Így éld túl a karácsonyt anyósodéknál

GettyImages-184915716

Nem mindenki jön ki jól az anyósával, apósával, karácsonykor mégis kötelező meglátogatniuk őket. Egy pszichiáter nyújt segítséget abban, hogy hogyan teheted túlélhetővé a közös ünneplést, ha te is hasonló cipőben jársz.

A karácsony a szeretet ünnepe: ha neked is ez a legfontosabb értéke az ünnepeknek, akkor a szeretted szeretteit is öleld kebledre, még ha az anyósodékról is van szó. Születhetnek nagyszerű anyós-após-vej-meny kapcsolatok, azonban ez a cikk most nem azoknak szól, akik ilyen szerencsés helyzetben vannak. Ugyanis a rengeteg rosszmájú anyósviccnek van némi alapja: nem mindenki tud jól kijönni az apósával és az anyósával, és vannak, akik hiába törik magukat a jó kapcsolat kialakítása érdekében, a házastárs szülei ennek ellenére is negatív érzéseket táplálnak iránta. 

Karácsonykor azonban érdemesebb lehet félretennünk a személyes neheztelést az összekötő kapocs, a párunk boldogsága kedvéért

– de nem kell önmagunk teljes feláldozását sem bevállalni érte. A pszichiáter dr. Jonathan Stevens ad túlélőkisokost ahhoz, hogy túlélhesd az ünnepeket párod szüleinél.

Nehéz lehet összeegyeztetni az értékrend különbségét

Ezer oka lehet a neheztelésnek mindkét oldalról. Van, hogy a házaspár szülei akarják meghatározni a pár életének fontos döntéseit a gyerekvállalástól kezdve a munkahelyváltásig: ilyenkor elkerülhetetlen a konfliktus. Csakúgy, mint amikor valaki a haját tépve és fogcsikorgatva kénytelen eltűrni, hogy a gyereke egy olyan emberrel kössön házasságot, aki rossz hatással van rá. Az is megesik, hogy egyszerűen csak kicsinyes, indirekt dominanciaharccá fajul minden találkozás, amely a körül forog, hogy melyik család értékei a fontosabbak.

Történhet ez a különböző alattomosan elrejtett beszólások formájában, a másik folytonos figyelmen kívül hagyásában, amellyel nagyszerűen lehet érzékeltetni a másik értéktelenségét, vagy akár apró, „véletlen” incidensek sorában, amelyekkel az egyik fél átgázol a másik határain „kedvességből”

(például amikor valaki kéretlenül hoz nagyobb, drágább, díszesebb születésnapi tortát a megbeszélteket áthágva, hogy a másik fölé kerekedjen). Ha valamiért mindig rossz szájízzel távozol a vendégségből, összejövetelről, akkor pontosan tudod, miről van szó.

Egy pszichiáter ad tippeket arra, hogyan élheted túl a karácsonyt anyósodéknál
Egy pszichiáter ad tippeket arra, hogyan élheted túl a karácsonyt anyósodéknálskynesher / Getty Images Hungary

Ha „okésan” szeretnéd érezni magad az anyósodékkal töltött karácsonyon

Bármi is legyen a helyzet, bármilyen fájó apró vagy nagyobb szúrások érkezzenek is a házastársad családja felől, ha párodnak fontosak, akkor érdemesebb félretenni az egódat, és megpróbálnod „okéssá” változtatni az élményt (ha már kellemessé nem biztos, hogy tudod varázsolni). Emlékeztesd magad arra, hogy mennyire szereted a párodat, milyen sok szépet kapsz tőle, és hogy számára a családi karácsony a boldog gyerekkori emlékeket idézi fel, amit szeretne kicsit megváltoztatva ugyan, de újra átélni kicsit. Dr. Stevens hat tanácsot ad erre:

1. Jó előre szervezzétek meg a látogatás időpontját

Fontos, hogy olyan határokat állíts fel, amelyek kényelmesek a számodra is, hiszen a kompromisszum nem egyenlő az önfeláldozással. Az ünnepek ütemtervét, a dátumok fixálását érdemes minél hamarabb megejteni, ideális esetben akár már szeptemberben. Ha sikerül időben és egyértelműen kommunikálni, mettől meddig értek rá az egyes látogatásokra, akkor könnyebben elkerülhetitek pároddal a családok felől érkező szemrehányást vagy csalódást az ünnepek alatt.

2. Gondoskodj az alapvető szükségletekről

Ha nem tudjuk kialudni magunkat vagy éhen maradunk, a türelmünk fogy ki a leghamarabb. Különösen igaz ez az ünnepi időszakban, amikor nem győzünk ezerfelé szakadni. A saját kiscsaládunknak is szeretnénk megteremteni a legszebb ünnepi hangulatot (ami rengeteg tervezéssel jár: ajándékvásárlás, ünnepi ebéd- és vacsorakészítés, a lakás feldíszítése stb.), és a nagyobb család minden tagját is szeretnénk meglátogatni, lényegileg pár nap leforgása alatt, általában több települést érintve.

Gondoskodj róla, hogy bárhol is hajtod majd le a fejed, meglegyenek a pihentető alvás számodra lényeges alapfeltételei, és egyeztess másokkal arról, hogy kinél mikor és mit fogsz enni

(különösen, ha ételérzékeny vagy, allergiád van valamire vagy különleges diétához tartod magadat). Mielőtt elhessegetnéd a kipihentség és alvás fontosságát az ünnepek alatt, emlékeztesd magad, hogy minden kutatás ezek nélkülözhetetlenségét igazolja: a hangulatunktól kezdve a döntéshozó képességeinken át a szexuális élmények minőségéig mindenre hatással vannak.

Párod boldogságáért érdemes lehet mégiscsak rászánnod magadat az anyósodéknál töltött karácsonyozásra – persze, a határaidat megtartva
Párod boldogságáért érdemes lehet mégiscsak rászánnod magadat az anyósodéknál töltött karácsonyozásra – persze, a határaidat megtartvaSporrer/Rupp / Getty Images Hungary

3. Adj teret a karácsonyi értékeidnek

Ahány ház, annyi karácsonyi tradíció létezik. Mindenki számára más teszi különlegessé az ünnepeket. Ha számodra is van olyan tradíció, amely nélkül egyszerűen lehetetlenség, hogy megéld a karácsony szellemét, akkor beszéld meg a pároddal, hogy miért fontos neked az adott gesztus, és hogy miként lehetne ezt beilleszteni az ő családjával ünnepelt karácsony napján. 

4. Kérd meg a párodat, hogy ő álljon ki érted a családjával szemben

Mindenki jobban jár, ha a konfliktusokat az a fél rendezi, akinek a szüleinél ünnepeltek éppen. Így egy egységként vehettek részt a nagyobb család ünnepségén, és simábbá válhat a kommunikáció.

5. Próbáld meg a másik oldalról is megvizsgálni a helyzetet

Könnyű csak azt észrevenni egy kellemetlen helyzetben, hogy az miként fáj nekünk. Azonban emlékeztesd magad, hogy a párod boldogságáért vagy anyósodéknál ünnepelni, aki számára igenis fontosak a szülei, testvérei és a többi rokona. 

Próbáld megtalálni a szeretted szeretteiben azt, amit őszintén értékelni tudsz bennük, elvégre a legtöbb ember nem rossz szándékú.

6. Fejezd ki a háládat

Ne arra koncentrálj, mi siklott félre. Inkább emlékeztesd magad arra, amiért hálás lehetsz: olyan emberek vannak körülötted, akik szeretnék veled ünnepelni a karácsonyt, vagy ínycsiklandozóan finom az étel. Keresd meg, miért lehetsz hálás, hiszen a kutatások szerint ez a legolcsóbb szív- és immunerősítő (ami télen még kifejezetten hasznos is). Ha másért nem is, légy hálás azért, hogy olyan párod van, akiért érdemes megjárni a purgatóriumot karácsony idején, hiszen a felmérések azt mutatják, hogy 50 százalékkal nagyobb eséllyel maradnak együtt az elkövetkezendő fél évben azok a párok, akik kimutatják egymás iránt ezt az érzést.

Légy empatikus pároddal és saját magaddal is. A karácsony, bár egy gyönyörű ünnep, minden felnőtt számára embert próbáló időszak. Ne hagyjátok, hogy a kiégésig kergessenek az ünnepi elvárások, gyakoroljatok együttérzést magatok és egymás felé.

Általában hogyan szoktad érezni magad a párod családjával töltött karácsonyi ünnepség alatt?

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek