Nyaralni mész? 4 jel, amely arra utal, hogy a víz nem biztonságos az úszáshoz

GettyImages-1179340277
Olvasási idő kb. 6 perc

Míg a legtöbb tó partja nyáron strandként csábít, addig akadnak olyan vizek, melyeket jobb messziről elkerülni. Annak érdekében, hogy te is felismerd az intő jeleket akár a világ másik felén is, hoztunk néhány tippet arra, hogyan vedd észre, ha a víz, amiben úszni készülsz, veszélyes az egészségedre.

A világban számos helyen alakultak ki látványos állóvizek, melyek a legtöbb élőlény számára mérgezőek. Noha gyakran az emberi tevékenység a felelős, előfordul, hogy a természet maga alkotja meg ezeket a szörnyű csodákat. Etiópiában például, a Danakil-mélyedésben szürreális táj tárul fel a látogatók előtt. A forró tavak vize sárga a természetes klórtól és kéntől. A pokol kapujaként emlegetett, barátságtalan vidék az emberek számára veszélyes, egyes mikrobák azonban jól érzik magukat.

4 jel, amely arra utal, hogy a víz nem biztonságos az úszáshoz

A cseppet sem megtisztelő címért több part is versenyben vanA dél-afrikai Gansbaai például arról híres, hogy bár remek hullámokkal kényezteti a szörfösöket, aki igazán jól érzi itt magát, az a nagy fehér cápa, ami nem teszi kifejezetten látogatóbaráttá a környéket. Hasonlóan cápákban gazdag a franciaországi Réunion sziget az Indiai-óceánon – itt sem érdemes lubickolnunk.

A kaliforniai Bolsa Chica State Beach kisebb, de nem kevésbé veszélyes élőlényekkel várja a strandolókat: itt él a sárgahasú tengeri kígyó, akivel szintén nem szeretnél találkozni. Az állat jól úszik és merül, marása pedig a legtöbb esetben halálos. Nemcsak a vízben, de akár a környéken is rád hozhatják a frászt, például egy emlős, aki a Virginia Beachet teszi élvezhetetlenné Amerikában. A part környékén vadon élő rókák garázdálkodnak, megtámadva embereket és házi kedvenceket egyaránt. 

Nem kell, hogy a víz veszélyes legyen, mert ha a fejedre ugranak, tiszta vízben is lehet bajod
Nem kell, hogy a víz veszélyes legyen, mert ha a fejedre ugranak, tiszta vízben is lehet bajodJohn Rensten / Getty Images Hungary

Amikor az algák a felelősek

Előfordulhat, hogy a tavakban, folyókban és óceánokban nem biztonságos az úszás a méreganyagok és a mikrobák miatt, amelyek megbetegíthetik az embereket. A zöldes, zavaros vagy bűzös vizet mérgező algavirágzás okozhatja. 2014-ben például mérgező algavirágzás miatt voltak kénytelenek mellőzni a csapvizet az Ohio állambeli Toledo lakói, Floridában pedig 2016-ban és 2018-ban is szükségállapotot rendeltek el a jelenség miatt.

A tengerekben, óceánokban elsősorban az algák idéznek elő mérgező algavirágzásokat, bár az édesvizekben is okoznak gondot.

Egészségügyi tisztviselők szerte az Egyesült Államokban figyelmeztetést adtak ki a mérgező algavirágzás miatt, amely megmérgezheti a vízi ökoszisztémákat, és veszélyessé teheti a vizeket az abban úszók számára. Hazánkban az algaburjánzástól a Balaton esetében félünk minden évben, idén nyáron egyelőre még nem kellett miatta visszatartanunk magunkat a strandolástól.

Az algák azonban csak egy csoport jelentenek a sok mikroszkopikus élőlény közül, amelyek megbetegíthetik a kezeletlen vízzel érintkező embereket és állatokat. Úszók megbetegedtek már hasmenést és hányást okozó vírusokkal, miután véletlenül lenyelték a szennyvízzel szennyezett vizet, néhányan pedig hirtelen meghaltak a meleg vizekben szaporodó agyevő amőbák miatt. Érdemes hát odafigyelni, elolvasni a táblákat, tájékozódni szakemberektől, és tudni, mit is kell elkerülni. Íme 4 fontos jele annak, hogy a víz nem biztonságos.

1. Zöldes, zavaros víz

Az algák és a cianobaktériumok a meleg, lassan mozgó, tápanyagokban gazdag vízben ellenőrizhetetlenül növekedhetnek. A melegedő hőmérséklet és a szórványos viharok ideális feltételeket teremtenek az algák „virágzásához”. Az édesvizekben a tápanyagok (nitrogén, foszfor, kálium stb.) feldúsulásának hatására, vagyis az ún. eutrofizáció következtében a cianobaktériumok és/vagy más algák elszaporodnak és zavarossá teszik a vizet. Sajnos ennek következményeképpen az elszaporodott algák elvonhatják az oxigént a vízből, és más szervezetekre toxikus anyagokat választhatnak ki. A levegő elfogyását követő rothadási folyamatok a vizek minőségét károsan befolyásolják.

Alaposan nézd meg a vizet
Alaposan nézd meg a vizetKinga Krzeminska / Getty Images Hungary

Nem minden algavirágzás jelent veszélyt az emberre, de bizonyos fajokról ismert, hogy olyan méreganyagokat termelnek, amelyek megbetegíthetnek minket. Egyesek kértek már sürgősségi ellátást algákkal összefüggő megbetegedések miatt, miután beleúsztak, ittak vagy véletlenül belélegeztek fertőzött vizet.

A New York-i Állami Egészségügyi Minisztérium szerint az algavirágzások zöld, kék-zöld, sárga, fehér, barna, lila vagy vörös színűek lehetnek. A vízben kiömlött festéknek tűnő színfoltok, vagy a gyanús hab a felületen algák virágzását jelezhetik.

2. Bűzlő, rossz szagú állóvíz

Egy kaliforniai vízminőségi útmutató szerint a káros algavirágzások bűzös gázokat bocsáthatnak ki, amelyeket a rothadt tojásokhoz, szeptikus tartályokhoz és benzinhez hasonlítanak. Az emberi orr különösen érzékeny a hidrogén-szulfidra, egy természetben előforduló gázra, amely a bomlás során szabadul fel, így ez jó eséllyel neked is fel fog tűnni. 

3. Csövek, amelyek a vízbe vezetnek

A kellemetlen szagú víz az emberi vagy állati hulladéknak is betudható, amely az úszóhelyekre szennyvízcsöveken keresztül is bekerülhet. Ideális esetben a szennyvizet egy szennyvíztisztító telepre irányítják, hogy eltávolítsák a szennyező anyagokat, mielőtt azok a környezetbe kerülnének, de sok helyütt a világban nem feltétlenül megoldott a helyzet. A Környezetvédelmi Ügynökség szerint a heves esőzések növelik annak kockázatát, hogy a szennyvíz a megfelelő tisztítás előtt kifolyjon, vagy a haszonállatok trágyája a vizekbe kerüljön.

4. Táblák jelzik, hogy úszni tilos

Akárhol is járunk a világban, vegyük figyelembe a helyi figyelmeztetéseket, tiltó táblákat. Ha egy tábla azt jelzi, hogy egy fürdőhely zárva van, az talán a baktériumok vagy toxinok magas szintje miatt van így, ami nem biztonságos. Más veszélyt is jelezhet, még akkor is, ha víz tisztának és nyugodtnak tűnik. 

Például korábban a texasi Brazos folyó hatósága nemrégiben figyelmeztetést adott ki, hogy figyeljenek az agyevő amőbákra, amelyek a hőmérséklet emelkedésével jelen lehetnek az édesvízben. A Naegleria fowleri fertőzések viszonylag ritkák, de az elmúlt években egyre gyakoribbá váltak külföldön, ezért minden eddiginél fontosabb figyelembe venni a vízminőségre vonatkozó figyelmeztetéseket.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Ezt olvastad már?
Érdekességek