Becslések szerint évente mintegy 48 millióan kerülnek kórházba ételmérgezés gyanújával csak Amerikában. Közülük legtöbben hányingerre, émelygésre panaszkodnak, egyes esetekben viszont a tünetek súlyosbodhatnak, és akár életveszélyessé is válhatnak.
4 veszélyes étel, amitől megbetegedhetsz, ha nem megfelelően tárolod
Míg sokan tudjuk, hogy bizonyos élelmiszerek nagyobb valószínűséggel szennyeződnek be rossz baktériumokkal, és rosszullétet okoznak (gondoljunk csak a fagylaltra, a tenger gyümölcseire és tojásra), más, kevésbé ismert élelmiszerek helytelen tárolás vagy kezelés esetén is betegségeket okozhatnak.
Itt Jeff Nelken élelmiszer-biztonsági szakértő négy meglepő, veszélyes élelmiszert vett sorra, lássuk a legfontosabbakat!
1. Házi fokhagyma olajban
Míg az otthon összedobott fokhagymás olaj ínycsiklandó, súlyos betegségeket okozhat, ha nem megfelelően kezelik vagy tárolják.
Gyökérzöldségként a fokhagyma érzékeny a Clostridium botulinum baktériumok spóráira, amelyek általában megtalálhatók a talajban, mondja Nelken. Noha oxigén jelenlétében ártalmatlanok, ezek a spórák oxigén nélküli körülmények között virágoznak, például ha fokhagymát és olajat palackoznak, magyarázza.
Ahogy a spórák ebben az oxigénmentes környezetben kihajtanak, idegmérget termelnek, ami botulizmushoz, az idegrendszert érintő betegséghez vezethet, amely légzési nehézséget, izombénulást és súlyos esetekben halált is okozhat.
Következésképpen a botulizmus kockázatának csökkentése érdekében a házi fokhagymás olajat mindig hűtőszekrényben kell tárolni, és két-három napon belül fel kell használni.
2. Házi zöldségkonzerv
Az olajban lévő fokhagymához hasonlóan a konzerv- vagy otthon fermentált élelmiszerek nagyobb kockázatot jelentenek a botulizmus toxin általi szennyeződésre. A Centers for Disease Control and Prevention szerint valójában az otthoni zöldségkonzerv a botulizmus kitörésének első számú oka az Egyesült Államokban.
A CDC szerint az alacsony savtartalmú élelmiszerek, köztük a spárga, a zöldbab, a répa, a kukorica, a burgonya, néhány paradicsom és a füge a leggyakoribb forrásai az otthoni befőzéssel összefüggő botulizmusnak.
3. Rizs
A rizs az egyik leggyakoribb élelmiszer-mérgezési kockázattal járó alapanyag, és nemcsak népszerűsége miatt. A száraz rizs tartalmazhat Bacillus aureus spórákat. Egy kis nedvesség hatására ezek a spórák szaporodhatnak és megbetegíthetnek.
Éppen ezért a nyers rizst mindig hűvös, száraz helyen kell tárolni. A biztonság kedvéért töltsd egy légmentesen záródó edénybe, miután kinyitottad, és tartsd a kamrában (vagy akár a fagyasztóban).
Az élelmiszer-biztonsági aggályok azonban nem érnek véget a száraz rizzsel: a főtt rizs tökéletesen nedves környezetet biztosít a potenciálisan mérgező kórokozóknak. Az Ausztrál Élelmiszer-biztonsági Intézet szerint a rizs, amelyet más magas kockázatú élelmiszerekkel, például tenger gyümölcseivel, sertéshússal vagy tojással kevernek össze, még nagyobb valószínűséggel fertőződik.
A főtt rizs megfelelő tárolásához először vedd le a tűzről, és gyorsan hűtsd le, hogy megakadályozd a baktériumok elszaporodását. Ha kihűlt, zárd le a rizst egy légmentesen záródó edénybe, és már hűtheted is akár le három-négy napig.
A maradék rizs újramelegítésekor forrósítsd mindig addig, amíg valóban felhevül, hogy elpusztítsd a káros baktériumokat.
4. Gyümölcs
Akár hiszed, akár nem, a friss gyümölcsök is veszélyesnek számíthatnak, mondja Nelken. Az AIFS szerint például a bogyók és a sárgadinnye esetében nagy a fertőzés kockázata, mivel az olyan baktériumok, mint a listeria és a szalmonella, virágoznak a meleg, nedves éghajlaton, ahol ezeket a gyümölcsöket termesztik.
Segíthet megelőzni az ételmérgezést, ha alaposan megmossuk (és szárazra töröljük) a gyümölcsöket, és alacsony hőmérsékletre hűtjük, hogy lelassítsuk a baktériumok szaporodását.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés