Amikor a McDonald's McGourmet címen szakácsversenyt rendezett, senki nem gondolt arra, hogy korrekt eseményen vehet részt. Szerzőnk a show után csak annyi kifogással élt, hogy kicsit hosszúra nyúlt az esemény, de ennek ellenére jól szórakozott. Bár azt is írta, valószínűleg a versenyzők ezzel biztosan nem értenének egyet, hiszen a zsűri nem bánt velük kesztyűs kézzel.
Az egyik legnagyobb hazai példakép Bíró Lajos séf úr
"Fontosnak tartom a zsűrizéskor, hogy hiteles, szakmájukat maximális szinten értő és művelő emberek bírálják a versenyzők munkáit. Olyanok, akik a kritikáikat is megmondják, akik véleményére lehet adni, hisz ebből lehet a legtöbbet tanulni. Úgy gondolom, hogy ez a McGourmet Szakácsversenyre teljes mértékben igaz volt, emiatt a kritikákat megszívlelendő tanácsként fogom fel" - mondta a győztes, azaz Pavlicsek Csaba a Díványnak.
Állítólag már a verseny előtt Bíró Lajostól tartott a leginkább, de persze erről a lehető legudvariaskodóbb formában volt csak hajlandó megemlékezni. "Minden kritikából sokat tanultam, ugyanakkor számomra az egyik legnagyobb hazai példakép Bíró Lajos séf úr, ezért természetesen az ő bírálata volt számomra a legmeghatározóbb - tőle tartottam a legjobban." Az esemény végén Pavlicsek Csaba 1 millió forintot tehetett zsebre, amit szakmai fejlődésére fordíthat. Tervei szerint a párizsi L'Ecole Lenotre iskolában megy, de ha ez nem jön össze az olaszországi Gasztronómiai Tudományok Egyetemén szeretne továbbtanulni.
Pavlicsek Csaba kizárólag a Dívány olvasóival osztotta meg azt a receptet, amelyet a zsűri a legjobbnak ítélt az eseményen. Íme az egymilliót érő fogás:
Porhanyós csirkemellfilé, formázott vadgomba raguval, házi burgonyalepénnyel, paprikás mártással, petrezselymes olajjal
Alaplé: Hideg vízben felteszünk főni csirkefarhátat, ha felforrt, lehabozzuk, utána bezöldségezzük ízlés szerint sárgarépa, karalábé, petrezselyemgyökér hozzáadásával, sózzuk, egész borsozzuk, majd lassú tűzön 2-2,5 órán át főzzük. Ha kész sűrű szövésű ruhán leszűrjük. Ezt használjuk a mártásunk alapjául.
Paprikás mártás: Vajon megpirítunk 1 fej finomra vágott vöröshagymát, 1 gerezd fokhagymát, ha megpirult, félrehúzzuk a tűzhelyről, megszórjuk házi fűszerpaprikával. Ezután visszatesszük a tűzhelyre, kevés alaplevet öntünk rá, majd hozzáadunk 1 közepes fej felkockázott paradicsomot, és egy kisebb, felkockázott tv-paprikát, továbbá a csirkemellek formázásával le esett nyesedéket. Ha kissé megpirult, hozzáadjuk a többi alaplevet. Így lassan, 30-40 percet főzzük, ha kész, botmixerrel leturmixoljuk, majd visszatesszük a tűzhelyre, ahol 2 evőkanál tejföllel és 1 evőkanál tejszínnel hőkiegyenlítéssel dúsítjuk mártásunkat, kóstoljuk, ha szükséges ízesítjük.
Gomba ragu: 15 dkg baconszalonnát felcsíkozunk, 1 gerezd fokhagymát kés lapjával összetörünk, majd finomra vágjuk, együtt pirítjuk a szalonnával, ehhez adjuk hozzá a tetszőlegesen darabolt erdei gomba keveréket és hirtelen megpirítjuk. Végül sózzuk, fehér borssal fűszerezzük, finomra vágott petrezselyemmel megszórjuk. Csirkemell filé: A csirkemelleket formázzuk, úgy, hogy egy darab szép mellet kapjunk. Sóval, fehér borssal bedörzsöljük. A serpenyőt jól felforrósítjuk, mindkét oldalára vaj és olíva olaj keverékében aranybarna kérget sütünk. A sütőt 70 fokra előmelegítjük, majd serpenyőstől betesszük a melleket 6-8 percre a sütőbe.
Burgonyalepény: A burgonyát megtisztítjuk, majd félbe vágjuk, és a fél burgonyákat vékony szeletekre vágjuk. Egy kiolajozott tepsibe elterítjük a burgonyaszeleteket, majd erre egy réteg vékonyra felszeletelt vöröshagymát teszünk. Ízlés szerint ez készíthető még szalonnával, sonkával, bármivel, ami jellegéhez passzol. Sózzuk, borsozzuk. Készítünk egy sűrű, sós palacsintatésztát szódavíz nélkül, majd ezzel 2 cm vastagon befedjük a burgonyát. A tetejére pár csepp olajat csepegtetünk, majd előmelegített sütőbe téve, 200 fokon 35-40 percet sütjük. Petrezselyemolaj Fogunk egy csokor petrezselymet, ezt olíva olajjal és egy csipet sóval összeturmixoljuk.
Magyaros bruschetta
Bruschetta vagdalék: 4 db közepes tv paprikát kicsumázunk, majd félbevágunk, az erezetet eltávolítjuk. Vékony csíkokra felvágjuk, majd ezeket a csíkokat nagyon apró kockákra daraboljuk. 6 db közepes paradicsomot negyedekbe vágunk, kimagozunk, majd szintén apró kockára daraboljuk. Ehhez 2 gerezd fokhagymát, és 1 kiskanál finomra vágott lilahagymát adunk, az öntettel összedolgozzuk.
Öntet: Ízlés szerint olíva olajat, citromlevet, fehérborecetet, erőspistát kikeverünk, ehhez adunk finomra vágott petrezselymet. A végén sózzuk, borsozzuk, olívaolajjal dúsítjuk, ha szükséges.