1. Libamáj brulée
A recept beküldője: Kiss Katalin, Győrújfalu.
Hozzávalók 2-4 személyre:
220 gramm friss libamáj
2 cl Tokaji aszú (elég a három puttonyos)
2 cl konyak
2 teáskanál kakukkfű apróra vágva (lehetőleg friss)
1 csipet/tekerés feketebors a borsdarálóból
1 csipet tengeri só
2 teáskanál barna cukor
Kb. 5 db jégkocka
A 220 gr libamájat (kb. 2 darab) vágd össze nagyon kicsi darabokra és hintsd meg a kevés tengeri sóval és darálj rá friss borsot.
Keverd össze a konyakot, bort és a kakukkfüvet és add hozzá a darabokra vágott, befűszerezett libamájat. A keveréket tedd be a hűtőbe legalább két órára.
A sütőt melegítsd fel 180 °C-ra. A libamájat vedd ki a hűtőből és a jégkockákkal együtt turmixold össze, majd öntsd 4 kis tálkába, melyeket lehet sütőben is használni. A massza tetejét simítsd el.
A tálkákat tedd bele egy vízzel feltöltött magasabb falú tepsibe, és kb. 5 percig hagyd a sütőben, majd vedd ki és hűtsd le őket. Miután kihűltek, szórd meg a barnacukorral és karamellizáld „zsebsárkány” segítségével, vagy ha ilyennel nem rendelkezel a sütő grillező fokozatával magas hőfokon.