Vega karácsony: zöldségpite kéksajttal és magvakkal

A húsevők számára remek előétel vagy köret, a vegetáriánusoknak pedig klassz zöldséges fogás ez a pite. Nálunk kéksajt került bele, de ha kevésbé aromásan készítenéd, a mozzarella és a trappista lesz a számodra tökéletes választás.

Így is szép, de rózsák is készülhetnek a zöldségekből.
Így is szép, de rózsák is készülhetnek a zöldségekből.Fotó: EvaintheKitchen

Hozzávalók 4 személyre:

Az alaphoz

  • 500 g leveles tészta
  • 2 nagyobb darab édesburgonya
  • 3 darab pasztinák
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 2 evőkanál puha vaj
  • 3 gerezd zúzott fokhagyma
  • ízlés szerint só, bors
  • 1 ek. barna cukor
  • 10 deka morzsolt kéksajt
  • 1 fej vöröshagyma kockára vágva
  • 1 tk. fehérborecet

A tetejére

  • 50 g dió durvára törve
  • 1 ek. puha vaj
  • 2 deka porcukor
  • ízlés szerint rozmaring
Recept idők

Elkészítés:

Nyújtsd ki a tésztát, tedd egy piteformába, majd a hűtőbe, amíg a többi hozzávaló elkészül. A zöldségeket hámozóval vágd hosszú, vékony csíkokra, majd rövid ideig blansírozd sós, forró vízben. Közben forrósítsd fel az olajat és a vajat, dobd rá a vöröshagymát, fokhagymát, ecetet és a barna cukrot, majd keverd el benne a zöldségeket is. Sózd és borsozd a keveréket, majd ha langyosra hűlt, halmozd a tésztára és süsd készre. Amíg sül, az olvasztott zsiradékban készítsd el a cukros diót, és ha lezártad a gázt, csak akkor fűszerezd egy kevés rozmaringgal. Ha a pite elkészült, a tetejére morzsolj kéksajtot és a kandírozott dióból is néhány falatot. Ha még szebben tálalnád, akkor miután kihűlt, enyhén sózott és borsozott mascarponerózsákkal tálald. 

 

Van igazán jó vega étterem Budapesten? Kipróbáltuk!
Van igazán jó vega étterem Budapesten? Kipróbáltuk!

Vega vagy és ennél egy jót a városban? Vagy csak érdekel a növényi alapú konyha? Hambit vagy humuszt ennél? Megnéztük a legjobb budapesti helyeket.

Tovább »

Még több recept

Próbáltad már a pulykasültet naranccsal és csilivel?

Ha még pikánsabbá tennéd, készíts narancsszörpből, olvasztott vajjal, narancslével és narancshéjjal egy enyhén sós mázat hozzá, majd kenegesd meg vele, ha elkészült, és szórd meg kissé összetört csilipelyhekkel.

november20., 06:24

Rózsaborsos bélszín karfiol-gránátalma salátával

Miért ne készíthetnél idén pofonegyszerű ünnepi fogásokat? Akár vendégek jönnek, akár a szűk család eszik majd belőle, ez a kombináció remek, nem megszokott, és viszonylag gyorsan összeállítható, érdemes egy esélyt adnod neki.

november18., 06:04

Sülthagyma-leves kecskesajttal – hétköznap és ünnepekkor is bevetheted

Egy-egy egyszerű fogás előtt érdemes tálalnod ezt az aromás levest, ami akkor a legfinomabb, ha nem marad ki belőle egy kevés fehérbor sem.

november22., 06:04

Egy szuper süti az ünnepekre: narancsos mézeskalácstorta gyömbéres-konyakos töltelékkel

Ha lenne a karácsonynak hivatalos desszertje, az egészen biztosan valami ehhez hasonló, mézeskalácsfűszeres, narancsos, habos édesség lenne, pedig még igazi mézeskalács sincs benne.

2019. december20., 12:04

Garnéla és édeskömény: különleges, mégis egyszerűen elkészíthető leves a végeredmény

Ha idén karácsony környékén a halat valami másra cserélnéd, próbáld ki ezt a levest garnélával és édesköménnyel. Tökéletes fogás az ünnepek második és harmadik napján is, amikor már semmi kedved a nehéz ételekhez.

november21., 06:24

Sült alma sajttortahangulatban – krémsajttal sajnos minden finomabb

Egy ilyen klassz, egészséges, növényi fogásnak egyáltalán nem árt egy kanálka krémsajt és egy kevés kekszmorzsa. Ha a krémes extrát citromos-vaníliásra készíted, úgy lesz igazán tökéletes a végeredmény.

november21., 06:24

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.