Vega karácsony: zöldségpite kéksajttal és magvakkal

A húsevők számára remek előétel vagy köret, a vegetáriánusoknak pedig klassz zöldséges fogás ez a pite. Nálunk kéksajt került bele, de ha kevésbé aromásan készítenéd, a mozzarella és a trappista lesz a számodra tökéletes választás.

Így is szép, de rózsák is készülhetnek a zöldségekből.
Így is szép, de rózsák is készülhetnek a zöldségekből.EvaintheKitchen

Hozzávalók 4 személyre:

Az alaphoz

  • 500 g leveles tészta
  • 2 nagyobb darab édesburgonya
  • 3 darab pasztinák
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 2 evőkanál puha vaj
  • 3 gerezd zúzott fokhagyma
  • ízlés szerint só, bors
  • 1 ek. barna cukor
  • 10 deka morzsolt kéksajt
  • 1 fej vöröshagyma kockára vágva
  • 1 tk. fehérborecet

A tetejére

  • 50 g dió durvára törve
  • 1 ek. puha vaj
  • 2 deka porcukor
  • ízlés szerint rozmaring
Recept idők

Elkészítés:

Nyújtsd ki a tésztát, tedd egy piteformába, majd a hűtőbe, amíg a többi hozzávaló elkészül. A zöldségeket hámozóval vágd hosszú, vékony csíkokra, majd rövid ideig blansírozd sós, forró vízben. Közben forrósítsd fel az olajat és a vajat, dobd rá a vöröshagymát, fokhagymát, ecetet és a barna cukrot, majd keverd el benne a zöldségeket is. Sózd és borsozd a keveréket, majd ha langyosra hűlt, halmozd a tésztára és süsd készre. Amíg sül, az olvasztott zsiradékban készítsd el a cukros diót, és ha lezártad a gázt, csak akkor fűszerezd egy kevés rozmaringgal. Ha a pite elkészült, a tetejére morzsolj kéksajtot és a kandírozott dióból is néhány falatot. Ha még szebben tálalnád, akkor miután kihűlt, enyhén sózott és borsozott mascarponerózsákkal tálald. 

 

kapcsolódó Van igazán jó vega étterem Budapesten? Kipróbáltuk!
Van igazán jó vega étterem Budapesten? Kipróbáltuk!

Vega vagy és ennél egy jót a városban? Vagy csak érdekel a növényi alapú konyha? Hambit vagy humuszt ennél? Megnéztük a legjobb budapesti helyeket.

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Köret és főétel is lehet: gesztenyés kuszkusszal töltött padlizsán

Húsok mellé keleti hangulatú köret, vega és diétázó vendégek számára remek karácsonyi finomság ez a gesztenyével és áfonyával tálalt, jó sok fűszeres kuszkusszal megtöltött finomság.

2020. december18., 06:08

Ebben van a maradék sajtok helye: gyors, sütőporos kenyér sajttal és fűszerekkel

Reggelire és a vacsora mellé is remek ez az egyszerű sütőporos kenyér, ami annyira talán nem puha és levegős, mint élesztővel és kovásszal készült társai, cserébe egy gyors keverés és egy rövid sütés után már szeletelheted is.

2020. december26., 06:04

Készíts klassz fasírtot a karácsonyi maradékokból!

Ha maradt egy kevés darált hús a töltött káposztából és egy kevés aszalt gyümölcs a sütemények alapanyagai közül, ezt a finomságot dobd össze!!

2020. december24., 06:24

Ezek a halfasírtok tökéletesek akár karácsonyra is

Előételként, szendvicsbe, de édesburgonyacsipsszel és lilaburgonya-pürével akár különleges főételként is tálalhatod ezeket a pikk-pakk összedobható, egészséges falatokat. Snidlinges-szerecsendiós majonézt érdemes kínálnod mellé.

2020. december23., 06:04

Borsóleves pestóval – remek, olasz hangulatú finomság

Ha még nem próbáltad ezt a könnyű levest, de te is annyira szereted a leveseket, hogy szívesen eszed nyáron is, ezt a remek pestós verziót próbáld ki!

július22., 12:52

Maradék szárnyasból is finom a karácsonyi Cobb-saláta

Egy kevés maradék főtt gesztenye és aszalt gyümölcs is került ebbe a karácsonyi maradékmentő tálba, nem is bántuk meg.

2020. december23., 06:04

Mustra