Ebben a levesben az a jó, hogy csak a krumpli kötelező, az összes többi cserélhető. Készülhet újhagymával, póréval vagy vöröshagymával, de dió helyett használhatunk mandulát, sőt tökmagot is. Utóbbi esetben a kacsazsírt rögtön cseréljük is le tökmagolajra.
Ha gyerekek nem esznek belőle, egy evőkanálnyi konyak csak jót tesz a levesnek is, nekünk is.
Hozzávalók:
1 fej hagyma karikákra vágva
2 ek kacsazsír
2 marék dió
1 kg újkrumpli megsikálva, felkockázva
só, bors
1 dl tejszín azoknak, akik szerint tejszín nélkül nincs krémleves
A hagymát megdinszteljük a kacsazsíron, majd a diót is megpirítjuk rajta egy picit. Rádobjuk a krumplit, felöntjük vízzel, sózzuk és borsozzuk, majd puhára főzzük. Botmixerrel pépesítjük. Langyosan a legfinomabb.