Spórolás: a vaj helyett jó a vajkrém is? Ezt mondja a szakértő

GettyImages-1325902017

A vaj és a vajkrém közötti különbséggel sokan továbbra sincsenek tisztában, ezért megkértünk egy szakértőt, hogy foglalja össze a lényeget.

Az utóbbi időszakban számos élelmiszerhez hasonlóan a vaj is iszonyatosan megdrágult, ezért felmerülhet benned a gondolat, hogy a spórolás jegyében a jóval kedvezőbb árfekvésű vajkrémet válaszd helyette. De ha olcsóbb, az azt jelenti, hogy rosszabb a minősége is? Cikkünkből megtudhatod a választ!

Mi a különbség a vaj és a vajkrém között?

Traszkovics Zsolt élelmiszermérnök, a DIATRA Mérnöki Iroda Kft. ügyvezetője a Dívány kérdésére elmondta, a vaj tejből, pontosabban a belőle kiválasztott tejszínből készül, más alapanyagot nem is használnak fel gyártásához. Abból viszont elég tekintélyes mennyiséget igényel: egy kiló vaj előállításához körülbelül 20 liter tejre van szükség, ami tejszínre levetítve nagyjából 5 kilós mennyiségnek felel meg.

„Ez az oka annak, hogy a vaj ilyen drága, hiszen az alapanyagául szolgáló tej ára is emelkedik” – magyarázta a szakértő.

Fontos különbség, hogy a vaj tisztán tejszínből készül, a vajkrémbe viszont más is kerülhet
Fontos különbség, hogy a vaj tisztán tejszínből készül, a vajkrémbe viszont más is kerülhetistetiana / Getty Images Hungary

A vajkrém lényegesen olcsóbb alternatíva – Traszkovics Zsolt szerint nem véletlenül, hiszen közel sem azonos a vajjal. „A termék gyakorlatilag vaj és tejszín keveréke. Amennyiben ízesített vajkrémről van szó, adalékanyagokat és ízesítőanyagokat is adhatnak hozzá.”

A vajkrémek vajtartalma ezért jóval alacsonyabb: általában 18–35 százalék közé esik.

Az élelmiszermérnök hozzátette, az árakat érdemes a vajtartalommal összefüggésben vizsgálni, de a különbség olyan tetemes, hogy a két termékcsoportot nem feltétlenül van értelme összehasonlítani egymással.

„Ez kb. olyan, mintha egy 100 százalékos gyümölcslevet akarnánk összevetni egy szörppel. Lehet, csak nem biztos, hogy érdemes. Aki a vajat szereti, annak a vajkrém valószínűleg nem lesz a kedvence, ám saját kategóriájában a vajkrém is megállja a helyét, vagyis ugyanúgy lehet finom és egészséges.”

Modern idők - Ősi viselkedés avagy az emberi természet alapjai

 

A Femina Klub novemberi vendége Csányi Vilmos etológus lesz, akivel többek között arról beszélgetnek Szily Nórával, az est háziasszonyával, miért okoz ennyi feszültséget ősi, biológiai örökségünk a modern nyugati civilizációban.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, kattints ide a vásárlásért!

Időpont: 2022. november 21. 18 óra
Helyszín: József Attila Színház

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra