Karanténkarácsony: hogyan tehetjük mégis meghitté és családiassá?

Számos nagyszülő fogja úgy tölteni az ünnepeket, hogy nem láthatja személyesen az unokáit és a gyerekeit, miközben pedig a legkevésbé karácsonykor akarnánk magukra hagyni a szeretteinket. A személyes érintkezések talán akadályozva vannak, a kreativitásunk, a fantáziánk és nem utolsósorban az alkalmazkodóképességünk viszont mindezeken felülemelkedhet. Módosíthatjuk a régi szokásokat, és kitalálhatunk újakat is.

Egy igen nehéz év vége felé közeledünk. A koronavírus okozta körülmények bizonytalansággal árasztották el az életünket, megbolygatva ezzel nemcsak a hétköznapjainkat, de az ünnepeinket is. Szomorúan kell tudomásul vennünk, hogy a nehezített tavaszunk és nyarunk után, most a második hullám és az újabb szigorítások érkeztével sok család számára a karácsony sem telhet majd a megszokott módon. Meg akarjuk óvni az idősebbeket, ezért számos nagyszülő fogja úgy tölteni az ünnepeket, hogy nem láthatja személyesen az unokáit és a gyerekeit, miközben a legkevésbé karácsonykor akarnánk magukra hagyni a szeretteinket. Szülőként komoly mérlegelést igényel a részünkről, hogy tisztázzuk magunkban és egymás között, mit tartunk fontosnak, és miként tudjuk a legnagyobb védelmet, lelki békét biztosítani a nagyszülők, a gyerekeink, valamint saját magunk számára. A szerencsétlen körülmények ellenére azonban a kreativitásunkat használva és közös ötletbörzéket tartva, ebből a helyzetből is kihozhatunk egy szeretetteljes és csodákkal teli karácsonyt.

Van, amihez ragaszkodnánk

Az első és legfontosabb feladatunk, hogy tisztázzuk önmagunk és egymás számára, hogy mit tartunk fontosnak egy karácsonyi ünneplés során. Személyenként eltérő lehet, hogy mi adja meg azt a bensőséges, szeretetteljes és ünnepi hangulatot, ami igazi karácsonnyá varázsolja az ünnepet. Vannak, akiket a közös díszítés, főzés vagy ajándékbontás tölt el örömmel, míg mások számára inkább a beszélgetések, társasozások, vagy éppen a családi káosz kihagyhatatlan epizódjai által valósul meg az ünnepi légkör. Mindannyian ragaszkodunk egy-egy olyan rituáléhoz, ami minőségivé teszi az együttlétet. Ezeket pedig nem muszáj elengednünk, csupán meg kell tudnunk fogalmazni egymásnak, hogy közösen találjunk módot a megvalósításukra. A személyes érintkezések talán akadályozva vannak, a kreativitásunk, a fantáziánk és nem utolsósorban az alkalmazkodóképességünk viszont mindezeken felülemelkedhet.

Az online térnek köszönhetően ma már kisebb változtatásokkal szinte minden megteremthető. Csoportos videóhívások által lehet közösen díszíteni, főzni, ajándékokat bontani, énekelni, és mindezek közben megosztani azokat a történeteket, amik sosem maradhatnak el karácsonykor. Sőt, ma már a társasjátékok egy jó része is elérhető online formában, így az ilyen jellegű szokásainkról sem kell feltétlenül lemondanunk. A virtuális tér persze nem pont ugyanaz, mintha együtt lennénk, ha azonban hajlandók vagyunk hinni benne és nyitni felé, talán nem is lesz olyan nagy a különbség. Karácsonykor is az a legfontosabb mindannyiunknak, hogy azt érezzük, önmagunk lehetünk, és hogy történjék bármi, a család összetart. Az alkalmazkodásunk ehhez nélkülözhetetlen, és megláthatjuk, hogy az igazi érték a lelki összetartozásban és a lelki együttlétben rejlik.

A kreatív ötletek ideje

Egy alternatív karácsony megvalósításakor fontos figyelmet fordítani arra, hogy a családtagok közül ki milyen rituáléhoz ragaszkodna, és ezek közül miket lehetne valamiként megvalósítani. A körülmények ugyanakkor lehetőséget adnak új szokások kialakítására is. Sokszor éppen a megszokotthoz való ragaszkodásunk nem enged miket szabadulni annak gondolatától, hogy „ez mégsem ugyanaz”. Ezt elkerülendő jöhetnek az új izgalmas, szép, ünnepi ötletek és a hozzá szükséges nyitottság. Itt is csupán a kreativitásunkon és közös ötleteléseinken múlik, hogy találunk-e valami olyat, amiben meglátjuk az értéket és az örömöt.

A mostani különleges körülmények között is lehet meghitt a karácsony
A mostani különleges körülmények között is lehet meghitt a karácsonyandresr / Getty Images Hungary

Megvalósíthatunk egy közös karácsonyi vacsorakészítést, ahol más csinálja az előételt, a köretet, a szószt, a koktélt, amelyet elosztva és szétküldve végül mindenki együtt ehet. Dönthetünk úgy is, hogy az ajándékok online rendelése helyett kihasználjuk a vírus okozta helyzetet, és otthon kreatívkodunk: videót készítünk, levelet írunk (nem e-mailt), zenét szerzünk, sütünk, kézműveskedünk. Szervezhetünk kihívásokat, versenyeket is díszítés (kültéri vagy beltéri), csomagolás, puzzle, öltözködés vagy valamilyen karitatív segítségnyújtás témakörében. Ha pedig a korlátozásokat betartva megvalósítható, akár még egy kerti mini karácsonyi vásárt is nyithatunk forralt boros, mézeskalácsos és ajándékos bódéval. A lehetőségek tárháza végtelen, de ehhez el kell engedünk azokat a rögeszméinket és félelmeinket, amelyek visszatartanak minket a korábbi szokások megújításától.

Talán ebben az évben nem fog minden a megszokott kerékvágásban haladni az ünnepek körül, ez azonban nem jelenti azt, hogy sokkal lejjebb kellene adnunk az igényeinket. Az ember nem szereti a változásokat, igyekszik ragaszkodni hozzájuk, hiszen a kiszámíthatóság biztonságérzetet ad, ugyanakkor ha nyitottak vagyunk egy kis átalakulásra és alkalmazkodásra, közelebb hozhatjuk a megszokott boldog együttlét élményét, mint gondolnánk. A karácsony lényege a szeretet és az összetartozás megélése, dicsőítése, meghálálása. Ezt pedig közösen sokféleképpen megtehetjük.

 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek