8 egészséges ételízesítő, amit bűntudat nélkül használhatsz

GettyImages-556881787

Otthon, akár egy balkonládában is termeszthetsz erős gyógyító hatású növényeket, fűszereket – ezek egészen biztonságosak. A zöldfűszerek számos jótékony egészségügyi hatással bírnak, egyesek a szívet, mások az emésztőrendszert védik, de vízhajtó és nyugtató hatású növények is termeszthetők így. De vajon mi a helyzet kedvenc ételízesítőinkkel? Csupa jó hír: azok között is akad rengeteg olyan, amelyik nemcsak finom, de nagyon egészséges is.

Kertészkedésnél a növények helyes megválasztására a legfontosabb figyelni: nemcsak a hatás szerint érdemes választani, de a fény- és vízigényt is figyelembe kell venni, hogy a zöldellő erkélyről vagy kiskertből akár az első őszi fagyokig válogathass belőlük az ételeidbe.

Azt gondolhatnánk, hogy a fűszereknek csak és kizárólag élvezeti szerepük van, azonban ennél nagyobbat szinte nem is tévedhetnénk. Azon túl, hogy hozzájárulnak egy étel emészthetőségéhez, egyéb jótékony hatásokkal is rendelkeznek, melyeket elődeink előszeretettel alkalmaztak, mára azonban ez a tudás kikopott a mindennapjainkból. 

Pedig rengeteg kedvező hatásuk van, sok bennük az antioxidáns, melyek megvédik a szervezetet a szabad gyökök által okozott oxidatív károsodástól. Egy tanulmányban, ami 26 fűszer antioxidáns hatását hasonlította össze, a fahéj lett a győztes, még az olyan „szuperételeket” is megelőzve, mint a fokhagyma és az oregánó.

Mikkel érdemes főznöd?

Ha ízesítőket adsz hozzá az ételekhez, az nagyszerű módja annak, hogy fokozd az ízüket, és egészségesebbé varázsold a fogásokat. Egyesek közöttük azonban egészségtelen összetevőket, például mesterséges adalékanyagokat és nagy mennyiségű hozzáadott sót és cukrot tartalmaznak.

Ha lehet, hagyd ki a mesterségeset
Ha lehet, hagyd ki a mesterségesetCultura RM Exclusive/Nick Daly / Getty Images Hungary

Az egészséges fűszerek és ízesítők kevés hozzáadott cukrot tartalmaznak, és olyan tápláló összetevőket tartalmaznak, mint a fehérje, az egészséges zsírok és a rost.

Íme néhány, amiről nem is gondoltad, hogy egészséges

1. Pesto

A hagyományos pesto egy friss bazsalikomlevélből, olívaolajból, parmezán sajtból és fenyőmagból készült szósz. A pesto jó cinkforrás – az immunrendszer egészségéhez, a sebgyógyuláshoz és a fejlődéshez elengedhetetlen ásványi anyag. Egy ¼ csészényi adag (64 gramm) a hagyományos pestóból biztosítja a cink napi referenciabevitelének 8%-át.

A pesto magas cinktartalma miatt vegetáriánusok számára is kiváló fűszer.  

Tehetünk pestót sült csirkehúshoz, használhatjuk tésztaszószként, kenhetjük szendvicsre, vagy bevethetjük salátaöntetként. 

2. Salsa

A salsa kiváló kalóriaszegény fűszer lehet étrendedhez. Két evőkanál (30 ml) salsa csak 10 kalóriát tartalmaz. A salsával ízesítheted az olyan recepteket, mint a taco, a fajitas, vagy akár a szendvics és egy nagy adag rántotta is elbír egy porciót. A kalóriadús salátaöntetek egészséges alternatívája is lehet.

3. Tahini

A tahini egy őrölt szezámmagból készült közel-keleti szósz, ami különösen gazdag növényi alapú fehérjében. A tahini remek fűszer zöldségek mártogatásához, házi salátaöntetekhez vagy egy csipet fahéjas pirítósra kenve a kiegyensúlyozott reggelihez.

4. Mustár

A mustár népszerű fűszer, jellemzően mustármagból, desztillált ecetből, fokhagymaporból, kurkumából, citromléből és sóból készül. A mustár alacsony kalóriatartalmú, 2 teáskanál (10 gramm) sárga mustár csak 6 kalóriát tartalmaz. Ezenkívül a legtöbb mustár kurkumát is tartalmaz. A kurkumin – a kurkuma vegyülete – számos tanulmányban erős gyulladáscsökkentő hatást mutatott.

Amellett, hogy hamburgerek fűszereként használhatod, a mustár egészséges kiegészítője házi salátaönteteknek, pácoknak is. Ráadásul a sütés előtt megkenheted mustárral a marhahúst vagy a csirkét, hogy ízletes kérget adjon neki.

5. Kimcsi

A kimcsi egy népszerű koreai fűszer, amelyet fermentált zöldségekből készítenek. Sok fajta kimcsi létezik, de a fő összetevők általában a káposzta, a fokhagyma, a hagyma, a csilipaprika és a só. Mivel a káposzta erjesztett, a kimcsi kiváló probiotikumforrás. Ezek a jótékony baktériumok a bélrendszerben élnek, és számos egészségügyi előnyt hoznak magukkal.

6. Savanyú káposzta

A kimcsihez hasonlóan a savanyú káposzta erjesztett káposztából készült ételízesítő. A savanyú káposzta alacsony kalóriatartalmú ételízesítő, ¼ csésze (35 grammos) adag mindössze 7 kalóriát tartalmaz. Gazdag jótékony probiotikumokban is, egy tanulmány több mint 28 különböző probiotikus törzset talált egy savanyúkáposzta-mintában. 

Adj savanyú káposztát salátához, káposztasalátához vagy szendvicsedhez.

A természetes ízesítők sokkal egészségesebbek
A természetes ízesítők sokkal egészségesebbeksvetikd / Getty Images Hungary

7. Hummusz

A hummusz egy remek ízesítő, amelyet csicseriborsó, tahini, fokhagyma, olívaolaj, citromlé és só összekeverésével készítenek. A hummusz a növényi alapú fehérjék mellett kiváló rostforrás is, olyan tápanyag, amely elősegíti a teltségérzetet és az egészséges emésztést. Egy ¼ csésze (62 gramm) belőle több mint 3 gramm rostot tartalmaz.

Sőt, a csicseriborsó jó magnézium- és folsavforrás is.

Élvezheted zöldségmártogatósként, kenheted a pitára, keverheted salátákba, vagy használhatod a majonéz egészségesebb alternatívájaként.

8. Guacamole

A klasszikus guacamole avokádópüré, hagyma, fokhagyma, citromlé és só keverésével készül.

Az avokádó az egészséges zsírok, rostok és számos tápanyag nagyszerű forrása. Valójában csak egy fél avokádó csaknem 5 gramm rostot és a folsav napi szükségletének több mint 15%-át biztosítja. Ezen túlmenően, ha avokádót adunk az étrendünkhöz, az csökkentheti a koleszterinszintet.

A guacamole kiválóan helyettesíti a salátaöntetet, de kenheted pirítósra, vagy használhatod ízletes zöldségmártásként is.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek