Ezért érdemes vért adnod: 2 halálos betegséget kerülhetsz el vele

GettyImages-177724108

Néhány éven belül realizálódhat a mesterséges vér előállítása, addig viszont az emberi szervezet az egyetlen forrás, ahonnan vérhez juthatnak a rászorulók, ezért nagy szükség van arra, hogy minél több egészséges ember adjon vért. Úgy tűnik, hogy ha megteszed, te magad is jól járhatsz. Lássuk, mit mond a tudomány az előnyökről!

Vért adni egyszerű, és sokkal több vállalkozó szellemű segítőre lenne szükség hazánkban. Itthon jelenleg bármely 18 és 65 év közötti személy megteheti, aki nem szenved ismert fertőző betegségben, illetve az aktuális állapota véradásra alkalmas. Férfiak esetében évente öt, míg nők esetében évente három vérvétel engedélyezett, a két vérvétel között pedig legalább 56 napnak kell eltelnie. Fontos, hogy véradás előtt megfelelő mennyiségű folyadékot fogyassz, emellett ügyelj arra, hogy ne éhgyomorra érkezz az intézetbe. A potenciális véradóknak fényképes igazolvánnyal kell igazolniuk személyazonosságukat, valamint tajkártya és lakcímkártya bemutatása is szükséges.

Ma már elméletileg mindenkinek lehetősége van a saját részre történő vérgyűjtésre is, majd a saját vérből előállított készítmény visszakapására. Ezt a lehetőséget minden felnőttkorú, operációra készülő betegnek érdemes lenne megfontolni.

A véradás jótékony hatással van az érzelmi és fizikai egészségre

Mások segítése úgy általában csökkenti a stresszt, javítja az érzelmi közérzetet, jótékony hatással van testi egészségre, segít megszabadulni a negatív érzésektől, biztosítja az összetartozás élményét, és csökkenti az elszigeteltség érzését – ezeket mind máris írhatjuk a véradás előnyei közé.

A kutatások további bizonyítékokat találtak kifejezetten a véradás egészségügyi előnyeire.

Pinocchio és barátai éppen vért adnak, ám egyikük elájult
Pinocchio és barátai éppen vért adnak, ám egyikük elájultKerrick / Getty Images Hungary

A véradás valóban csökkenti a szívbetegség kockázatát?

A kutatások eredményei vegyesek, de egyelőre több érv szól a véradás mellett. Egy 2017-es tanulmány azt sugallja, hogy a rendszeres véradás a szívbetegségek megnövekedett kockázatával jár, valószínűleg a kedvezőtlen koleszterinszint miatt. A rendszeres véradás azonban csökkentheti a vaskészleteket egy másik tanulmány szerint, ami mérsékelheti a szívroham kockázatát. Úgy gondolják, hogy a szervezet „vasraktárai” növelik a szívroham kockázatát.

Kiderült tehát, hogy a véradás nem csak a címzettek számára lehet előnyös. A véradás amellett, hogy másokon segíthet, csökkenti a szívinfarktus és akár a rák kialakulásának kockázatát. A szakemberek úgy gondolják, hogy ez a csökkent vasszintnek tudható be, mivel minél magasabb koncentrációban találhatók meg a vörösvértestek, a vér viszkozitása annál „masszívabb”. Emellett a magas vasszint felgyorsítja a koleszterin oxidációs folyamatait, ami hatással lehet a vér sűrűségére, tömörségére, így ezáltal nagyobbá válik a súrlódás, ahogy az az ereken áthalad, emiatt pedig a vörösvértestek nagymértékben deformálódhatnak.

Egy korábbi tanulmány során kiderült, hogy azoknál a 43–61 éveseknél, akik gyakran adnak vért, jelentősen – 88 százalékkal – csökken a szívinfarktus és a stroke kockázata.

A Journal of the National Cancer Institute-ban megjelent másik tanulmány szerint a véradásnak ezenkívül van még egy jó hatása, mégpedig az, hogy csökkentheti a daganatos megbetegedések kialakulásának kockázatát. Ugyanis a magas vasszintet a rákkal is összefüggésbe hozták, mégpedig azért, mert a túl sok vas megnöveli a szabad gyökök mennyiségét a szervezetben, ami pedig különböző daganatok megjelenéséhez vezethet.

A véradás mellékhatásai

A véradás egészséges felnőttek számára biztonságos. Nem áll fenn a betegség kockázata. Minden donorhoz új, steril felszerelést használnak.

Akár egészséges is lehet.
Akár egészséges is lehet.Wavebreakmedia / Getty Images Hungary

Néhány ember émelygést vagy szédülést érezhet véradás után. Ha ez megtörténik, csak pár percig tarthat. A tű helyén némi vérzést is tapasztalhatsz. Ha ilyenkor a véradó egy kis nyomást gyakorol a területre, és felemeli a karját néhány percig, ez általában megállítja az enyhe vérzést.

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra