A 11 legfurcsább karácsonyi tradíció, amit a mai napig gyakorolnak

GettyImages-1132544684

Egyes országokban az ünneplés meglehetősen szokatlan keretek között zajlik.

A karácsonynak megvannak a maga elmaradhatatlan szokásai és kellékei, de van, ahol nem állnak meg a karácsonyfa-állításnál, vagy a hagyományos ételek készítésénél, hanem a helyi tradíciókat életben tartva egészen különös módokon ünnepelnek. Mutatjuk a legextrémebb, legkülönösebb példákat.

1. Svédország: Donald kacsa-nézés

Svédországban 1959 óta hagyomány, hogy a lakosság jelentős része december 24-én 15 órakor leül megnézni a tévé elé a Walt Disney 1958-as, „From All of Us to All of You” című karácsonyi különkiadását, amelyet a TV1 közszolgálati csatorna megszakítások nélkül vetít le – írja a Mental Floss. A rajzfilm olyan népszerű, hogy az ország három legnézettebb tévéműsora közé tartozik, és sorai gyakran visszaköszönnek a svédek közötti beszélgetésekben is.

2. Venezuela: görkorizás az ünnepi misére

Venezuela fővárosában, Caracasban bevett szokás, hogy a hívek görkorcsolyát húznak, majd közösen gurulnak el a kora reggeli ünnepi misére. „A gyerekek úgy fekszenek le, hogy madzagot kötnek a lábujjuk köré, aminek a végét kilógatják az ablakon. Ahogy a korcsolyázók másnap elgurulnak az ablakok alatt, megrángatják a madzagot, így a gyerekek tudják, hogy ideje csatlakozniuk” – idézte fel a Metro. A templomokból szóló harangszót ilyenkor petárdák hangja kíséri, a mise végeztével pedig egy zenés-táncos dínomdánom veszi kezdetét.

3. Japán: ünnepi vacsora a KFC-nél

Japánban mindössze a lakosság 1 százaléka vallja magát kereszténynek, így a karácsony ünneplése sem jut olyan hangsúlyos szerephez, mint más országokban. Van azonban egy különös tradíció, amit a japánok semmi pénzért nem hagynának ki: karácsonyra a KFC-től szerzik be az ünnepi menüt. A szokás a gyorsétteremlánc 1974-es „Kentucky for Christmas” reklámkampánya után vált népszerűvé, ami az országba látogató külföldiek számára kínált a hagyományos ünnepi ízekhez hasonló étkezési lehetőséget.

A japánok imádják a KFC ünnepi menüjét
A japánok imádják a KFC ünnepi menüjétYuichi Yamazaki / Getty Images Hungary

A 10 dolláros, a csirke mellett bort is tartalmazó menüre rövidesen a helyiek is rákaptak, és azóta is szívesen fogyasztják. Az ünnepi ajánlathoz manapság már tortát és pezsgőt adnak mintegy 40 dolláros áron, ami olyan kapós (a BBC szerint 2006-ban 3,6 millió japán család vásárolta meg), hogy vannak, akik előre lefoglalják a menüt, hogy elkerüljék a sorban állást.

4. Ukrajna: pókháló a karácsonyfán

A hagyomány egy népmeséből ered, amely egy szegény özvegyasszonyról szól, akinek nem volt pénze, hogy méltóképpen feldíszítse a családi karácsonyfát. Amikor azonban karácsony előtt nyugovóra tértek, megjelent egy pók, ami csillogó hálóval szőtte be a fát, ami a napsugarak hatására ezüstté és arannyá változott. Az ukrán családok ez előtt tisztelegnek, amikor csillogó pókokkal és hálókkal díszítik fel karácsonyfáikat.

5. Guatemala: ördögégetés

A guatemalai népszokás jegyében a helybéliek minden év december 7-én 18 órakor ördögfigurákat égetnek el, hogy a jelképes szertartással elűzzék a gonosz szellemeket az elkövetkező ünnepek előtt. A gyarmati idők egyszerű máglyagyújtásából kiinduló hagyománynak számos követője akad: egy óra alatt mintegy 500 ezer máglyát lobbantanak lángra, miközben tűzijátékok fényei világítják be az égboltot.

A katalán kakiló figura ajándéktárgy formájában is kapható
A katalán kakiló figura ajándéktárgy formájában is kaphatóMiquel Benitez / Getty Images Hungary

6. Katalónia: Caganer, a kakiló figura

A katalán betlehemeknek van egy igen szokatlan eleme: a kaganer nevű csupasz fenekű férfi, aki nadrágját letolva éppen kakilni készül. A figura a XVIII. század elején jelent meg a jellemzően pásztorjeleneteket és vidéki életképeket ábrázoló összeállításokban, amint egy fa vagy egy épület mögött kuporog. Egyes elméletek szerint a kakiló ember a szerencsét és a boldog új évet jelképezi, míg mások a föld megtermékenyítését, vagy a mindannyiunkban lakó gazságot látják benne.

7. Wales: szürke kanca

Karácsony és szilveszter között az ünneplők egy Mari Lwyd, vagyis „szürke kanca” nevű kísérteties lófigurával – ami egy hosszú póznára feltűzött, lepedővel letakart, gondosan feldíszített lókoponya – járnak házról házra Walesben, hogy rímcsatára hívják szomszédaikat. Ha sikerül nyerniük, akkor bebocsátást nyernek a házba (vagy kocsmába), ami állítólag jó szerencsét hoz. A kereszténység előtti időkből származó hagyományt vidám hangulat kíséri. Ebben valószínűleg az is közrejátszik, hogy a résztvevők egy wassailing nevű fűszeres sörrel oltják szomjukat.

A Mari Lwyd, vagyis a „szürke kanca” egy korábbi fotón
A Mari Lwyd, vagyis a „szürke kanca” egy korábbi fotónMirrorpix / Getty Images Hungary

8. Ausztria: krampusz

Miközben Ausztriában és az Alpok közelében fekvő német nyelvterületeken a jó gyerekek arra várnak, hogy a Mikulás édességekkel megpakolva látogassa meg őket, addig a rosszakat a félig démon-, félig kecskebőrbe bújt krampusz (ezt ábrázolja borítóképünk is) ördögi figurája tartja félelemben, amely láncát csörgetve virgáccsal fenyegeti őket, és megbünteti a rendetleneket. A felnőttek az ünnep során krampusznak öltözve járják végig a házakat, illetve krampuszfelvonulásokat is tartanak.

9. Izland: Jólakötturinn

A Jólakötturinn, vagyis a Yule macska az izlandi folklór óriásira nőtt macskája, amely a legenda szerint a havas vidéken kóborol, hogy felfalja azokat, akiknek nincs új ruhájuk. A vidéki régiókban ugyanis korábban az volt a szokás, hogy a gyapjú feldolgozásában részt vevő dolgozók kemény munkájukért cserében ruhát kaptak jutalmul, ha időben elkészültek. A legendának van egy olyan értelmezése is, hogy a Yule macska nem is az embereket, hanem csak az ételeiket és ajándékaikat nyeli el.

10. Grönland: bálnabőr és erjesztett madarak

Grönlandon a férfiak szolgálják fel a nőknek a karácsonyi ebédet, ami alaposan eltér attól, ami nálunk kerül az asztalra. A két hagyományos főétel a mattak, vagyis a csíkokra vágott nyers bálnabőr, valamint a kiviak, ami a fókabőrbe csomagolt alkamadarat jelent, amelyet 7 hónapig erjesztenek. A desszert viszont már számunkra is könnyebben emészthető: karácsonyi zabkása vajjal, fahéjjal és cukorral körítve.

Grönlandon csíkokra vágott nyers bálnabőrt esznek
Grönlandon csíkokra vágott nyers bálnabőrt esznekMortenChr / Getty Images Hungary

11. Olaszország: karácsonyi boszorkány

Az osztrák krampuszhoz hasonlóan az olasz karácsonyi boszorkány, a befana is ijesztően fest. A hagyomány szerint a bibircsókos, hegyes orrú banya január 5-én ajándékokkal és édességekkel lepi meg a jó gyerekeket, míg a rosszaknak szenet hagy hátra, a legnagyobb gézengúzokat pedig lecsapja, majd hazaviszi férjéhez, aki a legenda szerint megeszi őket.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra