Ezt a húsvéti alapanyagot mindennap kellene enned, ha egészségesebb akarsz lenni

GettyImages-515230976

Mindig sejtettük, hogy a torma tud valamit, mert néha annyira csípős bír lenni, hogy az egészen biztosan elpusztít valami károsat a szervezetünkben, ám arra nem számítottunk, hogy ennyi tudományosan is igazolt előnye van. Semmi értelme csakis húsvétkor enni, már csak azt kell kitalálunk, milyen fogások mellett érdemes falni az év többi hónapjában.

A torma egy gyökérzöldség, amely csípős ízéről és illatáról ismert. Évezredek óta használják világszerte, jellemzően fűszerként, de gyógyászati célokra is. Ez a remek alapanyag számos olyan vegyületet tartalmaz, amelyek egészségügyi előnyökkel járhatnak, beleértve az antibakteriális és rákellenes hatásokat.

Az allil-izotiocianát néven ismert olajszerű folyadék a torma árulkodó illatát és ízét adja, és irritálhatja a szemet, az orrot, a torkot. A tormát általában lereszelik, ecetben, sóban, cukorban tartósítják, és ízesítőként használják.

Gyakran összekeverik a wasabival, egy másik csípős fűszerrel, amely gyakori a japán konyhában. A legtöbb japán étteremben kapott „wasabi” valóban tormapaszta, zöld ételfestékkel keverve. Az igazi wasabi (Wasabia japonica) egy teljesen más növényből származik, és inkább földes íze van, ráadásul fehér helyett eredetileg is zöld színű.

És vajon melyek a mi húsvéti kedvencünk legfontosabb előnyei?

Sokféle tápanyagot biztosít

Mivel a tormát általában kis mennyiségben fogyasztják, egy tipikus adag nagyon alacsony kalóriatartalmú, de számos ásványi anyagot és növényi vegyületet tartalmaz.

Egy evőkanál (15 gramm) elkészített torma ezeket mind biztosítja:

  • Kalória: 7
  • Fehérje: kevesebb mint 1 gramm
  • Zsír: kevesebb mint 1 gramm
  • Szénhidrát: 2 gramm
  • Rost: 0,5 gramm
  • Kis mennyiségű kalciumot, káliumot, magnéziumot, folsavat és egyéb mikrotápanyagokat is tartalmaz.

Sőt, ez a fűszeres zöldség számos egészséges növényi vegyületben gazdag, beleértve a glükozinolátokat, amelyek izotiocianátokra bomlanak, és megvédhetnek a ráktól és egyes fertőzésektől.

A torma még kis mennyiségben is számos lehetséges egészségügyi előnnyel jár.

Rákellenes hatása lehet

Ebben a gyökérzöldségben található glükozinolátok és izotiocianátok védelmet nyújthatnak a rák ellen azáltal, hogy gátolják a rákos sejtek növekedését, valamint elősegítik azok pusztulását.

Egyes tormavegyületek, mint például a szinigrin, antioxidánsként is működhetnek, és leküzdhetik a szabad gyökök által okozott sejtkárosodást. A reaktív molekulák növelhetik a betegségek, köztük a rák kockázatát, ha a szintjük túl magas a szervezetben.

Kémcsöves vizsgálatok azt sugallják, hogy a tormavegyületek megakadályozhatják a vastagbél-, tüdő- és gyomorrák kialakulását. Sőt, a peroxidáz, az ebben a gyökérben található enzim segít aktiválni és felerősíteni egy erős rákellenes vegyületet, amely az emberi hasnyálmirigyrák-sejteket célozza meg.

Egy kis tormakrém mindenhez jól jön
Egy kis tormakrém mindenhez jól jönF.J. Jimenez / Getty Images Hungary

Antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik

Az allil-izotiocianát, vagyis a tormagyökér levágása során felszabaduló olaj erőteljes antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezhet. Tanulmányok szerint számos veszélyes baktérium ellen harcolhat, beleértve az E. colit, a H. pylorit és a Salmonellát.

Egy kémcsőben végzett vizsgálat megállapította, hogy a tormagyökérből kivont izotiocianátok hatféle szájbaktériumot pusztítottak el. Egy másik hasonló vizsgálat arra a következtetésre jutott, hogy ezek az izotiocianátok négyféle gomba növekedését akadályozták meg, amelyek krónikus körömfertőzésekhez vezethetnek. Az izotiocianátok kapcsolódhatnak bizonyos enzimekhez, hogy megakadályozzák a baktériumsejtek növekedését, bár a pontos mechanizmus nem teljesen ismert.

Javíthatja a légutak egészségét

A torma fogyasztása köztudottan égő érzést okoz a melléküregekben, az orrban és a torokban. Emiatt gyakran használják megfázás és légzési problémák enyhítésére. Egy több mint 1500 ember bevonásával végzett vizsgálat úgy találta, hogy a 80 mg szárított tormagyökeret és 200 mg nasturtiumot tartalmazó étrend-kiegészítő ugyanolyan hatásos, mint a hagyományos antibiotikum a hörghurut kezelésében.

Ezek az eredmények arra utalnak, hogy a torma javíthatja a légúti egészséget, de további kutatásokra van szükség.

Lehetséges mellékhatások

Korlátozott mennyiségű információ áll rendelkezésre a túl sok torma étrendben vagy kiegészítőként történő fogyasztásának lehetséges mellékhatásairól.

Mivel azonban a torma nagyon csípős, a legjobb, ha takarékosan használjuk. Túl sok ebből a fűszeres gyökérből irritálhatja a szájat, az orrot vagy a gyomrot. Különösen kellemetlen lehet a gyomorfekélyben, emésztési problémákban vagy gyulladásos bélbetegségben szenvedők számára.

Ez a céklasaláta viszont az egyik kedvenc tormás receptünk:

Hozzávalók 2 személyre:

  • 3 darab cékla
  • 1 közepes darab zellergumó
  • 2 kisebb darab zöld alma lereszelve
  • 1 kis pohár joghurt
  • 1 nagy ek. tormakrém
  • 1 tk. méz
  • ízlés szerint só, tárkony, frissen tört rózsabors
  • 2 ek. majonéz

Elkészítés:

Főzd meg a céklát és a zellert, majd kockázd fel és keverd el az almával. A többi hozzávalót dolgozd össze egy tálban és forgasd össze a zöldségekkel. 

Előkészítési idő: 30 perc; elkészítési idő: 5 perc

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek