Ilyenkor ősszel az összetettebb ízek és a tartalmasabb ételek után kiált szervezetünk, bűn lenne megtagadni tőle az élvezeteket. A kacsa nem tartozik a sovány húsok közé, de nem is ígényli a nehéz köretet. Gyümölccsel, salátával, sült zöldségekkel párosítva már a kilóink miatt sem kell annyira aggódnunk. Párolt kacsacomb mellé kiváló választás a körte - jó hatással van az emésztőrendszerre és emellett nagyon finom is.
Azok, akik nem szeretik a hús-gyümölcs kominációt, gondolják újra álláspontjukat, mert nagyon sok jó dologról lemaradnak!
Hozzávalók 4 személyre:
4 kacsacomb
3 közepes hagyma
6 gerezd fokhagyma
3 dl vörösbor
3 dl víz
5 szem szegfűbors
só
bors
4 körte
2 ek vaj
2 ek juharszirup
só bors
A kacsacombokat mosd meg, töröld szárazra. A hagymát vágd vékonyra, a fokhagymagerezdeket nyomd össze.
Egy nagy serpenyőben a hagymát és a fokhagymát 1 ek olajon párold üvegesre, szórd rá a szegfűborsot. A kacsacombokat szórd meg egy kevés sóval és frissen őrölt borssal, majd helyezd a serpenyőbe bőrös oldalukkal lefelé. Közepesen erős lángon addig pirítsd, amíg szép mélybarna színt kapnak.
Fordítsd meg a combokat és húsos oldalukon is pirítsd le őket (2-3 perc). Mérsékeld a lángot, fordítsd meg a combokat, hogy a bőrös oldaluk felfelé legyen, öntsd fel a húst a vörösborral és fedő alatt párold egészen puhára (kb. 1 óra). Ha szükséges pótold a folyadékot vízzel.
A körtéket vágd félbe, hintsd meg egy egészen kevés sóval és frissen őrölt borssal. Egy közepes lábosban olvassz fel 2 ek vajat. Tedd rá a körtéket és fedő alatt alacsony lángon párold őket félpuhára. Vedd le a fedőt, a lángot vedd erősebbre. Locsold meg a körtéket juharsziruppal és pirítsd 1-2 percig, amíg egy kicsit karamellizálódnak.