Lepényhal Locatelli módra

locatelli1Egy nagy séf által elkészített ételt arról lehet felismerni, hogy nagyon egyszerű, mégis utánozhatatlanul finom. Ezt az ételt ugyan én készítettem el, de Giorgio Locatelli receptje alapján. Egészen a kóstolás pillanatáig nem tartottam sokra azt, amit a tányérra tettem.

cikk-tipus-recept

Lepényhalfilé édesköménnyel és szardellamártással. Önmagukban egyáltalán nem bonyolult összetevőkről van itt szó: fokhagymával párolt édeskömény... na bumm. Sózott, borsozott, serpenyőben sült lepényhal... mindenki evett már ehhez hasolnót. Rukkola citrommal és olívaolajjal... nem ismeretlen. Mégis, amikor a mártással együtt a tányérra kerülnek, csodálatos az ízharmónia. Tipikusan olyan étel ez, amivel bármilyen vendéget el lehet kápráztatni. Egyedül a mártás elkészítéséhez kell egy picinyke gyakorlat, minden más kezdő szakácsok számára is vállalható feladat.

A hal beszerzése okozhat egyedül egy kis nehézséget. Nem érdemes fagysztott hallal próbálkozni, azzal nagyon messze kerülnénk a kívánt eredménytől. Hipermarketek friss hal osztályán érdemes próbálkozni, ha megkérdezed, megmondják, hogy mikor érkezik a friss szállítmány, így biztosra mehetsz.

locatelli2

 

Giorgio Locatelli receptje alapján (Ízek Itáliája):

8 lebőrözött lepényhalfilé
2 édeskömyénygumó
4 ek extra szűz olívaolaj
3 gerezd fokhagyma
3 ek tej
40 g olajban eltett szerdellafilé
4 ek napraforgóolaj
1 fej radicchio vagy egy nagy csokor rukkola
1 citrom leve
só, bors


A lepényhalfiléket két réteg fólia között kicsit klopfold ki, a szeleteket tekerd fel, a végeit vágd egyenesre és rögzítsd fogpiszkálóval.

Az édesköménygumókat vágd hosszában félbe, majd 5 cm-es darabokra. Egy lábosban hevítsd fel az olívaolajat, tedd bele az édesköményt egy gerezd összetört fokhagymával. Fedd le, és 5 perc alatt párold puhára (érdemes alá egy kevés vizet is önteni). Zárd el ,és hagyd kihűlni a fedő alatt.

A tejet tedd egy kis lábosba a maradék fokhagymával, forrald fel, majd alacsony lángon főzd puhára a fokhagymát (kb. 10 perc). A szardellát közben tedd egy tálba a fokhagymás lábos fölé, és a gőz fölött villával kevergesd egy kicsit, amíg a szardella „felolvad”. Amikor szétesett, add a fokhagymás tejhez, önts hozzá még egy kevés tejet és botmixerrel pürésítsd. Adj hozzá 2 ek olívaolajat, keverd el - ezzel kész is van a mártás.

Egy nagy serpenyőben hevítsd fel a napraforgóolajat, tedd bele a haltekercselet, sózd, borsozd őket. Ha az egyik oldala megpirult, fordítsd meg a tekercseket. Zárd el a lángot ,és pihentesd 1 percig a halat.

Közben keverd össze a rukkolát a maradék olívaolajjal, citromlével, sóval és borssal. Tedd tányérra a salátát, rendezd köré az édesköményt és ültess a tetejére két haltekercset.

Leírva hosszú, de igazán nem munkás recept, az eredmény pedig felülmúl minden várakozást. Érdemes kipróbálni!

Oszd meg másokkal is!
Mustra