Lepényhalfilé édesköménnyel és szardellamártással. Önmagukban egyáltalán nem bonyolult összetevőkről van itt szó: fokhagymával párolt édeskömény... na bumm. Sózott, borsozott, serpenyőben sült lepényhal... mindenki evett már ehhez hasolnót. Rukkola citrommal és olívaolajjal... nem ismeretlen. Mégis, amikor a mártással együtt a tányérra kerülnek, csodálatos az ízharmónia. Tipikusan olyan étel ez, amivel bármilyen vendéget el lehet kápráztatni. Egyedül a mártás elkészítéséhez kell egy picinyke gyakorlat, minden más kezdő szakácsok számára is vállalható feladat.
A hal beszerzése okozhat egyedül egy kis nehézséget. Nem érdemes fagysztott hallal próbálkozni, azzal nagyon messze kerülnénk a kívánt eredménytől. Hipermarketek friss hal osztályán érdemes próbálkozni, ha megkérdezed, megmondják, hogy mikor érkezik a friss szállítmány, így biztosra mehetsz.
Giorgio Locatelli receptje alapján (Ízek Itáliája):
8 lebőrözött lepényhalfilé
2 édeskömyénygumó
4 ek extra szűz olívaolaj
3 gerezd fokhagyma
3 ek tej
40 g olajban eltett szerdellafilé
4 ek napraforgóolaj
1 fej radicchio vagy egy nagy csokor rukkola
1 citrom leve
só, bors
A lepényhalfiléket két réteg fólia között kicsit klopfold ki, a szeleteket tekerd fel, a végeit vágd egyenesre és rögzítsd fogpiszkálóval.
Az édesköménygumókat vágd hosszában félbe, majd 5 cm-es darabokra. Egy lábosban hevítsd fel az olívaolajat, tedd bele az édesköményt egy gerezd összetört fokhagymával. Fedd le, és 5 perc alatt párold puhára (érdemes alá egy kevés vizet is önteni). Zárd el ,és hagyd kihűlni a fedő alatt.
A tejet tedd egy kis lábosba a maradék fokhagymával, forrald fel, majd alacsony lángon főzd puhára a fokhagymát (kb. 10 perc). A szardellát közben tedd egy tálba a fokhagymás lábos fölé, és a gőz fölött villával kevergesd egy kicsit, amíg a szardella „felolvad”. Amikor szétesett, add a fokhagymás tejhez, önts hozzá még egy kevés tejet és botmixerrel pürésítsd. Adj hozzá 2 ek olívaolajat, keverd el - ezzel kész is van a mártás.
Egy nagy serpenyőben hevítsd fel a napraforgóolajat, tedd bele a haltekercselet, sózd, borsozd őket. Ha az egyik oldala megpirult, fordítsd meg a tekercseket. Zárd el a lángot ,és pihentesd 1 percig a halat.
Közben keverd össze a rukkolát a maradék olívaolajjal, citromlével, sóval és borssal. Tedd tányérra a salátát, rendezd köré az édesköményt és ültess a tetejére két haltekercset.
Leírva hosszú, de igazán nem munkás recept, az eredmény pedig felülmúl minden várakozást. Érdemes kipróbálni!