel.

Horváth Gergely

A válasz igazán egyszerű. Íme 5 tanács azoknak, aki 3, 5 vagy 10 instant oldódó tanácsból is képesek megfejteni az élet értelmét!

1.Nézzük meg, mit mond a csillagjegyünk! Persze mindegyik típusút nézzük meg, mert állatira nem mindegy, hogy kos vagyunk vagy bika, patkány vagy tigris, bükkfa vagy tölgy. Bármilyen jegyben is születtünk, a lényeg az, hogy valami prognózisszerű mondat befészkelje magát az agyunkba, hogy aztán kikapcsolhatatlanul ott motozzon bennünk, hogy ez az az év, amikor megtaláljuk az igazit / valami tragédia ér bennünket / dől a lé / elfenekel a koldusbot. A horoszkóp teljesen jó, mert akkor is irányít, ha azt hisszük, nem is. Ha például azt jövendölik, hogy életünk párjával találkozunk, feltétlenül kérdezzük meg minden új ismeretségtől még az első két mondatban, hogy a., milyen jegyben született, b., mi az aszcendense! Ha ez a passzol, akkor máris a felére csökkent a bizonytalanság: mert vagy ő az igazi, vagy nem.

2.Ápoljuk gondosan panaszkultúránkat! Szép magyar hagyomány, hogy mindent másra fogunk. Hibáztassuk a kormányt, az ellenzéket, a szomszédot, de mindenképpen: valaki mást. Valaki másról mindig jó sokat lehet beszélni, okolni őt azért, amit mi sokkal jobban tudtunk volna csinálni, vagy felelőssé tenni olyan döntésekért, amelyeknél mi sokkal jobbakat hoztunk volna. És leginkább azért hibáztassunk másokat, hogy rossz fényt vetnek csodálatos és makulátlan személyiségünkre! Mérjük őket a legszigorúbb erkölcsi mércével, senki sem tökéletes, úgyis elbuknak, lehet tehát panaszkodni róluk, meg fölényeskedni, mert mi többek vagyunk. Közben feledkezzünk meg arról, hogy mi magunk milyen hatással vagyunk közvetlen környezetünkre, feledkezzünk meg a magunk szerepéről, az elhárított vagy másra hárított felelősségekről!

3.Ne hagyjuk, hogy a válság hatással legyen életünkre! Például ne nevezzük válságnak: ha nincs válság, nincs miről beszélni, pláne nem kell változtatni életvitelünkön!

4.Kerüljük a stresszt! A stressz egyik forrása a munka mániája. Fogjuk meg az ügyet a kellemesebb végén, ne is keressünk benne örömet, kivált ne dolgozzunk kötelességtudatból, hiszen az annyit kivesz az emberből, hogy aztán nem lesz erőnk s időnk privát szórakozásainkra. Figyelem: ne hallgassunk azokra, akik azt hirdetik, hogy új kihívásokat kell keresni! Az élet maga is kihívás, nehogy már önként terheljük munkával magunkat.

5.Tartsd távol magadtól mások nyomorát! Ha csak lehetséges, ne segítsünk másokat semmivel, mert ha pénzzel segítünk, magunktól vonunk el a szűkös időkben, ha meg lelki szemetesládának használnak, még megerjed bennünk a sok gond.

Ezek tehát a tanácsok, de őszintén szólva, ha valaki úgy érzi, valami nem stimmel velük, hát ne kövesse őket. Lehet úgy is, hogy veszünk egy nagy levegőt, behúzzuk a nadrágszíjat, újra felfedezzük az apró dolgok örömét, és próba elé állítjuk a még bennünk rejlőt. Egyszóval küzdünk és bízva bízunk; nem azért, mert tragédia, hanem mert az aggodalom öl, a remény viszont ölel.

Tari Annamária

Tari Annamária

Pszichoterapeuta, pszichoanalitikus kandidátus

Első diplomáját gyógypedagógusként szerezte, majd az ELTE pszichológia szakán végzett. Klinikai szakpszichológusi és pszichoterapeuta szakvizsgát tett. Fiatalkori álmát váltotta valóra akkor, amikor pszichológusként kezdett dolgozni, és szakterületének a pszichoanalízist választotta. A nagyközönség először az MTV Repeta című magazinműsorában ismerhette meg mint tanácsadót. Majd a közszolgálati televízióknak, a VIVA zenecsatornának, az RTL-nek és a Magyar Rádiónak köszönhetően nevét határon innen és túl sokan megismerhették. Rendszeresen publikál. Első könyve 2003-ban jelent meg Intim szféra címmel, melyben a 17–25 éves korosztály problematikájával foglalkozik. Tavaly látott napvilágot a Sejtem című kötet, melyben a rákos betegek pszichés problémáinak kezeléséről olvashatunk. Számos publikációját olvashatjuk weboldalán, a www.tariannamaria.hun. Egyebek mellett olyan témákról: mint például a munkaalkoholizmus, a blogolás vagy éppen az étkezési zavarok. Tari Annamária a pszichoterápia mellett kommunikációs és médiatréningekkel és oktatással is foglalkozik.

Horváth Gergely

Horváth Gergely

Rádiós műsorvezető, író

1972-ben született Budapesten.
A Berzsenyi Dániel Gimnáziumban érettségizett, majd az ELTE BTK történelem szakán folytatta tanulmányait. 1995-ben kerül a Magyar Rádió Petőfi adójához, ahol olyan műsorok készítésében vett részt, mint például a Reggeli Csúcs, Moziklub, Egy férfi, egy nő. 2007-ben az Európa kiadó gondozásában jelent meg első regénye, A szív útjai.

Jelenleg az MR2 Petőfi rádióban mixeli a popot a kultúrával.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek