7 dolog, ami nélkül ne utazz, ha nem akarsz bajba kerülni

GettyImages-1478738099
Olvasási idő kb. 5 perc

Van néhány olyan szükséges és praktikus dolog, ami nélkül nem érdemes elutazni, különösen akkor, ha repülőre szállunk. Jó, ha a kézipoggyászodba mindig csomagolunk a kényelmünket és a biztonságunkat szolgáló tárgyakat, így akár pénzt is megtakaríthatunk.

Bármi közbe szólhat, legyen az az időjárás, műszaki hiba vagy karbantartás, ami miatt a tervezettnél hosszabbra nyúlhat az utazásunk. Természetesen nem tudunk előre felkészülni mindenre, és nem vihetünk mindent magunkkal, de ha ügyesen csomagolunk, akkor a kézipoggyászban ott lehet nálunk minden olyan dolog, amire akár egy váratlan helyzetben szükségünk lehet. Ráadásul így még a nagy méretű bőrönd poggyászdíját is csökkenthetjük. 

Ezt a 7 dolgot mindenképp vidd magaddal minden utazásra

De vajon melyek azok az alapvető dolgok, amelyek megkönnyítik az életünket utazás közben? Ilyenek például szórakoztató, feltöltődést, felfrissülést segítő eszközök, illetve azok a tárgyak, amelyek a biztonságunkról is gondoskodnak. Összegyűjtöttünk ezek közül néhányat, hogy megkönnyítsük a nyaralás előtti készülődést.

Nehéz elképzelni manapság egy utazást töltő nélkül

Ha telefonnal, laptoppal vagy tablettel utazunk, és az utazás során áramra van szükségünk, ügyeljünk arra, hogy a tápkábelek a kézipoggyászban, és ne a feladott poggyászban legyenek. Praktikus, ha van nálunk egy kis hordozható töltő, power bank is, így biztosan megakadályozhatjuk, hogy teljesen lemerüljön a telefonunk.

A tápkábelek és a töltők mindig legyenek kéznél utazáskor
A tápkábelek és a töltők mindig legyenek kéznél utazáskorJill Ferry / Getty Images Hungary

A világjárvány óta a legfontosabb dolog, ha utazol: fertőtlenítőszer

Bár a repülőgépeket minden utazást követően alaposan kitakarítják, saját biztonságunk és egészségünk védelme érdekében jó, ha van a kézipoggyászunkban utazási méretű kézfertőtlenítő folyadék vagy fertőtlenítő törlőkendő, amivel nemcsak a kezünket, hanem az étkezéshez használható tálcát vagy a karfákat is meg tudjuk tisztítani. 

Az utazás során a szórakozásunkról is gondoskodnunk kell

Vigyünk magunkkal fejhallgatót a zenehallgatáshoz vagy a mozizáshoz, ha az utazás alatt szeretnénk megnézni a telefonunkra letöltött filmet. Ne hagyjuk ki a kézipoggyászból a kedvenc regényünket vagy magazinunkat sem, de akár egy keresztrejtvény is kikapcsolódást nyújthat a hosszú út során. Jó, ha van nálunk eldobható füldugókészlet, így bármikor, bárhol nyugodtan alhatunk.

Jó, ha olvasnivalóról is gondoskodunk az utazás közben
Jó, ha olvasnivalóról is gondoskodunk az utazás közbenKathrin Ziegler / Getty Images Hungary

Utazáskor mindig jól jön egy kulacs és némi nassolnivaló

Mindenképpen csomagoljunk nassolnivalót, például fehérjeszeletet, aszalt gyümölcsöt, szendvicset vagy egy könnyű salátát annak érdekében, hogy addig se legyünk éhesek, amíg elérjük az úti célt. Praktikus harapnivalót vinni magunkkal akkor is, ha valamilyen ételérzékenységünk van, hiszen elképzelhető, hogy a gépen nem szolgálnak majd például glutén-, tej- vagy cukormentes étellel. 

A harapnivalók mellé csomagoljunk egy újra feltölthető vizespalackot is, amit a biztonsági ellenőrzésen túljutva töltsünk meg egy ivókútnál vagy egy étteremben vízzel, mielőtt felszállnánk a gépre.

Erre azért van szükség, mert a gépen lévő csapvíz koszos lehet. A tartályokat ugyanis, amiben a vizet tartják, ritkábban takarítják ki, ezért hiába friss a víz, ami benne van, a tartály miatt ez szinte mindig zavaros lesz. 

Ha szükség van némi takarásra vagy kényelemre, a vállkendő segít

Nemcsak stílusos kiegészítő, de takaróként vagy összehajtogatva párnaként is használható, ha van nálunk egy nagy vállkendő, ami alkalomadtán a derekunkra kötve még szoknyaként is funkcionálhat, vagy jól jöhet, ha el kell takarnunk a rövidnadrágot, amikor templomba, zsinagógába vagy egyéb kulturális helyre megyünk.

Legyenek kéznél a szükséges gyógyszerek utazáskor

Fájdalomcsillapító mindig legyen a táskánkban utazáskor
Fájdalomcsillapító mindig legyen a táskánkban utazáskormixetto / Getty Images Hungary

Célszerű minden felírt és vény nélkül kapható gyógyszert a kézipoggyászba csomagolni. A légi utazásra vonatkozó szabályok szerint ahhoz, hogy a folyékony halmazállapotú gyógyszereket a fedélzetre vihessük, egyes légitársaságoknál orvosi igazolásra lehet szükség. 

Elsősorban a saját biztonságunk érdekében nagyon fontos, hogy a rendszeresen, krónikus betegségekre szedett gyógyszerek mindig kéznél legyenek, és pontosan, időben be tudjuk venni.

Továbbá jó ötlet, hogy vészhelyzet esetére legyen nálunk fájdalomcsillapító, gyomorrontást kezelő és hányingercsökkentő szer is a kézipoggyászában. 

Váltóruha utazás végén vagy ha elveszett a poggyász

Egy váltóruha is jól jöhet a kézipoggyászban. Egy mini kapszulagardrób: egy fehérnemű, egy zokni és egy tiszta póló nemcsak az utazás végén tesz jó szolgálatot, ha szeretnénk felfrissülni, hanem akkor is hasznos lehet, ha a feladott poggyászunk elveszett.

Az utazásoknál nemcsak a kényelem fontos, hanem a repüléssel kapcsolatos szabályok betartása is. Az egyik elterjedt előírás, hogy még a gép levegőbe emelkedése előtt be kell kapcsolni a repülő üzemmódot telefonunkon. Ha szeretnéd tudni, miért van erre szükség, olvasd el az erről szóló cikkünket is.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek