Vega karácsony: zöldségpite kéksajttal és magvakkal

A húsevők számára remek előétel vagy köret, a vegetáriánusoknak pedig klassz zöldséges fogás ez a pite. Nálunk kéksajt került bele, de ha kevésbé aromásan készítenéd, a mozzarella és a trappista lesz a számodra tökéletes választás.

Így is szép, de rózsák is készülhetnek a zöldségekből.
Így is szép, de rózsák is készülhetnek a zöldségekből.EvaintheKitchen

Hozzávalók 4 személyre

Az alaphoz

  • 500 g leveles tészta
  • 2 nagyobb darab édesburgonya
  • 3 darab pasztinák
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 2 evőkanál puha vaj
  • 3 gerezd zúzott fokhagyma
  • ízlés szerint só, bors
  • 1 ek. barna cukor
  • 10 deka morzsolt kéksajt
  • 1 fej vöröshagyma kockára vágva
  • 1 tk. fehérborecet

A tetejére

  • 50 g dió durvára törve
  • 1 ek. puha vaj
  • 2 deka porcukor
  • ízlés szerint rozmaring
Recept idők

Elkészítés:

Nyújtsd ki a tésztát, tedd egy piteformába, majd a hűtőbe, amíg a többi hozzávaló elkészül. A zöldségeket hámozóval vágd hosszú, vékony csíkokra, majd rövid ideig blansírozd sós, forró vízben. Közben forrósítsd fel az olajat és a vajat, dobd rá a vöröshagymát, fokhagymát, ecetet és a barna cukrot, majd keverd el benne a zöldségeket is. Sózd és borsozd a keveréket, majd ha langyosra hűlt, halmozd a tésztára és süsd készre. Amíg sül, az olvasztott zsiradékban készítsd el a cukros diót, és ha lezártad a gázt, csak akkor fűszerezd egy kevés rozmaringgal. Ha a pite elkészült, a tetejére morzsolj kéksajtot és a kandírozott dióból is néhány falatot. Ha még szebben tálalnád, akkor miután kihűlt, enyhén sózott és borsozott mascarponerózsákkal tálald. 

 

Van igazán jó vega étterem Budapesten? Kipróbáltuk! Van igazán jó vega étterem Budapesten? Kipróbáltuk!

Vega vagy és ennél egy jót a városban? Vagy csak érdekel a növényi alapú konyha? Hambit vagy humuszt ennél? Megnéztük a legjobb budapesti helyeket.

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Mai kedvencünk: hidegen készülő barackleves téli fűszerekkel

Néhány kekszet tálalj mellé, és már el is készült ez a remek finomság. Csirkehús mellett, baconbe tekert májfalatkák oldalán is remek, de egy csípős indiai elé is jól illik.

2022. február24., 11:12

Csak egy gyors linzertészta kell ehhez a habcsókos sütihez

Dobj össze néhány kerek kekszet, kend meg kedvenc lekvároddal vagy téli fűszeres sajtkrémmel és helyezz mindegyik tetejére egy-egy habcsókot. Még a szilveszteri éjfélváráshoz is remek nass lesz belőle, ami nem mellesleg megmenti az ünnepek sokadik napján már kissé unalmas habcsókmaradékokat is.

2020. december23., 06:04

Vacsoratipp Valentin-napra: parmezános tészta prosciuttóval és articsókával, krémes sajtszószban

Valentin-nap idén éppen hétköznapra esik, de ha te sem mennél el mellette, és meglepnéd a szerelmed valami finomsággal, ezt a remek tésztát akár kezdőként is összedobod alig 20 perc alatt!

2022. február14., 07:32

Maradékmentés okosan: készíts barackos csirkeragut a megmaradt aszalt gyümölcsökkel

Ha kezdő vagy a konyhában, akkor is menni fog ez a gyors csirkés fogás, amit egyszerű párolt rizzsel vagy forró vajban átforgatott, zsályás házi gyúrt tésztával érdemes tálalnod.

2020. december25., 06:28

Még egy klassz előétel az ünnepekre: gyors lazacos kosárkák

Akár karácsonyi vendégváró is lehet ez a finomság, de egy hosszabb menüsor előtt előételként is bevetheted. Ha téli hangulatúvá varázsolnád, egy kevés friss gyömbérrel és egy csipet szerecsendióval érdemes megtenned.

2020. december25., 06:28

Ez a garnélaleves sáfránnyal és sütőtökkel lesz tökéletes

Hallal és kagylóval is készítheted ezt a gyors levest, ami a sáfrány íze és gyönyörű színe miatt igazán elegáns fogás lesz. Ha valami könnyűt szeretnél az ünnepekre, érdemes adnod neki egy esélyt.

2020. december26., 06:04

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek