A vérszegénység 5 árulkodó jele a sápadtságtól a furcsa sóvárgásig

A bőr, a köröm vagy az étvágy változásai a vashiány miatti vérszegénységre utalhatnak, és az állapot gyakran egészen hihetetlen sóvárgásokkal jár. Lássuk a legfontosabb tüneteket!

A vérszegénység tünetei számos problémához kapcsolódhatnak, ezért a körülmények (és a megfelelő orvosi vizsgálat) kulcsfontosságúak. A vérszegénység, a leggyakoribb vérbetegség olyan állapot, amelyben a szervezetnek nincs elegendő egészséges vörösvérsejtje a vérben az oxigén elosztásához. 

Dr. Aaron Goodman hematológus, az UC San Diego Health professzora szerint a vérszegénység egyik leggyakoribb tünete a fáradtság, ami annyira gyakori tünet, és oly mértékben jellemző a hétköznapokra, hogy ha egyedül ezzel jár a vérszegénység, az nagyban megnehezíti az emberek számára, hogy felismerjék.

„Néhány ember tünetmentes lehet. Ráadásul a leggyakoribb panasz, amivel az orvosok találkoznak, a fáradtság, és bizony sok minden okozhat fáradtságot, így érdemes a többi tünetet is ismerni”

– emelte ki a doktor. „Ha ilyenkor vasat adunk a hiányos betegeknek, sokkal jobban érzik magukat. Ez a világ legegyszerűbb megoldása” – fűzte hozzá, kiemelve, hogy a vérszegénység vérvizsgálattal könnyen és biztosan diagnosztizálható. Vannak speciálisabb tünetek is:

1. A rendellenesen sápadt bőr gyakori tünet lehet

Előfordulhat, hogy a vörösvértestek hiánya megjelenik a bőrön, különösen vashiányos vérszegénység esetén, amely a leggyakoribb típus. 

Azonban nem a vérszegénység az egyetlen magyarázat a rendellenesen sápadt bőrre. A vashiány okozta vérszegénység összefügghet a menstruációval, a havi vérveszteség mellékhatásaként – emelte ki a szakember a lehetséges okokat taglalva. 

2. Ha vérszegény vagy, jeget akarsz 

Ha azon kapod magad, hogy a jégkockatartót keresed egy kis harapnivalóért, vérszegény lehetsz. 

A vérszegénység egyik furcsább mutatója az étvágy megváltozása, beleértve a hirtelen vágyat, hogy az érintettek jeget vagy akár földet egyenek. 

Nagyon bizarrul hangzik, de bizonyos embereknél a vashiány úgy jelentkezik, hogy kívánni kezdik a földet: legszívesebben megennék akár a termőföldet, de akár az agyagot, a kukoricakeményítőt, a krétát is.

Goodman szerint nem világos, miért történik ez. 

„Őrülten hangzik, de valóságos”

– erősítette meg a szakember. 

3. A törékeny vagy kanál alakú körmök vashiányt jelezhetnek 

Az ember keze és a lába is segíthet feltárni a vérszegénység figyelmeztető jeleit. A vas hiánya törékeny textúrához vagy homorú bemerüléshez vezethet a körmök közepén, ami kanál alakú, koilonychia néven ismert megjelenést eredményezhet.

A jelenség azonban viszonylag ritka.

„Ez a vashiány súlyos formáinál fordul elő, de meglehetősen szokatlan a többi tünet gyakoriságához képest”

– mondta Goodman.

4. A száj körüli sebeket vitaminhiány okozhatja

Ha repedéseket vagy sebeket észlel valaki a szája körül, jó, ha tudja, hogy ez a vitaminhiányos vérszegénység számos típusának egyikével hozható összefüggésbe, amely az alacsony B12-szintből ered. A vashiányos vérszegénység szájsebeket is okozhat. 

„Ezek a vérszegénység típusától függnek, és általában a vérszegénység előrehaladott stádiumaiban jelennek meg” – emelte ki Goodman. 

A legjobb, ha orvos állapítja meg
A legjobb, ha orvos állapítja megKatarzynaBialasiewicz / Getty Images Hungary

5. A duzzadt, vörös vagy sima nyelvet néha vérszegénységi nyelvnek nevezik

A tápanyaghiány előrehaladottabb stádiumában a vérszegénységben szenvedő betegek nyelvének sajátos textúrája és megjelenése alakulhat ki a rendellenességgel kapcsolatban. 

„Az állapot bizonyos formáival megvastagodott, fényes nyelv jár együtt. Ugyanakkor egy kezemen meg tudom számolni, hányszor láttam ilyet” – mondta Goodman.

A duzzanatot – még ha ritkán jelenik is meg – bőrpír vagy fájdalom is kísérheti.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek