Jó hír azoknak, akiknek magas a vérnyomása: a világ egyik legfinomabb italát kell inni, hogy csökkenjen

GettyImages-894381192

Mi pedig képesek voltunk eddig visszafogni magunkat, és csak hétvégén, egy kalács mellett meginni belőle egy adagot, miközben akár mindennap ihattuk volna egy egészséges változatban. Ám a jó hír, hogy megannyi elvesztegetett, reggeli kakaó nélkül töltött év után végre legálisan, a tudomány jóváhagyásával ihatjuk rendszeresen kedvencünket.

Kezdjük egy kis okoskodással, hogy még világosabb legyen, mennyire fantasztikus hatása van egyik kedvenc alapanyagunknak: vérnyomásnak nevezik a folyamatot, melynek során az erekben áramló vér nyomást gyakorol az érfalra, míg a pulzus a percenkénti szívverések számát jelenti. Való igaz, hogy sokszor, különösen terhelés alatt egyszerre emelkednek, de normál esetben ez nem törvényszerű. Ajánlások szerint a vérnyomás 120/80 Hgmm értéken tekinthető jónak, míg pulzusnál a percenkénti 60-80-as érték. De azt, hogy mi számít normális értéknek, egyéni sajátosságok is meghatározzák.

Szívinfarktus, stroke, szívelégtelenség – csak néhány betegség, melynek kialakulását a magas vérnyomás előidézheti. A pulzusemelkedést kiváltó panaszokról ellenben ritkán esik szó, pedig pajzsmirigybetegség, gyulladás, vérszegénység is állhat a hátterében. A magas vérnyomás tehát veszélyesebbnek mondható az alacsonynál, ám jó hírünk is van: úgy tűnik, a kakaó segít valamennyit azokon, akiknek túl magas a vérnyomása. 

Hipertónia: a kakaóflavanolok csökkenthetik a vérnyomást

A kakaóban lévő flavanolok segíthetnek csökkenteni a vérnyomást – mutatták ki friss kutatások.

A szív- és érrendszeri betegségek kockázati tényezőit, például a magas vérnyomást azonnal kezelni kell a további szövődmények kockázatának csökkentése érdekében.

Egy nemrégiben végzett valós kutatás kimutatta, hogy a kakaóflavanolok csökkenthetik az artériák merevségét és csökkenthetik a vérnyomást egészséges felnőtteknél, de csak akkor, ha a vérnyomásuk magas.

Mindez arra utal, hogy normál vérnyomás esetén nem esett az érték az egészséges szint alá.

A szív és az erek egészsége kritikus fontosságú az általános jóllét szempontjából. A szív a vért pumpálja az egész testben, ellátva azt a működéséhez szükséges oxigénnel és tápanyagokkal. A kutatók folyamatosan vizsgálják a szív- és érrendszeri egészséget befolyásoló és javító tényezőket.

Az egyik érdekes terület, hogy a kakaó egy összetevője – különösen a kakaóflavanolok – hogyan befolyásolhatja a vérnyomást és az artériák merevségét.

A tanulmány megállapította, hogy a kakaóflavanolok hatékonyan csökkenthetik a vérnyomást az ideális vérnyomású embereknél, ráadásul csökkentik az artériák merevségét is. 

A szív- és érrendszer egészségének fontossága

A szív- és érrendszeri betegségek egy gyűjtőfogalom, amely a szív és az erek rendellenességeire utal. Bizonyos kockázati tényezők növelhetik a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának esélyét. A magas vérnyomás, az egészségtelen koleszterinszint és az elhízás mind növelhetik a szívbetegségek kialakulásának kockázatát.

Ezeknek a tényezőknek a szabályozása, például gyógyszerekkel és életmódbeli változtatásokkal, javíthatja a szív- és érrendszeri egészséget, és csökkentheti a súlyosabb egészségügyi problémák kockázatát. A beavatkozási terv azonban személyenként máshogy néz ki. Akár az egészségesek is tehetnek bizonyos lépéseket tehetnek annak érdekében, hogy csökkentsék egyes kockázati tényezők, például a magas vérnyomás kialakulásának esélyét.

Már csak a kakaó hiányzik
Már csak a kakaó hiányzikVictor Manuel Mulero Ramirez / Getty Images Hungary

Kakaó, vérnyomás és artériák

A jelenlegi tanulmány kutatói megjegyzik, hogy korábbi kontrollált klinikai beavatkozási vizsgálatok kimutatták a kakaóflavanolok (CF) vérnyomáscsökkentő és artériás merevséget csökkentő hatásait egészséges emberekben.

Mivel azonban ezek a vizsgálatok szigorúan ellenőrzött körülmények között zajlottak, a kutatók látni akarták, hogy ez a beavatkozás mennyire működik a valós életben.

A kutatók egy olyan vizsgálati tervet alkalmaztak, ahol kis számú résztvevő többször is ki volt téve ugyanazon beavatkozásnak vagy placebónak. Ezután összehasonlították az eredményeket egyénileg és az egyének között is.

A vizsgálatban tizenegy egészséges felnőtt vett részt, akik váltakozó adagokban kaptak kakaóflavanol- és placebokapszulákat nyolc napon keresztül.

Reggel ugyanabban az időben kapták meg az adagokat a vérnyomás, a pulzusszám és a pulzushullám-sebesség kiindulási adatgyűjtése után, amelyet az első két napban vérnyomásmérő mandzsetta és ujjcsipesz használatával monitoroztak, később önállóan vittek be adatokat egy iPod touchba. (A kutatók a pulzushullám sebességét használják az artériás merevség kikalkulására.)

A résztvevők ezeket a méréseket a kapszula bevétele utáni első három órában félóránként, majd a nap folyamán tizenkét órán keresztül óránként végezték.

Az eredmények azt mutatták, hogy a kakaóflavanolok hatékonyan csökkentik a vérnyomást és csökkentik az artériák merevségét.

Ugyanakkor aggodalomra ad okot, ha a kakaóflavanolokat a vérnyomás csökkentésére használják, az a kockázat is fennáll, hogy a vérnyomás túl alacsonyra csökken. Ebben a tanulmányban azonban a kutatók úgy találták, hogy a kakaó kisebb hatással volt alacsonyabb vérnyomás esetén, ami azt jelzi, hogy ez egy potenciálisan biztonságos beavatkozás.

Na tessék, ez magas!
Na tessék, ez magas!sakai000 / Getty Images Hungary

Túl korai a kakaót „csodaszernek” nevezni

A tanulmány egyre több bizonyítékot szolgáltat a kakaóflavanolok szív- és érrendszeri egészségének javítására gyakorolt hatékonyságára vonatkozóan. A tanulmány szerzői azonban felfigyeltek néhány korlátra és következményre.

Először is, a vizsgálat kis mintaméretű volt, a kutatók nem gyűjtöttek vérmintát, és nem értékelték az eredményekre gyakorolt étrendi hatásokat. Azt is megjegyzik, hogy a kakaó-kiegészítők metilxantint is tartalmaztak, amelyek szintén hatással lehetnek az egészségre.

Kutatásaik alapján azonban úgy vélik, hogy a beavatkozás hatásait a kakaóflavanolok okozták. A vizsgálat során használt eszközöket manuálisan kellett aktiválni, ami korlátozta az adatgyűjtést, és valószínűtlenné tette az ilyen jellegű monitorozás megvalósítását a mindennapi életben.

A kutatók megjegyzik, hogy a résztvevők körében tapasztalt pulzusszám-növekedést potenciális mellékhatásnak kell tekinteni. Ez a növekedés elfedheti a csökkent vérnyomás hatásait.

Azt is megjegyezték, hogy egyelőre nem világos, hogy a kakaóflavanolok miért javítják az olyan állapotokat, mint az artériás merevség, és érdemes lenne kutatni ezt a területet is. A résztvevők válaszai is változatosak voltak, ezért elengedhetetlen lesz a szív- és érrendszer egészségének egyénre szabott kezelési módszereinek kidolgozása.

Heiss professzor kifejtette, hogy a jövőbeli kutatások a személyes egészségmegfigyelő eszközök és az egészség elérhető biomarkereinek fejlesztésére összpontosíthatnak, hogy az emberek hatékonyan javíthassák egészségüket természetes kiegészítőkkel is.

Elmondta továbbá, hogy a szakértőknek szerinte az a feladata, hogy még alaposabban megvizsgálják, hogy a kakaóflavanolok és más bioaktív anyagok valóban ilyen mértékben javíthatják-e a betegek egészségét, és hogyan lehet őket hatékonyan beépíteni az orvosi kezelésbe a gyógyszerekkel együtt vagy akár azok helyett.

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra