Ezek az isteni alapanyagok bizonyítottan csökkentik a vércukrod

Szabó Eszter

Van az úgy, hogy az ember egy kicsit komolyabban veszi a csalónapot a kelleténél, és végül csalóhét lesz belőle. Hogy az egész ne folytatódjon csalóhónapokkal – és -élettel, jobb ilyenkor a vércukrot helyrebillenteni, annál is inkább, mert ha tartósan magas, az már nagyon egészségtelen a szervezet számára. Lássuk, mely ételekkel és alapanyagokkal teheted meg.

A prediabetesben, cukorbetegségben vagy más, a vércukorszintet befolyásoló betegségben szenvedőknél a diéta az egészséges vércukorszint fenntartásának fő része. Bár az olyan tényezők is, mint a testsúly, az aktivitás, a stressz és a genetika, szerepet játszanak benne, az egészséges táplálkozás elengedhetetlen a vércukorszint szabályozásához.

Míg egyes élelmiszerek, beleértve a magas hozzáadott cukrot és finomított szénhidrátot tartalmazó termékeket, hozzájárulhatnak a vércukorszint ingadozásához, az alábbi ételek optimalizálhatják a vércukorszint szabályozását, miközben javítják az általános egészséget. Íme néhány segítőtársad.

1. Brokkoli és brokkolicsíra

A szulforafán az izotiocianát egy fajtája, amely vércukorszint-csökkentő tulajdonságokkal rendelkezik. Ez a növényi vegyszer akkor keletkezik, amikor a brokkolit felaprítják vagy rágják – a glükorafanin nevű glükozinolát vegyület és a mirozináz enzim közötti reakció következtében.

Kémcsöves, állati és humán vizsgálatok egyaránt kimutatták, hogy a szulforafánban gazdag brokkolikivonat erős antidiabetikus hatással bír, segít fokozni az inzulinérzékenységet, csökkenti a vércukorszintet és az oxidatív stresszmarkereit. 

2. Tenger gyümölcsei

A tenger gyümölcsei, beleértve a halat és a kagylót is, értékes fehérjeforrást, egészséges zsírokat, vitaminokat, ásványi anyagokat és antioxidánsokat kínálnak, amelyek segíthetnek a vércukorszint optimalizálásában.

A fehérje elengedhetetlen a vércukorszint szabályozásához. Lassítja az emésztést, és megakadályozza az étkezés utáni vércukorszintugrásokat, valamint növeli a teltségérzetet. Ezenkívül segíthet megelőzni a túlevést, és elősegítheti a túlzott zsírvesztést, két olyan hatást, amelyek elengedhetetlenek az egészséges vércukorszint fenntartásához. 

Ezeket nem kéne enni
Ezeket nem kéne enniRichVintage / Getty Images Hungary

3. Tök és tökmag

Az élénk színű, rostokban és antioxidánsokban gazdag sütőtök kiváló választás a vércukorszint szabályozására. Valójában a sütőtököt hagyományos cukorbetegség-gyógyszerként használják számos országban, például Mexikóban és Iránban.

A sütőtökben magas a szénhidráttartalom, az úgynevezett poliszacharidok, amelyek vércukorszint-szabályozó képességét vizsgálták. A sütőtökkivonatokkal és -porokkal végzett kezelésekről kimutatták, hogy mind humán, mind állatkísérletek során jelentősen csökkentik a vércukorszintet.

4. Dió és dióvaj 

Kutatások kimutatták, hogy a diófélék fogyasztása hatékony módja lehet a vércukorszint szabályozásának. 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő embereken végzett vizsgálat során a földimogyoró és a mandula egész napos fogyasztása alacsony szénhidráttartalmú diéta részeként csökkentette mind a 25 alany vércukorszintjét éhgyomorra és étkezés után is. 

Egy áttekintés azt is megállapította, hogy az átlagos napi 2 uncia (56 gramm) bevitel mellett a dióféléket hangsúlyozó diéták szignifikánsan csökkentették az éhgyomorra mért vércukorszintet és a hemoglobin A1c-t (HbA1c), amely a hosszú távú vércukorszint-szabályozás markere.

5. Okra

Az okra egy gyümölcs, amelyet általában zöldségként használnak. Vércukorszint-csökkentő vegyületek, például poliszacharidok és flavonoid antioxidánsok gazdag forrása. Törökországban az okramagokat erős vércukorszint-csökkentő tulajdonságaik miatt régóta természetes gyógymódként használják a cukorbetegség kezelésére.

6. Lenmag 

A lenmag rostokban és egészséges zsírokban gazdag, és jól ismert egészségügyi előnyeiről. Huszonöt ellenőrzött tanulmány áttekintése azt találta, hogy a teljes lenmag fogyasztása jelentős javulást eredményezett a vércukorszint szabályozásában. 

7. Bab és lencse 

A bab és a lencse olyan tápanyagokban gazdag, mint a magnézium, rost és fehérje, amelyek segíthetnek csökkenteni a vércukorszintet. Különösen gazdagok oldható rostban és rezisztens keményítőben, amelyek lassítják az emésztést, és javíthatják az étkezés utáni vércukorszintet. 

Egy 12 nő bevonásával végzett tanulmány kimutatta, hogy a feketebab vagy a csicseriborsó rizses étkezéshez való hozzáadása jelentősen csökkenti az étkezés utáni vércukorszintet, összehasonlítva a csak rizst fogyasztó csoport értékeivel. 

8. Kimchi és savanyú káposzta

Az erjesztett élelmiszerek, mint a kimchi és a savanyú káposzta, tele vannak egészségjavító vegyületekkel, köztük probiotikumokkal, ásványi anyagokkal és antioxidánsokkal, és ezek fogyasztását a kutatók összefüggésbe hozták a vércukorszint és az inzulinérzékenység javulásával.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra