A karácsony is Kínában készül – egy város, ami a világ karácsonyi dekorációit készíti

GettyImages-72788740

A világ karácsonyi díszeinek 60 százalékát kézzel készítik egy kínai városban, Jivuban. Az embert próbáló gyártási körülményeket tovább nehezíti a járvány.

Az angolszász kultúrkörben, ami a hollywoodi filmek miatt mindenkinek ismerős, a Mikulás is a karácsonyhoz tartozik. Műhelye az Északi-sarkon található, ahol kicsiny manók kézzel készítik vidáman a karácsonyi játékokat a világ gyerekei számára. Ebből annyi igaz a valóságban, hogy kézzel készítik a karácsonyi ajándékokat, csak nem manók és nem az Északi-sarkon, hanem kínaiak és Jivuban, egy Sanghajhoz közeli városban. Hétszázötven üzem termeli ki itt a világ karácsonyi dekorációinak több mint 60 százalékát – derül ki a BBC 2014-es cikkéből, Tim Maughan tollából.

GettyImages-72788742
China Photos / Getty Images Hungary

Nem mesébe illő gyártási körülmények

Maughan cikkéből könnyen kiolvasható a döbbenet és kiábrándultság. A munkások

  • hőségben dolgoznak heti hat napot,
  • 12 órás munkaidővel,
  • körülbelül 56 000–82 000 Ft havi fizetésért (mai árfolyammal)
  • nincsenek gyártósorok, nincsenek gépek, az emberek kézzel készítik az összes dekorációs elemet,
  • gyakran potenciálisan veszélyes körülmények között.

Az elkészült karácsonyi termékek kupacokban gyűlnek a munkások körül, gyorsabban dolgoznak, mint hogy azt a szállítás követni tudná. Műanyag fenyők, dekorhóemberek, mikulássapkák hevernek mindenütt, és röppennek ki a serényen dolgozó ujjak alól. A munka monotonitását kínai szappanoperák nézésével űzik el többen, amit az okostelefonjukon követnek.

Maughan eltöpreng, vajon mit mond el társadalmunkról, hogy fiatal kínaiak ennyit és ilyen körülmények között gürcölnek azért, hogy az USA-ban, Európában és Oroszországban (a legnagyobb megrendelők) egyszer-kétszer használt tárgyakat vegyenek impulzusvásárlás keretein belül. Jivuban ugyanis a karácsonyi dekoráción kívül az év különböző szakaszaiban húsvéti, Valentin-napi és halloweeni dekort is gyártanak, valamint a jivui nagykereskedelmi központ 8 óra alatt sem bejárható épületében a promóciós tollaktól a gumilabdákon át Sherlock Holmes-témájú nagyítók is megrendelhetőek.  GettyImages-527517754

Idén kevesebbet hozhat a Télapó és a Jézuska

A koronavírus a karácsonyi dekoráció vásárlásának sem tett jót – írja a Global Times. Tavaly, 2020-ban felére csökkentek a Jivuba érkező megrendelések. Idén körülbelül 30 százalékkal több a megrendelés, de újabb problémák merültek fel a karácsonyidekor-gyártásban: a nyersanyagok drágultak, a munkaerő csökkent, a szállítókonténerek ára az egekben. Ennek következtében idén drágulhatnak karácsonyi kellékeink. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra