Nem is tudtad, hogy ennyi természetes alapanyaggal festhetsz tojást – néhány közülük most is van a kamrádban

Olvasási idő kb. 3 perc

Mi is tudjuk, hogy a tojásfestékek is teljesen biztonságosak, mégis jobban szeretünk a természetes alternatívákkal alkotni. Így abból sem lesz baj, ha a gyerekek véletlenül bele találnak kóstolni a festőlébe, és bátran meg is ehetitek utána a tojásokat.

Tojást festeni a legtöbben nagyon szeretünk, akár gyerekekkel, akár nélkülük, ám nem mindenki tudja, mennyire menő, természetes tojásfestékek vannak, amik közül jó néhány akár most is akad a spájzban – igen, nálad is. Lássuk a legjobbak listáját!

Hogyan csináljuk?

Több módja lehet, mindegyik nagyon egyszerű.

Ha először fehéríteni szeretnéd a tojásokat, arra is van praktika. A legismertebb szerint azonos mennyiségű vizet és ecetet összekeverünk, annyit, hogy a tojásainkat ellepje, majd a tojásokat beletesszük, és forrásig melegítjük, közben egy kicsit megforgatjuk a darabokat. Ezután langyosra hűtjük, és egy durva szivaccsal ledörzsöljük róluk a barna színt. 

A húsvéti tojásokat lehet forró vagy hideg módszerrel is festeni. Ha előbbit választod, nem kell megfőzni festés előtt a tojásokat, mert bővel lesz idejük a lében elkészülni. A hideg módszert és az előfőzést akkor érdemes választani, ha gyerekekkel alkotsz és biztosra akarsz menni a (nem) forrázás kérdésében. Erősebb színeket érsz el, ha a tojásokat együtt főzöd a színezőlével, és ha egész éjszakára a festőlében hagyod a darabokat.

Festés előtt a darabokat szappannal és vízzel érdemes megmosni, mert ha van a felületükön valamennyi zsiradék, az megakadályozhatja, hogy a festék megtapadjon.

A nyers tojásokat tedd egy edény aljára és öntsd fel annyi vízzel, amennyi ellepi őket, majd add hozzá színezőanyagot. A főzőlébe locsolj egy kis ecetet is (literenként 6-8 evőkanálnyit), ez segíti a szín megtapadását a tojáshéjon, majd főzd 15-20 percig a tojásokat. Hagyd a lében a tojásokat éjszakára.

Milyen színek készülhetnek?

Sárga színt legegyszerűbben úgy érhetsz el, ha őrölt kurkumaporral fested a tojásokat. Kurkumát az élelmiszerboltok többségében beszerezhetsz. 

Narancssárga festőlé készülhet fél liter víz és 8-10 evőkanál pirospaprika-őrlemény segítségével. A festékanyagot 20-30 percig főzzük, mielőtt beletesszük a tojásokat (ez mindegyik színre vonatkozik). A kutyatej növény gyökere és a vöröshagyma külső héja is ezt a színt adja.

Lila szín eléréséhez a cékla leve tökéletes, de akár a lila hagyma burokleveleivel is elérheted ezt a színt. Ha épp azon gondolkodsz, mire menjen el a lottónyereményed, jó, ha tudod, hogy az áfonyalé és a fekete ribizli leve is remekül színezi a tojásokat.

Halvány rózsaszín tojásokat kapsz egy erős csipkebogyótea készítésével vagy a gránátalma levének felhasználásával. 

Ezek után bátran elfogyaszthatod a tojásokat
Ezek után bátran elfogyaszthatod a tojásokatImgorthand / Getty Images Hungary

Kék szín könnyen elérhető, ha apróra vágott vörös káposztát főzöl fél órán át, majd annak a levében pihenteted a tojásokat.

Vörösesbarna tojásokhoz a szintén a vöröshagyma levele lesz a segítségedre. Attól függően, hogy mennyire erős a hagyma, az eredmény sötétebb narancs, barna vagy világosabb árnyalat is lehet.

Halványzöld színt is varázsolhatsz, ha apróra vágsz spenótot, a petrezselyemlevelet, a zöld búzát, vagy akár csalánt, és főzöd fél órán át. A főtt tojásokat ebbe az erős főzetbe tedd, és pihentesd, amíg a kívánt színt meg nem kapod. Minél több és frissebb növényt használsz, annál élénkebb lesz a végeredmény. 

A tojásfőzés receptjét pedig itt találod.

A cikk az ajánló után folytatódik

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek