Jegeld magad granitával!

Olvasási idő kb. 2 perc

granitasnyár/hűsítő/jeges

Amerikában létezik az a furcsa szokás, hogy az emberek jeget rágcsálnak – az olaszok, legfőképpen a szicíliaiak, kifinomultabb és finomabb megoldást találtak arra az esetre, amikor már muszáj jeget enni, annyira nagy a forróság.


Ez nem más, mint a granita – a fagyi könnyebb, jegesebb kistestvére.

Állagát tekintve lehet keményebb, jégkristályos, majdnem harapható vagy szinte krémes, kásás, szorbetszerű. Mindenféle gyümölcsből készítik, de nagyon népszerű az espresso- és a csokoládégranita is. Delux-verzió: a granita tetejére nagyadag tejszínhabot kanalaznak. Ennél hűsítőbb édességet nem találtak még ki!

Szerencsére az elkészítéséhez nincs szükség semmilyen bonyolult felszerelésre vagy szofisztikált alapanyagra. Egy mélyhűtőre és egy kis időre azért mindenképpen szükséged lesz.

A tennivaló csupán annyi, hogy az elékészített folyadékot egy nagy (kb. 20x30x5 cm-es) tálba teszed, és bedugod a mélyhűtőbe. Egy óra múlva villával kapard a fagyos részeket a tál közepe felé. Ezt félóránként ismételd meg, amíg az egész teljesen átfagy és kristályos lesz (2–4 óra). Fogyasztás előtt vedd ki a mélyhűtőből 5-10 percre, hogy kicsit felengedjen. Figyelj rá, hogy a maradék ne engedjen fel, keverd át és fagyaszd vissza.

Görögdinnye-granita (kb. 1 l)

• 1 l görögdinnyelé (kb. 1,5 kg görögdinnye turmixolva)
• 10 dkg cukor
• 2 dl víz
• 1 ek frissen facsart citromlé


A görögdinnyét hámozd meg, magzd ki és turmixold teljesen folyékonyra. Egy kis lábosban forrlad fel a vizet a cukorral. Ha a cukor teljesen felolvadt, keverd a szirupot a dinnyeléhez, csepegtess bele egy kevés citromlevet, és a fent leírtak szerint fagyaszd le.

Csokoládégranita (kb. 1 l)

• 1 l víz
• 20 dkg cukor
• 5 dkg keserű kakaópor
• 20 dkg jó minőségű keserűcsokoládé
• 1 tk vaníliakivonat
• 1 csipet só


A vizet egy közepes lábosban főzd össze a cukorral, a sóval és a kakaóporral. Forrald fel, és kevergetve ½ percig hagyd bugyogni. Húzd le a tűzről, add hozzá az összetört csokoládét, és addig keverd, amíg teljesen felolvad. Tedd bele a vaníliakivonatot, és hagyd langyosra hűlni. A fentiek szerint fagyaszd le.

Ha ez bejött, nézd meg a következőket is:

A spanyolok tudják a tutit: folyékony halmazállapotú energiaforrás, egy kis alkohollal megbolondítva, minimális erőfeszítéssel. | Bloody Mary Gazpacho

Egy kis nyalánkság mindig jólesik, főleg, ha csak öt perc munka van vele, és nemcsak hűsít, legalább annyira bódít is. | Felnőttjégkrém

Nem csoda, ha ebben a forróságban nincs kedve senkinek főzni – de enni azért mégiscsak kellene, még akkor is, ha leginkább az ásványvíz fogy. | Forróságban főzni?

 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek