Számodra mi az ünnep illata? Így csempészd be otthonodba!

GettyImages-1340109442
Olvasási idő kb. 4 perc

A karácsony előbb-utóbb mindenkit beszippant: még aki megpróbál ellenállni, azt is ellágyítja. Aki eleve várja, az pezsgőtablettaként oldódik fel az ünnep hangulatában, amely minden ingerre egyformán igyekszik hatni: szívünkben-lelkünkben érezzük, szemünkkel látjuk, ízlelőbimbóinkkal kóstoljuk, kezünkkel tapintjuk és még szaglásunkkal is csalhatatlanul tapasztaljuk: igen, ez a karácsony!

Az ünnepnek megvannak a jellegzetes fényhatásai az erkélyekre és ablakokra aggatott izzósorok és fényfüzérektől a fa kivilágításáig. Színvilága is sajátos: a zöld és a piros együtt már eleve a karácsonyt juttatja eszünkbe, de ha még egy kis arannyal is megbolondítjuk, akkor már biztos, hogy mindenki erre az ünnepre asszociál. Motívumvilága is egyedi: máskor nem tobzódunk annyira angyalkákban, rénszarvasokban, kiskunyhókban, betlehemi istállókban, harangocskákban, fenyőfákban, üveggömb díszekben, mint decemberben. Miért pont szegény orrunkat hagyná cserben a Jézuska szülinapja? Aggodalomra semmi ok, jó pár illat van, amiről azonnal eszünkbe jut a szenteste és a karácsony hangulata.

A karácsony illata

Valószínűleg bárkit is kérdezzünk meg, ezekre az illatokra szavaz majd a téli ünneppel kapcsolatosan: 

 • Fahéj
 • Narancshéj
 • Szegfűszeg
 • Vanília
 • Ánizs
 • Gyömbér

Hogy mit lehet ebből otthon összehozni? Végy egy icipici kézügyességet! Ha nincs belőle otthon, pótold szeretetteljes lelkesedéssel, és a végeredmény ugyanolyan örömet okozó lesz.

Tegyél hozzá egy csipetnyi kreativitást, fűszerezd jól megválasztott alapanyagokkal, és az egészre ne sajnálj rászánni egy ki időt!

Ha családi vagy baráti körben közösen készítitek, maga a folyamat is örömteli lesz, és kivételesen jó alkalom a rohanó világból kiszállni egy pillanatra, és ráhangolódni a közelgő alkalomra.

Egy sima gyertyát is kidekorálhatunk, illatosabbá és karácsonyibbá tehetünk…Getty Images Hungary
Egy sima gyertyát is kidekorálhatunk, illatosabbá és karácsonyibbá tehetünk…Getty Images HungaryVicuschka

A lakás illatosítása nem is lesz nehéz

 • Házi potpourri: kis edénykébe, fonott kosárkába, de akár fél narancs héjába is szórhatunk készen vásárolt, szárított virágszirmokat illatosítva, ízlés szerint adagolhatjuk és adhatunk hozzá egyéb illatanyagokat, díszítőelemeket. Az efféle díszekkel óvatosan kell bánni, mert egy idő után elveszítik illatukat és szépségüket is, ezért időben lépjünk, amikor már csak megszokásból vannak az asztal közepén.
A karácsony sok mindent elbír, ami máskor giccsnek hat… Getty Images Hungary
A karácsony sok mindent elbír, ami máskor giccsnek hat… Getty Images Hungaryskynesher
 • Illatos lakásdíszek: narancsba, almába szegfűszeget nyomkodhatunk asztaldísznek, fel is lógathatjuk azokat lámpára, ablakkeretre. Hangulatos és illatos megoldás, naranccsal tartósabb.
 • Mécsesek: illatosított viaszt olvasztunk, és épen maradt fél dióhéjba csepegtetjük a közepére lógatott, kanócnak szánt madzag köré. Csillámport is tehetünk hozzá, vagy lemorzsolt tűlevelet. Ugyanezt megtehetjük félbevágott és kibelezett narancs héjával is.

  A narancsléfacsaró konyhagépek általában kiválóan elvégzik helyettünk a piszkos munkát, szinte tökéletes állapotban hagyják a kipucolt fél narancsot.

  Abba is csepegtethetünk olvasztott viaszt, és szintén hangulatos, házi mécsest kapunk, amely illatos és egyedi dísze lehet a karácsonyunknak, vagy ajándék mellé szánhatjuk kiegészítőnek.
Na persze, amit frissen veszünk ki a sütőből, annak az illatával nehéz versenyezni
Na persze, amit frissen veszünk ki a sütőből, annak az illatával nehéz versenyezniVicuschka / Getty Images Hungary
 • Narancshéj díszek: a narancs héját ki is száríthatjuk, de szárítás előtt éles késsel érdemes formára vágni és kilyukasztani azokat. Az így radiátoron egy-két napig pihentetett száraz narancshéj kicsit veszít formájából, de utána felfűzhető füzérnek asztaldíszként, ablakok elé, függőlegesen lógatva ajtódísznek, vagy ajándékkötöző rafiára masni helyett. Készen kapható fényfüzérre, izzósorra is lehet applikálni ezeket két világító ledecske közé: máris egyedi jelleget ad a bolti terméknek.
 • Illatosító zsákocskák: kis tüllzacskó kapható készen is papír-írószer üzletekben, de varrógéppel egy pillanat kérdése az egész: néhány centis kis karácsonyi mintás vászon- vagy tülltasakok készíthetők, amelyekbe aztán szegfűszeg, fahéj, csillagánizs mehet. Ha átlátszik, még szebb, de dísznek és illatosítónak, fenyőgallyal, masnival dekorálva mindenképp alkalmas, ahogy ajándékkísérőnek is.

Ha mindemellé még marad időnk, és további karácsonyi illatokra vágyunk, süssünk mézeskalácsot, készítsünk forralt bort, hozzá sütőben szelídgesztenyét, és garantáltan karácsonyi illatélmény lesz kintről belépni a lakásba!

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek