Tojást festeni a legtöbben nagyon szeretünk, akár gyerekekkel, akár nélkülük, ám nem mindenki tudja, mennyire menő, természetes tojásfestékek vannak, amik közül jó néhány akár most is akad a spájzban – igen, nálad is. Lássuk a legjobbak listáját!
Hogyan csináljuk?
Több módja lehet, mindegyik nagyon egyszerű.
Ha először fehéríteni szeretnéd a tojásokat, arra is van praktika. A legismertebb szerint azonos mennyiségű vizet és ecetet összekeverünk, annyit, hogy a tojásainkat ellepje, majd a tojásokat beletesszük, és forrásig melegítjük, közben egy kicsit megforgatjuk a darabokat. Ezután langyosra hűtjük, és egy durva szivaccsal ledörzsöljük róluk a barna színt.
A húsvéti tojásokat lehet forró vagy hideg módszerrel is festeni. Ha előbbit választod, nem kell megfőzni festés előtt a tojásokat, mert bővel lesz idejük a lében elkészülni. A hideg módszert és az előfőzést akkor érdemes választani, ha gyerekekkel alkotsz és biztosra akarsz menni a (nem) forrázás kérdésében. Erősebb színeket érsz el, ha a tojásokat együtt főzöd a színezőlével, és ha egész éjszakára a festőlében hagyod a darabokat.
Festés előtt a darabokat szappannal és vízzel érdemes megmosni, mert ha van a felületükön valamennyi zsiradék, az megakadályozhatja, hogy a festék megtapadjon.
A nyers tojásokat tedd egy edény aljára és öntsd fel annyi vízzel, amennyi ellepi őket, majd add hozzá színezőanyagot. A főzőlébe locsolj egy kis ecetet is (literenként 6-8 evőkanálnyit), ez segíti a szín megtapadását a tojáshéjon, majd főzd 15-20 percig a tojásokat. Hagyd a lében a tojásokat éjszakára.
Milyen színek készülhetnek?
Sárga színt legegyszerűbben úgy érhetsz el, ha őrölt kurkumaporral fested a tojásokat. Kurkumát az élelmiszerboltok többségében beszerezhetsz.
Narancssárga festőlé készülhet fél liter víz és 8-10 evőkanál pirospaprika-őrlemény segítségével. A festékanyagot 20-30 percig főzzük, mielőtt beletesszük a tojásokat (ez mindegyik színre vonatkozik). A kutyatej növény gyökere és a vöröshagyma külső héja is ezt a színt adja.
Lila szín eléréséhez a cékla leve tökéletes, de akár a lila hagyma burokleveleivel is elérheted ezt a színt. Ha épp azon gondolkodsz, mire menjen el a lottónyereményed, jó, ha tudod, hogy az áfonyalé és a fekete ribizli leve is remekül színezi a tojásokat.
Halvány rózsaszín tojásokat kapsz egy erős csipkebogyótea készítésével vagy a gránátalma levének felhasználásával.
Kék szín könnyen elérhető, ha apróra vágott vörös káposztát főzöl fél órán át, majd annak a levében pihenteted a tojásokat.
Vörösesbarna tojásokhoz a szintén a vöröshagyma levele lesz a segítségedre. Attól függően, hogy mennyire erős a hagyma, az eredmény sötétebb narancs, barna vagy világosabb árnyalat is lehet.
Halványzöld színt is varázsolhatsz, ha apróra vágsz spenótot, a petrezselyemlevelet, a zöld búzát, vagy akár csalánt, és főzöd fél órán át. A főtt tojásokat ebbe az erős főzetbe tedd, és pihentesd, amíg a kívánt színt meg nem kapod. Minél több és frissebb növényt használsz, annál élénkebb lesz a végeredmény.
A tojásfőzés receptjét pedig itt találod.
A cikk az ajánló után folytatódik
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés